La final de an, fiecare dintre noi privim in urma, tragem linie si vedem ce am realizat din ce ne-am propus, daca a fost un an bun sau unul mai putin bun, mai pe scurt – ne facem bilantul. Anul 2009 a fost unul foarte dificil pentru toti romanii. Criza financiara a lovit in plin, de la oameni simpli la firme mari si institutii ale statului. A fost si motivul principal pentru care si investitiile nu s-au mai ridicat la nivelul celor din anii precedenti. Cu toate acestea, au fost localitati in care edilii nu au stat cu mainile-n san, ci, in ciuda recesiunii, au reusit sa continue o parte din proiectele de dezvoltare, in beneficiul cetatenilor care i-au ales sa le reprezinte interesele. Primarul Florea Ene isi prezinta in fata cetatenilor comunei Mosoaia bilantul anului 2009, un an si cu bune si cu rele, un an in care s-a implinit unul din cele mai mari deziderate ale localitatii: in Mosoaia a fost adusa conducta de gaze. Despre acest important proiect, dar si despre alte realizari din anul care sta sa se incheie ne-a vorbit primarul comunei Mosoaia, dl Florea Ene, in interviul care urmeaza. Descarcati de AICI si cititi integral Buletinul Comunei Mosoaia!
Investitii in reteaua de gaze si sistemul de alimentare cu apa
Domnule primar, ce a insemnat 2009 pentru administratia locala din Mosoaia?
2009 a fost un an greu, pentru ca ne-am confruntat cu aceasta criza financiara ce a dat peste cap intreaga tara. Si noi, comuna Mosoaia, am avut de suferit din cauza recesiunii economice, iar acest lucru se vede in faptul ca nu am putut indeplini toate proiectele pe care ni le propusesem. Cu banii de care am dispus la bugetul local, am reusit sa facem insa o serie de investitii extrem de benefice pentru cetatenii comunei, cea mai importanta fiind introducerea retelei de gaze in comuna.
Prezentati-ne, punctual, cele mai importante realizari ale Primariei si Consiliului Local Mosoaia in anul 2009.
As incepe chiar cu proiectul de introducere a gazelor in comuna, care a avansat in acest an foarte mult, astfel incat in momentul de fata o parte din locuitorii comunei Mosoaia beneficiaza deja de aceasta utilitate. Anul acesta am continuat proiectul demarat in 2008, conducta a fost introdusa de la Statia de Reglare Masurare Pitesti, aflata pe teritoriul comunei Mosoaia, pana in zona tipografiei, unind astfel magistrala Transgaz cu conducta deja existenta. Mai mult decat atat, s-au efectuat lucrari de introducere a conductei spre satul Mosoaia, atat cat ne-a permis vremea, de-a lungul drumului national, in dreptul Padurii Mosoaia. Ne-am dorit foarte mult, si noi, administratia locala, dar mai ales cetatenii comunei, ca acest proiect sa prinda viata, pentru ca nu era normal ca o localitate aflata in imediata vecinatate a Pitestiului sa nu beneficieze de gaze. Marturisesc ca am o satisfactie deosebita cand vad ca deja o parte din locuitorii comunei si-au facut bransamentele si se bucura de aceasta realizare. Vom continua si in 2010 proiectul de alimentare cu gaze a comunei Mosoaia, pentru ca si celelalte sate sa fie racordate la retea. Tot pe linia utilitatilor, am infiintat noi retele de alimentare cu apa, in zona Corbu si pe o portiune din zona Basangesti. Astfel, in momentul de fata avem satisfactia ca 99% din comuna Mosoaia este alimentata cu apa, o utilitate esentiala pentru un trai decent.
Proiecte pentru noi asfaltari
Domnule primar, este cunoscut faptul ca in toti anii de cand sunteti primar al comunei Mosoaia ati dus o veritabila campanie de modernizare si imbunatatire a retelei de drumuri din localitate. Ce investitii ati mai realizat in 2009 in acest sector de activitate?
Marturisesc ca unul din marile mele regrete ale acestui an este acela ca anul acesta nu am reusit sa mai asfaltam niciun sector de drum. Criza financiara ne-a determinat sa alegem ce investitii punem in aplicare si pe care le amanam. Am considerat ca introducerea gazelor era o prioritate pentru comuna, asa ca a trebuit sa renuntam pentru moment la proiectele de asfaltare. Nu am stat insa cu mainile in san, pentru ca au fost intocmite proiectele tehnice pentru asfaltarea a trei sectoare de drumuri comunale in zona Trivale – strada Pinilor, Fundatura Campului si strada Gazului – pentru o lungime totala de 1,66 km, precum si pentru asfaltarea drumului local de legatura dintre satele Mosoaia si Lunga Lazaresti in lungime totala de 3,2 km. Aceste lucrari urmeaza sa fie scoase la licitatie in vederea stabilirii constructorului care va efectua lucrarea si proiectul va fi pus in practica in cursul anului viitor. In ceea ce priveste celelalte sectoare de drumuri comunale de pe teritoriul comunei Mosoaia care au ramas neasfaltate pana in prezent, am continuat actiunea de reabilitare permanenta, prin pietruire a acestora, iar acolo unde a fost necesar am introdus tuburi metalice care sa permita scurgerea dirijata a apei de ploaie in exces. O alta lucrare desfasurata de administratia locala in anul 2009 este aceea de reabilitare a podului din zona Basangesti, din satul Hintesti.
