Locuitorii vechi ai Pitestiului isi amintesc cu siguranta de vremurile in care Strada Sfanta Vineri era unul dintre locurile de promenada ale orasului. Astazi, cladirile in stilul secolului XIX – unele dintre ele renovate de catre proprietari, altele lasate in paragina -, inca mai amintesc de parfumul vremurilor de odinioara. In multe dintre orasele care detin astfel de centre vechi s-a incercat reabilitarea lor si redarea catre circuitul turistic. In Pitesti, insa, monumentele istorice au cazut prada dezinteresului si ambitiilor de tot felul.
In cel mai vechi monument istoric al Pitestiului functioneaza o crasma si un second-hand
Astazi, in sedinta de Consiliu Local, s-a ridicat problema Hanului Gabrovenilor. Este vorba de una dintre cele mai vechi si de referinta monumente istorice pe care le detine Pitestiul. Cladirea se afla in capul Strazii Sfanta Vineri, iar in aceasta functioneaza – ironia sortii – o crasma si un second-hand. In spatele cladirii se intinde, intr-o mizerie crunta, o mica piata de vechituri. Pentru ca, in proportie de 80%, cladirea este deteriorata, proprietarul s-a gandit sa o scoata la vanzare, cu atat mai mult cu cat, fiind clasificata drept monument istoric, nu are voie nici sa o darame, nici sa-i schimbe infatisarea intr-un alt stil decat a fost conceputa.
Reabilitarea Hanului Gabrovenilor, prinsa intre ambitii politice
Ministerul Culturii si Primaria Pitesti au drept de preemptiune asupra monumentului istoric numai ca, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu a refuzat ca ministerul sa cumpere cladirea, motivand ca este intr-un grad inaintat de degradare. Cat despre primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, acesta conditioneaza cumpararea Hanului Gabroveni de cedarea Cinematografului Bucuresti. Va reamintim ca anul trecut, Ministerul Culturii a trecut din proprietatea sa, in cea a comunitatilor locale, o serie de cinematografe. Numai ca aceste restituiri s-au facut pe criterii politice, astfel incat primarul PSD al Pitestiului, in ciuda insistentelor la toate nivelurile, nu a reusit sa-l convinga pe ministrul Iorgulescu sa cedeze Cinematograful Bucuresti, chiar daca in incinta sa dorea sa faca sediu pentru Filarmonica.
„Normal este ca aceasta cladire sa devina un punct turistic”
„Hanul Gabroveni este cel mai important punct istoric al Pitestiului, cea mai importanta casa de patrimoniu si nu este drept sa nu ne folosim de dreptul de preemptiune, sa nu o cumparam si sa nu o renovam. Dar daca se va intampla acest lucru nedorit, il voi informa de proprietar ca, potrivit legii patrimoniului, poate sa solicite municipalitatii sa fie reparata aceasta cladire pe banii primariei. Normal este ca aceasta cladire sa devina un punct turistic si de intalnire al pitestenilor. Nu e normal sa nu folosim pentru pitesteni acest loc deosebit”, a declarat consilierul PNL, Anca Barbu. O parere, de altfel, indreptatita, daca ne gandim cat de mult ar avea de castigat Pitestiul daca s-ar pune in valoare zonele sale istorice. Ce-i drept, este nevoie de o investitie impresionanta, insa si miza este pe masura.
„In toata aceasta problema, ne dam seama de impotenta ministrului Culturii”
Pe de alta parte, si pozitia primarului Pendiuc este indreptatita. Enervat la culme ca un liberal expune un astfel de punct de vedere, in conditiile in care propriul ministru al Culturii se dovedeste a fi… „impotent”, primarul a explodat: „In toata aceasta problema, ne dam seama, de fapt, de impotenta ministrului Culturii si Cultelor, impotenta manifestata prin lipsa de interes fata de acest imobil si fata de altele, care nu sunt intr-o asemenea stare de degradare. Si aici revin la o problema mai veche – Cinematograful Bucuresti, pe care ministrul Culturii nu a dorit sa ni-l restituie! Apreciez intentia doamnei consilier Anca Barbu, dar nu la aceasta maniera. Puteati, doamna consilier, sa discutati cu domnul ministru Iorgulescu, care este de aceeasi culoare – galben – cu dumneavoastra, sa puna bani, sa cumpere Hanul Gabrovenilor sau sa ne acorde bani pentru reabilitare. Or, ministrul Culturii vine la Pitesti si spune ca nu prezinta interes sa cumpere Hanul Gabrovenilor, pentru ca 80% este degradat. De ce nu l-a mentinut in stare buna pana acum? Mi-l da mie, foarte bine, il cumpar, dar numai daca ministrul Culturii ne da si el Cinematograful Bucuresti!”
Un tren pierdut. Nu si ultimul!
Cu cinci abtineri din partea consilierilor PDL si doua voturi „impotriva” din partea celor PNL, hotararea de Consiliului Local de a nu cumpara Hanul Gabrovenilor a fost aprobata de catre majoritatea PSD. S-a pierdut, astfel, o ocazie ca Strada Sfanta Vineri sa capete stralucirea de odinioara, iar Hanul Gabroveni sa devina centrul de interes care era in plin secol XIX. Sa speram, insa, ca dincolo de ambitii – indreptatite sau nu – primarul Tudor Pendiuc va realiza ce castig pentru Pitesti ar reprezenta punerea in valoare a putinelor zone istorice care au mai ramas nedistruse de anii comunismului. Chiar daca astazi consilierii locali au trecut mai usor decat s-ar fi cuvenit peste o astfel de posibilitate, trenul nu este pierdut. Nu inca.
(17 iulie)