3,K
Proiectul statiunii Molivisu a intrat in impas. Ceea ce ar trebui sa fie una dintre statiunile turistice care sa rivalizeze cu cele de pe Valea Prahovei se loveste acum de o… neputinta legislativa. Mai exact, Codul silvic nu permite realizarea de investitii in zona impadurita, iar la munte, aceasta predomina. Deputatul Mircea Draghici spera sa o convinga pe Lucia Ana Varga, Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, sa faca modificarile legislative necesare. Pentru inceput, acesta a adus la cunostinta colegilor sai problema, prin intermediul unei declaratii politice si face lobby pe langa doamna ministru in acest sens.
,,Cu totii stim ca judetul Arges este un judet bogat din punct de vedere al patrimoniului istoric, cultural, cat si prin frumusetea locurilor. In calitate de parlamentar de Arges am sustinut si voi continua sa sprijin proiectele care vizeaza imbunatatirea infrastructurii turistice din judet, pentru ca potentialul turistic enorm al Vaii Argesului sa fie exploatat la justa sa valoare. Un proiect deosebit de important pentru aceasta zona este reprezentat de proiectul initiat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara A.D.I. MOLIVISU, denumit Crearea Infrastructurii Generale si Specifice Activitatilor de Turism din Arealul Climatic Ghitu Molivisu. Acesta vizeaza dezvoltarea unei statiuni turistice cu functionare pe tot parcursul anului ce s-ar putea transforma intr-o alternativa viabila pentru Valea Prahovei si intr-un veritabil motor de crestere economica si creare de locuri de munca in zona.
Pe scurt, proiectul prevede dotarea statiunii Molivisu cu 7 partii de schi dispuse pe versantul nordic al masivului Ghitu, pentru inceput fiind in plan constructia a doua partii, A 1, dotata cu tunuri de zapada, instalatie nocturna si transport mix pe cablu, telegondola si teleschi, precum si partia A2. De asemenea, in proiect este prevazuta realizarea unei baze de agrement cu centru Aqua Club, spatii de joaca pentru copii, teren de sport multifunctional si parcare. In statiune va fi amenajata si o rezervatie de turbarie de 29 de hectare. Nu in ultimul rand, energia intregii statiuni va fi asigurata cu ajutorul a doua microhidrocentrale si sase microhidroagregate cu o productie de energie anuala de 63,2 kW.
Dupa ce s-a confruntat cu numeroase aspecte ce tin de definirea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ca entitate separata de administratiile publice locale, pentru a putea contracta imprumuturi, de dificultati in accesarea fondurilor necesare pentru sustinerea lucrarilor, de relatia cu Consiliul Judetean, principala problema de rezolvat in acest moment este deblocarea cadrului legislativ. Potrivit Codului silvic, nu se pot face investitii in zona impadurita, iar la munte, aceasta predomina.
Dat fiind faptul ca luni, 20 mai, doamna Lucia Ana Varga, Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a venit in fata deputatilor pentru a discuta problema taierilor ilegale de padure si modificarile Codului silvic, am profitat de aceasta ocazie pentru a-i prezenta propunerea de OUG privind modificarea si completarea art. 4 din Legea 526/2003 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a turismului “Schi in Romania” si art. 7 din Legea nr.46/2008- Codul Silvic.
Aceasta solicita deblocarea cadrului legislativ pentru punerea in aplicare a proiectului, prin introducerea unui alineat care sa prevada ca zonele in care se realizeaza obiective turistice pentru practicarea sporturilor de iarna ce cuprind infrastructura pentru prestarea de servicii turistice, incluse in Programul national de dezvoltare a turismului “Schi in Romania” sa fie exceptate de la restrictia de trecere a terenurilor forestiere din domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale in domeniul privat al acestora.
In cadrul intalnirii de luni, doamna Ministru Varga a prezentat principale modificari ce vor fi aduse Codului silvic, modificari supuse dezbaterii publice. In contextul discutiilor privitoare la modificarea Codului silvic, consider ca acesta este un moment cheie pentru ca probleme de legislatie ce tin de procedura de scoaterea a unor terenuri din fondul forestier sa se rezolve.
Proiectul de dezvoltare a statiunii Molivisu este extrem de important pentru Arges si, in acest sens, voi continua sa militez activ pentru inlaturarea lacunelor legislative care pot sta in calea concretizarii proiectului. In plus, determinarea mea pentru constructia statiunii este legata de capacitatea acesteia de a genera locuri de munca in zona, problema locurilor de munca fiind o chestiune cu care se confrunta multi din argesenii care au venit la audiente la cabinetele mele parlamentare.” a precizat deputatul Mircea Draghici.