In urma aparitiei in mass-media centrala a unor informatii referitoare la existenta unor dificultati privind asigurarea tratamentului cu medicamente specifice in cazul afectiunilor oncologice pentru persoanele incluse in programele nationale de sanatate, CAS Arges ii informeaza pe asiguratii argeseni ca, pe tot parcursul anului 2009, nu a incetat sa asigure fondurile necesare derularii programelor si subprogramelor nationale.
Astfel, pentru anul in curs, pentru finantarea programelor si subprogramelor de sanatate, CAS Arges a primit de la CNAS, suma de 28.886 mii lei, suma care s-a gestionat intr-o forma care a permis derularea normala a acestor programe fara a creea disfunctionalitate in acordarea tratamentului medicamentos specific pentru persoanele bolnave.
Peste 17.000 de argeseni – inclusi in programele nationale de sanatate
In Arges, la momentul actual exista 17.645 beneficiari ai programelor nationale de sanatate, din care 14.195 sufera de diabet zaharat si 1.823 au afectiuni oncologice. Gestionarea corecta a fondurilor alocate pentru programele si subprogramele de sanatate a permis si permite pacientilor sa beneficieze de serviciile medicale si medicamentele necesare tratarii afectiunilor incluse in aceste programe pe toata perioada anului in curs. Numai pentru un singur bolnav infectat cu HIV/SIDA, costul mediu pe 6 luni este de 12.932,00 lei, in judet existand 95 astfel de cazuri, iar pentru un pacient cu afectiuni grave renale care se trateaza prin hemodializa, costul mediu pe sase luni suportat de CAS Arges este de 23.150,57 lei.
Iata care sunt programele si subrogramele din cadrul programului national cu scop curativ derulate, in prezent, de CAS Arges:
»subrogramul de tratament a persoanelor cu infectieHIV/SIDA si tratamentul postexpunere
»programul national de oncologie
»programul national de diabet zaharat
»programul national de hemofilie, talasemie si alte boli rare
»programul national de boli endocrine
»programul national de ortopedie-endoprotezare
»programul national de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana
»programul national de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica
Cine poate beneficia de programele nationale de sanatate?
»persoanele asigurate care prezinta afectiuni incluse in programele nationale;
»persoanele care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse si prezinta afectiuni incluse in programele nationale.
In cazul existentei suspiciunii unei afectiuni cronice, care face obiectul programelor de sanatate, medicul de familie va indruma pacientul catre un medic specialist. Acesta va confirma sau va infirma suspiciunea si va stabili daca pacientul indeplineste criteriile de includere in subprogram ii momentul includerii acestuia in subprogram, cu incadrarea in bugetul aprobat.
Persoanele neasigurate pot beneficia, de asemenea, gratuit de medicamente si materiale sanitare in cadrul programelor nationale de sanatate din momentul diagnosticarii unei boli cuprinse in aceste programe.