Stim ca una dintre problemele cu care se confrunta locuitorii este alunecarea de teren din satul Ciocanai.
Intr-adevar, in urma cu ceva timp, din cauza ploilor abundente, ne-am confruntat cu riscul distrugerii drumului din satul Ciocanai, afectat de alunecarea de teren de acolo. Este o problema de care suntem constienti, insa ceea ce am putut noi face am facut. Acolo este nevoie de un proiect amplu de consolidare a malului de pamant. Noi am continuat lucrarile de stabilizare si umplere a rapei din satul Ciocanai si s-a efectuat proiectul tehnic al lucrarii de amenajare si stabilizare a acestei rape, urmand ca in perioada urmatoare sa se treaca la executia efectiva a lucrarii.
Copiii nostri merita cele mai bune conditii de invatamant
Ce ne puteti spune despre sustinerea invatamantului local?
In anul care tocmai s-a incheiat, au fost executate lucrari de igienizare si reabilitare a localurilor in care functioneaza scolile si gradinitele din Mosoaia si, in acelasi timp, am continuat demersurile necesare pentru construirea unei scoli generale moderne in satul Mosoaia si a unei baze sportive multifunctionale in satul Hintesti. Pentru invatamantul din Mosoaia avem o serie de proiecte extrem de ambitioase, menite sa duca la imbunatatirea sistemului educational local, pentru ca copiii nostri merita sa beneficieze de cele mai bune conditii de educatie.
Ce alte proiecte importante ati mai realizat in 2009?
Un alt aspect pe care l-am avut in vedere a fost acela al asigurarii unui iluminat public modern si eficient, de care sa beneficieze toti locuitorii comunei. In acest sens, am modernizat si imbunatatit sistemul de iluminat public, pentru toata comuna Mosoaia, prin instalarea de lampi economice din doi in doi stalpi. De asemenea, reteaua de iluminat public a fost extinsa si in zonele unde aceasta nu exista. Am acordat o atentie sporita si curateniei in comuna. In acest sens, am continuat colectarea deseurilor menajere de doua ori pe luna, in colaborare cu SC Salubris SA, venind astfel in sprijinul cetatenilor. in acelasi timp, am continuat activitatea de salubrizare la nivelul intregii localitati, mentinerea aspectului curat al comunei Mosoaia fiind o preocupare permanenta a noastra. In cadrul proiectul „Managementul integrat al deseurilor”, derulat la nivelul judetului Arges, au fost executate un numar de 22 de rampe de colectare a deseurilor menajere din gospodariile populatiei, in perspectiva amenajarii acestora.
A treia editie a Zilei Comunei Mosoaia
Am vorbit despre utilitati, despre infrastructura. Ce ne puteti spune despre latura cultural-artistica a activitatii dumneavoastra, derulate la nivelul anului 2009?
Anul acesta, am sarbatorit pentru a treia oara Ziua Comunei, manifestare devenita deja traditionala in localitatea noastra.
Locuitorii comunei Mosoaia s-au putut bucura de un frumos spectacol de muzica populara, sustinut de artisti locali, veritabili pastratori ai folclorului autentic argesean. Un aspect important al activitatii administratiei locale il constituie latura sociala.
Care sunt realizarile din acest punct de vedere?
Au fost desfasurate toate activitatile care au drept scop protectia sociala a persoanelor varstnice, bolnave, defavorizate, a persoanelor cu handicap si a altor categorii de persoane aflate in dificultate. Primaria Mosoaia a distribuit ajutoarele pentru incalzirea locuintei tuturor persoanelor nevoiase. In plus, ne-am preocupat ca la final de an, in preajma sarbatorilor de iarna, sa oferim copiilor din comuna pachete cu cadouri.
Ne apropiem de finalizarea aplicarii legilor fondului funciar
Domnule primar, cum sta comuna Mosoaia, la nivelul anului 2009, in ceea ce priveste fondul funciar?
Problemele de fond funciar ocupa o mare parte din activitatea Primariei Mosoaia. Avem insa satisfactia ca in ultimii ani am reusit sa indreptam mare parte din aceste probleme. Printr-un efort deosebit, am reusit ca, pana la aceasta data, sa avem o suprafata de peste 800 de hectare de padure pusa in posesie, fata de numai 200 de hectare pe care le-am gasit puse in posesie la nivelul anului 2004, cand am preluat conducerea primariei. Acest lucru in ciuda faptului ca actiunea in sine
intampina anumite dificultati obiective. O situatie similara se inregistreaza si in privinta terenurilor agricole. Trebuie sa mentionez ca toata activitatea din Primarie vizavi de fondul funciar a fost canalizata pe acest aspect, asa cum prevede Legea 247/2005. In paralel cu activitatea de punere efectiva in posesie a terenurilor agricole si forestiere, am continuat un alt aspect foarte important al aplicarii Legii fondului funciar, si anume cel privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele indreptatite si care au putut face dovada dreptului solicitat, conform legii. Astfel, datorita eforturilor intense depuse in aceasta privinta, pot spune cu satisfactie ca ne apropiem tot mai mult de finalizarea aplicarii legilor fondului funciar la nivelul localitatii noastre.
