În cursul lunii iulie, bugetarii care nu au beneficiat de majorări salariale de la 1 ianuarie 2022, vor avea parte de creșteri cu o pătrime a salariilor, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor. Majorarea a fost motivată de „complexitatea muncii” angajaților. De asemenea, angajații din instituţii sau autorități publice beneficiază de majorări salariale, solde sau indemnizaţii de încadrare cu până la 50% din salariu, proporţional cu timpul alocat activităţilor desfășurate pentru fiecare proiect, dacă respectivele proiecte sunt finanțate din fonduri externe rambursabile.
Și salariile primarilor și viceprimarilor vor crește până la 23.000 de lei brut, în funcție de tipul localității. În prezent, veniturile aleșilor locali sunt calculate în funcție de salariul minim pe economie. Salariile edililor au fost plafonate la salariul minim pe economie aflat în plată în 2019, 2.080 lei net.
Majorările urmează a fi făcute fără vreo dezbatere în plen, pentru a nu stârni supărarea poporului care nu pupă decât majorări de… facturi.
Între timp, primarii de comune și orașe susțin că au cam rămas ultimii… din curtea școlii, în ciuda responsabilităților care le-ar apăsa pe umeri. Mulți dintre ei spun că, în mod normal, un primar ar trebui să aibă cel mai mare salariu de bugetar din localitatea sa. Sunt și alți edili care consideră că nu era chiar momentul oportun pentru majorări de venituri.
Ion Dumitru, Albota: ,,De la 200 de milioane salariu la Consiliu Județean la 50 de milioane… e distanță ca de la Pământ la Lună”
Primarul comunei Albota susține că este diferență mare între cele 200 de milioane pe care le încasează unii bugetari și cele 54 de milioane ale sale. Edilul se declară sceptic în privința majorării salariale din care, oricum, nu va înțelege mare lucru.
- ,,La noi nu s-au mărit salariile de patru ani. Peste tot s-a mai pus ceva… Unii au salarii de mii de euro. Citeam despre domnul Chiriță de la ANRE că are 12.000 de euro. Noi nu facem munca dumnealui, dar eu zic că facem mai mult, la ei nu se cunoaște nimic. Eu iau 54 de milioane de lei vechi în mână. Majorat, funcție de categoria de comună, ne-a dat mai mult ca să ne încaiere lumea. Vai, domnule, s-au mărit salariile la primari, dar ei cer de toate de la primari. Dacă a venit apa mare, mi-a intrat apa în curte, toate se sparg în capul primarului. M-am obișnuit… Dacă ne dă, bine, dacă nu, nu. Dar eu cred că nu se vor da. O să se conteste, o să zică apoi că se dă… Nu ne dă nimic! Noi suntem ultimii oameni…
- Pe noi trebuia să ne bage în seamă mult mai demult, să nu ne lase cu mizeria asta de salariu. Sunt primării care au 50 de angajați la numărul meu de locuitori. Eu am 9 oameni cu care lucrez.
- Nu vreau să supăr pe superiorii mei pe linie de partid, dar de la 200 de milioane salariu la Consiliu Județean la 50 de milioane… e distanță ca de la Pământ la Lună. Știu că muncesc și dumnealor, aleargă după bani, după proiecte europene, dar nici eu nu stau. Și munca noastră ar fi trebuit băgată în seamă mai mult.
- Noi, primarii, care din patru în patru ani de zile ne luptăm să scoatem președinți de consiliu județean, să scoatem vicepreședinți, să scoatem președinți de partid și parlamentari, avem 54 de milioane.” ne-a declarat primarul Ion Dumitru.
Nu doar salariul său de prim gospodar al comunei este unul modest în raport cu responsabilitățile, ci și pensia este de-a dreptul… minusculă.
,,Eu am 54 de ani de muncă, dintre care șapte în Africa, în China, peste tot, și am ieșit cu 1.200 de lei pensia…” ne-a mai mărturisit primarul.
Bebe Ivan, Băbana: ,,Salariul meu e mai mic decât salariul doamnei director de la școală cu 1000 de lei.
