Cand vrei sa ingropi un lucru, fa o comisie care sa se ocupe de el. La nivel national, pastrand proportia, sunt create Oficii Nationale. Un astfel de organism s-a infiintat de curand, taman in perioada electorala (coincidenta, deh!). Se numeste Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice, institutie care ajuta fermierii sa-si protejeze denumirea alimentelor nationale in Uniunea Europeana si sa isi promoveze produsele.
Pe cazanul cu tuica de Pitesti s-a pus sigiliul
Ce-ar fi de promovat la noi, in Arges? Nu mare lucru… Tuica de Pitesti, faimoasa tuica de Pitesti, s-a dus pe apa Argesului, ca nimeni nu a mai fost interesat sa o promoveze. Consilierul liberal Narcis Sofianu a avut o tentativa de… resuscitare a „ochiului lui Dorbin”, prin organizarea unui festival al tuicii. Ba s-a si votat in Consiliul Local organizarea acestuia, numai ca municipalitatea s-a facut ca n-are bani, iar Sofianu a lasat-o si el moarta-n papusoi, ca sa nu deranjeze prea tare contractele fratiorului sau cu Termoficarea. Asadar, punem sigiliu pe cazanul cu tuica de Pitesti!
Tuica de Cosesti a batut tuica de Pitesti
Din acest dezinteres al administratiei pitestene (care nu stie in cate locuri sa se mai imparta, biata de ea!) nu are de castigat decat primarita din Cosesti, Elisabeta Tudose, femeie intreprinzatoare, care are toate sansele sa omologheze tuica autohtona, dedicandu-i acesteia un festival de rang national. Pentru cunoscatori, nici tuica de pruna „Cuca Macaii” nu este mai prejos, numai ca, desi localitatea are un nume cu rezonanta si care ar putea fi speculat si promovat la maximum, parfumul de pruna curata (fara moturi de basca), necrescuta in umbra Petrochimiei, nu a razbatut la nivel national.
Vinul de Stefanesti… doar in carti il mai gasesti
Ar fi fost de promovat pe mai departe vinul de Stefanesti, celebru in tara, ieftin si bun, numai ca statiunea cu pricina a fost pusa pe butuci, sub glie, taica, si sub cruce! Bun ii vinul ghiurghiuliu, dar tot mai buna a fost transformarea statiunii intr-o afacere imobiliara de toata frumusetea.
Hai cu sloiul de Corbeni si rachiul de Cetateni!
Pe cati am auzit, nimic nu se compara cu mititeii giganti de la Micesti. Poate ii promovam si pe acestia, direct de pe gratarele amenajate chiar si la marginea drumului (pentru un plus de savoare!). Poate promovam pastrama de oaie de la Dambovicioara, sloiul de oaie de la Corbeni si Domnesti, slanina afumata de la Bascov, urda sarata de la Domnesti si Dambovicioara, casul afumat de la Campulung, Leaota si Stoenesti, branza de burduf in coaja de brad de la Rucar, magiunul natural de la Topoloveni, rachiul de mere de la Barzesti si Cetateni sau rachiul de fructe de la Valea Mare Pravat.
Asadar, onor Oficiului National pentru… tuica si sarmale, sa vedem cum te misti matale prin judet pe la noi, ca sa intelegem si noi de ce s-a incarcat inca o data aparatul birocratic, prin… descarcare directa din buzunarele noastre de contribuabili parliti.
Iulia Cojocaru