Lunile de primavara sunt, pentru orice roman, lunile curateniei. In aceasta perioada, toti oamenii gospodari simt nevoia sa-si curete in propria ograda si in jurul acesteia. Din pacate, nu toti locuitorii orasului Stefanesti inteleg sa se conformeze legilor bunului simt. Primarul Dorin Barbuceanu se lupta de zor cu mentalitatile celor care cred ca au doar drepturi, nu si indatoriri. Cu riscul de a-si atrage antipatia multora, primarul Stefanestiului are ambitia ca locuitorii din orasul sau sa se… europenizeze si ei, lucru care nu presupune prea multe, ci doar sa da cu o matura in fata curtii, sa-si desfunde canalul din dreptul casei lor si sa plateasca 10 lei de familie pentru ca serviciul de ADP al primariei sa le ridice saptamanal gunoiul. Din pacate, insa, multi locuitori prefera sa arunce pe unde apuca gunoaiele, sau sa le dea foc in spatele curtii, spre disperarea pompierilor.
Lunile aprilie si mai sunt lunile curateniei. Cum se prezinta localitatea Stefanesti la momentul actual din acest punct de vedere?
Una din marile probleme ale localitatii Stefanesti o reprezinta gunoiul menajer, gunoiul rezultat de la animale, gunoiul in general, inclusiv reziduurile rezultate de la demolari. Fiind in imediata vecinatate a orasului Pitesti, in special pe parcursul noptii, atat persoane fizice cat si reprezentanti ai unor societati comerciale vin, fie cu caruta, fie cu un mijloc de transport motorizat, si depoziteaza pe cursurile de apa, pe terenurile neimprejmuite, tot felul de gunoaie. Am constatat ca foarte multi cetateni platesc, in special pe cei care detin mijloace de transport de genul celor enumerate mai sus si care sunt de etnie roma, sa le ia gunoiul din curte contracost, iar cei care il iau arunca gunoiul pe camp sau oriunde apuca. Am organizat in anul 2005 serviciul de colectare a gunoiului menajer, prin gunoi menajer neintelegand insa si ceea ce rezulta din demolari, neintelegand resturile de la curatenia ce se face in gradini. Nu! Acestea nu fac parte din categoriile de reziduuri pe care ADP Stefanesti le poate colecta de la populatie. Initial, de proba, mai bine de un an si jumatate, am pus o taxa de 5 lei de familie, iar anul trecut am ridicat-o la 10 lei si am constatat ca mai bine de jumatate din locuitorii orasului nu doresc sa incheie acest contract, motivand ca ard gunoiul in gradini – ceea ce este ilegal – ori ca il depoziteaza in zona blocurilor – ceea ce de asemenea este ilegal – insa se eschiveaza si de la plata acestei sume minore si arunca gunoiul unde nu trebuie.
Spiritul civic lipseste cu desavarsire
Ce solutii ati identificat pentru rezolvarea acestei probleme?
Am analizat aceasta situatie si cred ca in perioada imediat urmatoare voi solicita Consiliului Local sa emita o hotarare prin care sa se solicite fiecarei familii, fiecarui cetatean care refuza achitarea acestei taxe, sa demonstreze ca detine un contract cu o unitate abilitata sa colecteze gunoiul. Legile actuale nu mai permit cetatenilor sa ofere motivatii de genul celor pe care le-am amintit mai devreme, oamenii fiind obligati sa demonstreze ca gunoiul pe care il produc in propriile gospodarii este depozitat in locurile speciale.