Dialogul cu cetatenii – o prioritate a administratiei locale
Un aspect care ne-a preocupat de asemenea a fost acela al informarii locuitorilor comunei asupra activitatii administratiei locale. In acest sens, am continuat editarea „Buletinului informativ al comunei Mosoaia”, ca publicatie menita sa institutionalizeze si sa imbunatateasca dialogul dintre cetateni si Primarie. Astfel, prin intermediul acestui buletin informativ, aducem la cunostinta cetatenilor toate actiunile ce se desfasoara in Primarie, toate proiectele initiate de noi, hotararile adoptate de Consiliul Local Mosoaia si, de asemenea, in paginile acestei publicatii cetatenii isi pot exprima public punctul lor de vedere vizavi de activitatea administratiei publice locale. O astfel de publicatie face ca activitatea noastra sa se desfasoare cu o transparenta totala, iar cetatenii comunei isi pot exprima cele mai diverse doleante. In acelasi timp, in acest buletin informativ, publicam si alte informatii de interes general, cum ar fi anumite prevederi legale in diverse domenii care intereseaza cetatenii, anunturi publice etc., iar punctele de vedere exprimate de cetateni, opiniile acestora pot initia actiuni din parte Primariei. Publicatia ajunge lunar, in mod gratuit si prompt, in fiecare casa din comuna.
Ati amintit de hotararile Consiliului Local. Cate legi locale au emis in 2009 Consiliul Local si primarul comunei Mosoaia?
In cursul anului 2009, Consiliul Local al comunei Mosoaia a adoptat un numar de 45 de hotarari si au fost emise 211 dispozitii. Aceste acte administrative, cu caracter normativ sau individual, au vizat cele mai importante domenii in care Primaria si Consiliul Local Mosoaia isi desfasoara activitatea, precum bugetul local, taxele si impozitele locale, rectificari bugetare, aprobarea executarii unor investitii si multe altele.
Marele regret – imposibilitatea de a asfalta si alte drumuri in 2009
Domnule primar, ati vorbit despre realizarile lui 2009. Care au fost insa nerealizarile, mai ales ca si Primaria Mosoaia a avut de suferit din cauza crizei?
Din pacate, asa cum am mai spus, din cauza crizei economice,
care s-a facut simtita si pe plan local, nu s-a mai asfaltat niciun drum. De asemenea, nu am reusit sa finalizam aplicarea in totalitate la nivelul comunei Mosoaia a legilor fondului funciar, desi in cursul anului 2009 am facut progrese insemnate. In rest, zic eu, am reusit sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus.
Ce planuri aveti pentru localitatea pe care o administrati pentru anul 2010?
In primul rand, dorim sa continuam investitiile incepute, dar si sa demaram altele noi, cum ar fi asfaltarea unor drumuri comunale, inceperea construirii bazei sportive de la Hintesti, a scolii din satul Mosoaia. Vom continua de asemenea, lucrarile de imbunatatire a iluminatului public. Pentru ca unul dintre dezideratele locuitorilor comunei Mosoaia este de a beneficia de canalizare menajera, ne propunem ca anul viitor sa finalizam proiectarea investitiei pentru canalizare in comuna Mosoaia. Incet-incet, cetatenii din Mosoaia vor beneficia de toate utilitatile necesare unui trai decent, demn de o tara europeana. In privinta retelei de alimentare cu apa, acolo unde conducta este veche, aceasta va fi inlocuita cu conducta noua. Bineinteles, ne propunem ca in anul care vine sa finalizam lucrarea de alimentare cu gaze a comunei Mosoaia, cel mai important proiect al localitatii noastre la ora actuala. Ne vom preocupa, de asemenea, de continuarea in ritm sustinut a aplicarii legilor fondului funciar, cu scopul finalizarii acestei actiuni.
Domnule primar, ce le transmiteti locuitorilor comunei, la inceput de an nou?
Le multumesc tuturor cetatenilor comunei Mosoaia care au fost intotdeauna alaturi de noi, de proiectele noastre si care ne-au sustinut si ne sustin si le doresc ca in noul an sa aiba parte de sanatate in primul rand, de putere de munca, de bucurii alaturi de cei dragi. Sper ca anul 2010 sa aduca cu el revigorarea economiei pentru ca proiectele noastre in folosul cetatenilor comunei Mosoaia sa prinda viata si pentru ca locuitorii din Mosoaia sa duca o viata mai buna si mai lipsita de griji.