Posibila majorare a indemnizației de primar i-ar putea aduce edilului din Băbana ,,fabuloasa” sumă de 190 de lei. Bebe Ivan susține că a avut mare noroc cu pensia militară căci, altfel, are salariul mai mic decât un director de școală.
- ,,Eu am 4.800 de lei salariu. E mai mic decât salariul doamnei director de la școală cu 1000 de lei. Dacă se vor majora salariile, la mine ar fi treaba de 190 de lei în plus. Este o comună gradul III, avem cele mai mici coeficiente de salarizare. Noi, dacă avem 2.800 de locuitori, nu ne încadrăm să prindem Bascovul, Albota sau orașele. Eu mai am pensie militară de 2.500 de lei, ăsta e avantajul față de alți primari. Cu 7.500 de lei pot spune că trăiești bine.
- Problema este că nu am bani de majorări salariale. Am mers bob cu bob la început de an. Dacă se face majorare la bugetari, trebuie să facem rectificare, să vedem de unde luăm banii. Ce am avut în plus, am pus și noi la investiții, am asfaltat patru străzi.” ne-a declarat primarul Bebe Ivan.
Constantin Panțurescu, Curtea de Argeș: ,,Mi se pare că munca noastră nu doar că nu este apreciată, ci nu este nici recunoscută”
Constantin Panțurescu, primarul din Curtea de Argeș, consideră că munca unui primar nu este apreciată, deși este una de 24/24, 7/7.
- ,,Știu cum se văd lucrurile din afară și cât suntem de… apreciați. La noi, o zi la primărie este, de mult ori, 24 din 24. Noi nu avem timp pentru noi, ne mai trezim și noaptea. Nu închidem ușa, nu închidem telefonul, nu aruncăm cheile de la mașină. S-au gândit la toată lumea, numai la noi, nu. Mi se pare că munca noastră nu doar că nu este apreciată, ci nu este nici recunoscută. Toate responsabilitățile și toate proiectele se duc pe primar. Primarul are toate funcțiile în teritoriu, e și popă, e și milițian, și doctor, și profesor… Pe deasupra, nici măcar nu e o mărire de salariu, e un procent care trebuia aplicat mai demult și care s-a sistat.” ne-a declarat primarul Panțurescu.
Acesta pleacă lunar acasă cu o indemnizație de 13.250 lei, în timp ce viceprimarul încasează 11.440 de lei.
Elena Lasconi, Câmpulung: ,,Să fii primar este o responsabilitate uriașă. Dacă nu ești atent, în fiecare zi poți să faci pușcărie.”
,,La ce responsabilitate este, banii sunt puțini pentru un primar cinstit.” ne-a declarat primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi. Ca și edilul din Băbana, și Domnia Sa susține că un primar ar trebui să aibă cel mai mare salariu (de bugetar) din localitatea pe care o conduce însă, pe de altă parte, înțelege și de ce primarii nu au beneficiat până acum de indemnizații pe măsura responsabilității.
,,Toată lumea pornește de la premisa că primarii nu trăiesc din salariu. Primarul care trăiește din salariu este o excepție. Eu sunt o excepție, credeți-mă, îmi dau seama pe zi ce trece. Mă uit în jurul meu și tocmai din acest motiv sunt atacată din toate direcțiile și hăituită. Să fii primar este o responsabilitate uriașă. Dacă nu ești atent, în fiecare zi poți să faci pușcărie.