A devenit aproape imposibil sa ne luptam cu cei care nu vor sa respecte legea si arunca haotic gunoaiele, daca propriii concetateni nu te ajuta. Nu putem angaja oameni care sa bantuie noaptea prin localitate pentru a-i depista pe cei care comit aceste infractiuni, pentru ca angajandu-i nu fac altceva decat sa incarc bugetul si, implicit, sumele de bani pe care cetatenii le dau, pentru a-i intretine pe acestia. Am constatat ca cei care observa o masina, o caruta sau o persoana fizica aruncand gunoiul pe diverse coclauri, in loc sa ne ajute sa-i depistam pe cei care comit asemenea infractiuni, acestia chiar ii ocrotesc. Acum vreo cateva saptamani, in timpul unui control efectuat in zona Valea Mare, am intalnit doua situatii care ne-au demonstrat ca romanii inca nu doresc sa isi schimbe sistemul de viata. Eram impreuna cu un reprezentant al Politiei si a trecut pe langa noi o camioneta plina cu gunoi produs de la demolari. Dupa zece minute, am reusit sa depistam locul unde oprise vehiculul si l-am gasit la poarta unui cetatean. Se faceau ca descarca acele mizerii in curtea omului. Cand i-am intrebat despre ce este vorba, cetateanul din Stefanesti i-a luat apararea celui care ii aducea gunoiul in localitate, spunand ca el l-a comandat, ca are nevoie sa faca o umplutura de teren.
Daca populatia asa intelege ca se poate rezolva problema gunoiului, atunci se insala amarnic. I-am creat serviciu care sa ofere cetateanului posibilitatea de a scapa, o data pe saptamana, de gunoiul pe care il are in gospodarie, in schimb acesta prefera sa plece cu el in masina si daca va uitati pe DN 7, de-a lungul pasarelei, sunt zeci de pungi cu deseuri aruncate pe geamurile masinilor, din mers, pungi pe care la o saptamana, la doua saptamani le colectam prin serviciul ADP. In acelasi timp, omul face sesizari, face reclamatii si nu cere decat sa fie ridicat gunoiul.
Cine se ocupa, in cadrul Primariei Stefanesti, de problema curateniei orasului?
Am creat la nivelul localitatii Stefanesti un grup operativ, sub conducerea domnului viceprimar, care sa se ocupe de mai multe aspecte referitoare la problema gunoiului menajer, printre care educarea populatiei, atentionarea oamenilor, care trebuie sa inteleaga ca daca pastram localitatea curata inseamna ca avem o viata mai buna. In acelasi timp, acest grup operativ se ocupa de realizarea de actiuni impreuna cu ADP Stefanesti prin care se strang reziduurile aruncate de-a lungul raurilor, de-a lungul zavoiului, de-a lungul malurilor. Aceste actiuni se fac periodic. Dar, desi astazi am reusit sa curatim o zona, daca vii peste doua-trei saptamani o gasesti la loc plina de gunoaie, pentru ca oamenii continua sa procedeze la fel. Culmea e ca, la cateva zile dupa ce el insusi a depozitat gunoiul in astfel de locuri, vine la primarie si face o sesizare cum ca are gunoaie in zona. Dar nu am gasit niciodata un cetatean care sa spuna „Popescu sau Georgescu sau masina cutare a depozitat gunoaiele acolo”. Oamenii nu inteleg ca administratia publica nu poate rezolva singura aceasta problema, nu inteleg ca la poarta, in dreptul proprietatii sunt obligati sa asigure curatenia si igienizarea. Este obligatia cetateanului sa isi curete si sa intretina santul din fata curtii, fie ca se gaseste de-a lungul DN 7, fie pe o strada laturalnica. Oamenii nu inteleg ca cele trei paraie care strabat localitatea nu au rolul de a fi locul in care dumnealor sa isi deverseze haznalele, fosele. Daca ii sanctionezi, gasesc tot felul de motivatii si incep sa aduca fel de fel de acuze: ca nu au canalizare, ca nu apa curenta… Noi am inteles acest aspect, dar, fie ca ne-am declarat oras, fie ca ramaneam localitate rurala, apa, canalizarea si drumurile nu apar peste noapte. In functie de posibilitatile financiare, in fiecare an am extins retelele de apa si canalizare cu cativa kilometri, dar a finaliza introducerea retelelor in intreaga localitate nu se poate face decat in ani de zile, indiferent daca accesam fonduri din exterior sau le folosim pe cele proprii.
