În 9 luni, Piteștiul ar trebui să beneficieze de 134 de containere îngropate și o mașină de ridicare a acestora. Contractul a fost semnat săptămâna trecută cu SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY SRL, pentru suma de 14.625.576 lei inclusiv TVA. Societatea avea, cel puțin în 2021, potrivit propriilor declarații, numai doi angajați.
Cam acesta este leit-motivul societăților care câștigă licitații în România, multe dintre ele firme de apartament cu pile și clanțe unse cu cele necesare. În bună parte, subcontractorii sunt cei care fac toată munca, fiind plătiți cu sume cu mult sub cele adjudecate la licitații, în care intră, probabil, și tradiționalul ,,dar” de 10%.
Nu vrem să cobim, dar contractul încheiat de către SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY SRL cu Consiliul Județean Dolj pentru 438 de platforme de gunoi cu containere îngropate în municipiul Craiova a fost semnat în 2017 și nu a fost finalizat nici până acum, deși termenul inițial de finalizare era 2018.
Cațavencii: ,,Firma craioveană a trebuit să se autoeduce puțin în ce înseamnă afacerile cu statul”
În 2017, SC EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY SRL intra în vizorul celor de la săptămânalul Cațavencii, care remarcau intrarea pe piață a unor noi ,,dinozauri ai gunoaielor”.
,,E suficient de mult gunoi pentru toată lumea. Așa ar putea suna motto-ul unei întîlniri a afaceriștilor din domeniul colectării deșeurilor, o piață foarte mare cu foarte puțini jucători. Ei bine, din cînd în cînd, printre marii dinozauri ai gunoaielor își mai fac loc și cîte unii mai mici și mai proaspeți. Unii care au învățat repede cum stă treaba cu afacerile astea.
Primăria Slatina a organizat o licitație publică pentru achiziția unor containere de gunoi, din acelea subterane, care urmează să fie amplasate prin oraș. Pentru treaba asta, municipalitatea a pus la bătaie 3.750.000 de lei plus TVA. La licitație a venit o singură firmă, European Waste Technology SRL din Craiova, și, normal, a cîștigat contractul. Și nu doar pentru că era singura ofertantă, dar și fiindcă prețul s-a pupat mai la fix cu așteptările Primăriei, respectiv 3.745.404 lei plus TVA. Ei bine, firma asta e unul dintre jucătorii relativ noi din piața gunoaielor, fiind înființată abia în 2011. Cu toate astea, în ultimii ani firma a început să se miște destul de bine, ajungînd, de la un număr de doi angajați în 2013, la un record de şase angajați în 2015. Ca să nu mai vorbim de cifra de afaceri, care a sărit de la cîteva sute de mii de lei la vreo 20 de milioane. Pînă să ajungă însă la performanțele astea, firma craioveană a trebuit să se autoeduce puțin în ce înseamnă afacerile cu statul. Spre exemplu, la Timișoara aproape au cîștigat un contract de 7 milioane de euro, însă CJ-ul a decis că Iridex-ul controlat de Felix e mai potrivit. La Bistrița-Năsăud chiar au cîștigat un contract de 27 de milioane de lei, la care au renunțat însă – subit – în favoarea celor de la Iridex. Bașca, cei de la European Waste Techonology chiar se plînseseră atunci – se întîmpla în urmă cu vreo doi ani și jumătate – de presiuni din partea Iridex și de amenințări cum că nu vor mai pupa licitații și contracte publice în România. Ei bine, iată că, după o vreme în care au cîștigat contracte, dar n-au prea încasat, a venit și vremea lor. Un contract mai mic, ce-i drept, dar e bun și ăsta. Mai ales că e cîștigat la o licitație la care au concurat singuri, căci marii dinozauri ai industriei nici nu se apleacă după așa o sumă.” scriau, în 2017, cei de la ,,Cațavencii”.
European Waste Technology – scandal de pomină la Craiova!
Nu mai departe de anul trecut, patronul European Waste Technology ajungea în presa națională cu un scandal de pomină. Mai multe utilaje ale societății blocau o stradă din fața Consiliului Județean Dolj, administratorul societății amenințând cu greva foamei și reclamând că CJ Dolj se face vinovat de prelungirea la nesfârșit a contractului. Mai mult, patronul a chemat în instanță Consiliul județean Dolj, afirmând că reprezentanții administrației județene, fără a nominaliza pe cineva anume, au făcut amenințări și presiuni asupra sa ca să prelungească încă o dată contractul.
Potrivit administratorului județului, din cele 438 de platforme mai erau de executat 160, doar 80 de platforme fiind predate cu proces verbal, cu ordin de începere a execuției în privința căreia nu se mișcase absolut nimic. De asemenea, mai susțin autoritățile, societatea se angajase să predea containerele în loturi de câte 40, lucru care nu s-ar fi întâmplat.
Între timp, lucrurile par a se fi calmat. ,,Minune la Craiova! După aproape patru ani şi multe prelungiri, lucrările la platformele de gunoi cu containere îngropate au intrat pe ultima sută de metri.” – titrează presa locală.
Marjă de profit fabuloasă
Lăsăm, însă, trecutul deoparte, căci nici cu administrațiile județele și locale nu ne este rușine și ne uităm peste cifrele declarate de către societate în 2021. European Waste Technology raporta o cifră de afaceri de 23.917.427 lei și un profit net de 3.058.951 lei. Asta înseamnă o marjă de profit de peste 10%, ceea ce este enorm, în contextul în care antreprenorii care reușesc să aibă 2-3 sau 5% marjă de profit sunt mega-fericiți. Să obții performanța asta cu doi angajați declarați este cel puțin bătător la ochi. Dar să sperăm că, pentru prima oară la Pitești, un contract va putea fi dus la bun sfârșit în condiții normale, în timpul propus, la banii stabiliți și la calitatea prevăzută în contract. E foarte greu, nu prea avem precedente, dar poate se întâmplă minunea normalității și pe la noi.
1 comentariu
Nu va faceti iluzii! Primarul va ajunge la „inghesuiala” doar peste vreo 2-3-4 ani, in ritmul asta lucreaza DNA-ul… Ii sugerez lui Gentea sa-si puna la adapost averea, ca toti ceilalti pesedisti, donatii, succesiuni, divorturi, etc…