Nu-mi place că s-a schimbat legea și că nu avem un fond de premiere, adică niște bani care să stea la dispoziția primarului pentru a-i impulsiona pe cei care muncesc. De ce s-a întâmplat asta? Tot pentru că primarii au dat prime la amante, la fini, la rude care lucrau prin primărie. Nu mi se pare că trăim într-o societate în care, la stat, ești impulsionat să muncești, o faci doar dacă vrei.” ne-a mai declarat primarul Câmpulungului, adăugând:
- ,,Eu iau în jur de 9000 de lei bani cash, în condițiile în care am și acel spor pentru mai mult de trei proiecte europene. Având în vedere faptul că am credite și că m-am împrumutat de la prieteni în perioada în care am fost în precampanie și campanie, pot să spun că mă descurc, dar nu îmi permit prea multe lucruri. Spre exemplu, nici nu știu dacă pot pleca în concediu. Prefer, în concediu, să stau în curte și să îmi văd puțin de florile mele și de pomi. Nu mă plâng, pentru că sunt și o persoană care se mulțumește cu puțin. Consider că am tot ce-mi trebuie să trăiesc onorabil.
- Cred că într-o societate normală, în care mergem pe corectitudine, primarul nu ar trebui să fie plătit mai puțin decât oricare alt angajat de la stat din orașul lui. Dacă faci o comparație între responsabilitatea pe care o are și ce face un primar și un directoraș dintr-o multinațională care ia 10.000 de euro pe lună, eu cred că nu încape nicio comparație. Nu pot să spun că sar într-un picior de fericire cu banii pe care îi iau lunar; au fost cazuri când m-am dus să plătesc cu cardul și m-am trezit cu fonduri insuficiente.”
Deși consideră că primarii merită salarizați pe măsura responsabilității, Elena Lasconi se întreabă retoric: ,,Cine poate garanta că dacă de mâine un primar are 10.000 de euro, n-o să fure în continuare, din moment ce este obișnuit să o facă?”
Dragoș Boncea, Poienarii de Argeș: ,,Noi suntem linșați pe Facebook, din hoți nu suntem scoși”
Nu are un salariu mare pentru un primar, dar crede că nu ar fi cuviincios să se plângă cât timp cei pe care îi reprezintă o duc mult mai rău. Primarul Dragoș Boncea susține că la primărie ar trebui să vină oameni cu o anumită independență financiară, deja realizați, pentru a nu sta cu grija zilei de mâine
- ,,Subiectul este unul sensibil, sunt alții care au pensii de 2000 de lei și toate s-au scumpit, medicamentele, traiul… Ce să mai zic de noi, de primari? Pe mult, pe puțin, noi ne-am asumat să ducem mandatul la capăt. Cum ar fi să spun că nu îmi ajung 4000 și ceva de lei când alții trăiesc din 2000 și ceva de lei și fac și naveta?
- Eu am salariu de 4.400 de lei, luăm mai puțin decât directorul de școală, decât șeful de post. La stat, cred că ar trebui ca nimeni să nu aibă salariul mai mare decât al președintelui României și nimeni să nu treacă mai mult decât primarii din localități.
- Sunt cheltuielile mari pentru că trebuie să ai o haină pe tine, trebuie să umbli pe la București cu proiecte, costurile sunt mari, dar trebuie să-ți asumi mandatul luat de la oameni. Oamenii nu vor înțelege niciodată că tu vrei salariu pe măsura muncii, oamenii vor să le livrezi rezultate, să le livrezi dezvoltare.
- Pe de altă parte, când ajungi primar, nu ajungi cu mâinile în buzunar, nu te ia nimeni de pe drumuri; ai și tu casă, masă, mașină, situație. Primarii se aleg dintre gospodarii satelor, dintre cei realizați în alte domenii. Nu vii la primărie să-ți faci casă, să-ți cumperi terenuri și mașini. Când vii la primărie trebuie să ai deja tot ce-ți trebuie, să fii independent.” ne-a declarat primarul localității Poienarii de Argeș.
De un singur lucru susține că îi este ciudă: că, în ciuda efortului pe care îl depune zilnic, tot hoț este făcut, la pachet cu toți primarii:
- ,,Noi suntem linșați pe Facebook, din hoți nu suntem scoși. Suntem primari care am fost verificați de Curtea de Conturi și s-a văzut clar cine a furat și cine a trăit din salariu. Eu am avut cinci controale de la curtea de Conturi, s-a văzut clar cum mi-am desfășurat activitatea.” ne-a mai declarat primarul Dragoș Boncea.