Stefanestiul a ajuns sperietoarea pompierilor
De ce parghii dispune administratia locala pentru a-i constrange pe cetateni – daca cu vorba buna nu merge – sa respecte legea privind curatenia localitatii?
Vom fi nevoiti sa trecem la acea etapa care pe cetatenii altor state i-a determinat sa ajunga la gradul de civilizatie la care sunt acum, aceea de sanctionare a celor care nu respecta legea. De multe ori, am stat de vorba cu prieteni, cunostinte, colegi care domiciliaza in alte tari si care spun ca in momentul in care omul nu isi respecta obligatiile cetatenesti de a-si intretine trotuarul, aleea sau santul din fata proprietatii, nu reprezentantii primariei vin si ii efectueaza lucrarile de curatenie. Nu! Reprezentantul primariei vine, ii inmaneaza zambind un proces verbal de sanctionare, care il determina ca ani de zile sa nu mai uite sa isi faca curat. In Romania, in Stefanesti nu se face lucrul acesta. Cetateanul considera ca are numai drepturi, nu si obligatii. Prin hotararile Consiliului Local, prin dispozitiile primarului, s-au creat parghiile necesare care vor determina ca, vrand-nevrand, noi sa ii schimbam mentalitatea.
In aceasta primavara, in localitatea Stefanesti au avut loc foarte multe incendii de vegetatie…
Intr-adevar, o alta problema cu care se confrunta, in special primavara, localitatea Stefanesti este problema arderii vegetatiei. Aproape ca am ajuns sperietoarea pompierilor. In special sambata, duminica, cred ca nu este zi in care acestia sa nu fie chemati pentru a stinge un incendiu de vegetatie la Stefanesti. Cetateanul se duce pe camp si isi pregateste terenul pentru a putea ca pe perioada verii sa isi pasca vitele, aprinde focul in doua-trei locuri de pe teren, iar in urma lui vin reprezentantii primariei si, cu eforturi fizice, materiale si financiare, sting aceste incendii care, necontrolate, la un moment dat pot duce la dezastre mari. Am avut si acum, de curand, un caz in care focul a patruns in padure si am avut norocul ca nu a apucat sa se extinda foarte mult. Prin aceste incendii nu se distruge numai vegetatia, ci si mediul de viata al faunei si, deci, implicit si animalele din zonele respective. Daca omului ii dai o amenda, te considera rau. Am cerut organelor de politie si reprezentantilor primariei sa ii depisteze pe cei care dau foc, pentru a-i obliga sa suporte sanctiunile legii.
Ce veti face insa in cazul celor care refuza sa isi achite amenzile?
Legea permite ca, la un moment dat, impotriva celor care nu isi achita amenzile, sa se actioneze in vederea recuperarii datoriilor chiar si prin punerea sub sechestru a bunurilor pe care le detin. In general, cand se constata ca o anumita persoana sau societate comerciala nu si-a respectat obligatiile, desi a trecut un anumit termen – uneori si ani de zile –, se procedeaza, prin inspectorii de urmarie pe care ii avem, la recuperarea debitelor si sa stiti ca in primavara aceasta chiar am facut acest lucru, atat la societati comerciale, cat si la persoane fizice. Am incercat, mai intai pe calea intelegerii, sa discutam cu datornicii, dar in momentul in care s-a constatat reaua-credinta, am procedat la recuperarea prejudiciului pe aceasta cale. Una este ca un cetatean sau o societate sa motiveze ca nu a reusit luna asta, nu a reusit anul acesta sa rezolve problema, dar alta cand constati ca de ani de zile nu si-a achitat nici macar o parte din obligatiile pe care le are. Am procedat si vom proceda in continuare la recuperarea datoriilor, mai ales ca suntem intr-un an destul de greu, un an in care va trebui sa fim foarte atenti pentru a putea face fata, pentru a rezista din punct de vedere financiar, pentru ca sunt atatea institutii si servicii care trebuie intretinute pe parcursul anului.