Să fii profesor universitar reprezintă un punct de plecare foarte important, și financiar, și politic. Să mai ai și un partener de viață angajat politic sau lucrător la stat (sau și una, și alta), înseamnă că deja deții cheia succesului din punct de vedere al bănăstării. Vă prezentăm, mai jos, câteva exemple în acest sens, dar și excepții de la regulă.
Gabriel Bratu, traseist de-amorul artei: are mai multe împrumuturi decât proprietăți!
Ce mai știm despre Gabriel Bratu, fostul ,,general” al învățământului argeșean? Ultima oară pleca și din PNL, așa cum a mai plecat din PSD, din PDL, din ALDE, din Forța Civică și alte partidulețe mai mititici. Mai toată viața sa s-a bugetărit prin tot felul de funcții, dar caracterul său (să-i spunem… prea înflăcărat) a făcut să nu stea prea mult într-un loc. Singura constanță din viața sa a rămas Universitatea Pitești, aici unde este prodecan.
Funcțiile politice nu l-au îmbogățit pe Bratu sau cel puțin nu reiese din declarația de avere că s-ar fi întâmplat acest lucru. Are tot apartamentul cumpărat în 1997 și trei mașini: două VW Golf – achiziționate în 2007 și 2009 și un BMW X3, cumpătat în 2012. Și aici se termină toată averea sa!
În schimb, e bogat în prieteni buni și foarte buni, care l-au împrumutat cu sume deloc neglijabile. Spre exemplu, din 2012 este dator la doamnele Mușetoiu Claudia Adelina și Mușetoiu Marcia Cătălina cu suma de 32.000 de euro. În 2022 se împrumută cu 7.500 de euro și de la Martinescu Adina Gabriela. Aceste împrumuturi se adaugă celor făcute în 2017, la BRD și CAR, în valoare de 56.000 de lei. Omul e mai bogat în împrumuturi decât în proprietăți!
Veniturile familiei Bratu nu sunt tocmai modeste. Gabriel Bratu câștigă din leafa de profesor universitare suma de 99.123 de lei, iar soția, Luminița Bratu, director la Școala Gimnazială ,,Nicolae Iorga”, câștigă 76.385 de lei. Cu alte cuvinte, celor doi le intră lunar, în casă, suma de aproape 15.000 de lei.
Emanuel Soare – politica i-a dat aripi și în declarația de avere
Prin 2016, pe când era un profesor universitar în banca sa și nici prin gând nu-i dădea să intre în politică, Emanuel Soare, fost prefect de Argeș, avea o avere cât se poate de decentă: un apartament achiziționat în 2001 și trei mașini: una pentru el, una pentru soție și una de familie. Nu tu teren în cartierul Brătienilor, nici moșii pe la Bascov, nici conturi în bancă. Câștiga binișor din activitatea didactică – 100.630 de lei, la fel și soția, angajată tot la Universitatea din Pitești.
Spre seosebire de Gabriel Bratu, o dată ce a intrat în lumea mare a politicii, averea lui Soare s-a expandat. Și-a vândut apartamentul și s-a mutat la casă, în Pitești, în 2020. Tot în plină criză Covid mai cumpăra și două terenuri intravilane!
Revenit la catedră, Soare câștigă în continuare foarte bine din salariul de profesor, la fel și soția sa. Pun amândoi la ciorap, pentru că vin vremuri tulburi, iar domnul fost prefect este angrenat acum într-un nou partid care nu se mai află în fruntea bucatelor. Astfel, în anii care vor urma, va trebui mai degrabă să scoată bani din buzunar, decât să încaseze.
Soții Clipici, averi cu sclipici!
Au făcut, dar au și și primit – asta s-ar putea spune despre soții Emilia și Marian Clipici. Ea – profesor universitar, el -om de partid (PSD) și director de spital.
Ce-au făcut? În 2014 cumpărau un teren intravilan la Pitești. În 2016, respectiv 2018, achiziționau două case de locuit în Pitești! Nu știu câți reușesc această performanță, dar Clipicilor le-a ieșit! Și fără să se împrumute! Și având conturi în bancă în valoare de peste 100.000 de lei!
Peste toate astea, o avere considerabilă le-a venit și prin… donații, probabil forma de transmitere aleasă pentru a intra în posesia moștenirii din partea părinților. Astfel, averea le-a sporit exponențial, în 2021, cu două terenuri agricole și un teren intravilan la Cuca, plus un apartament la Pitești.
Cei doi Clipici câștigă, anual, suma de 303.605 lei, adică 25.300 lei lunar. Asta înseamnă că, anual, dacă nu ar cheltui nimic, ar putea să-și cumpere câte un apartament de 60.000 de euro.
Soții Olteanu – averi cu geamantanul!
Orestia Georgeta Olteanu este șef birou la Universitatea din Pitești și câștigă anual, doar din salariu, 60.944 lei. Soțul ei, Valentin Olteanu, este șeful OCPI Argeș din acest an și a declarat în contul anului 2021 venituri în valoare de 96.613 de lei. Acum, ca director, le are și mai mari. Viața i-a binecuvântat pe ceio doi cu moșteniri și achiziții importante, banul a tras la ban, a tras și la politică, a tras din toate pozițiile.
Astfel, soții Olteanu dețin un teren forestier nu oriunde, ci în Pitești! De asemenea, au primit moștenire sau cu titlul de donație, două terenuri în Bălilești și un intravilan în Pitești.
La capitolul locuințe stau și mai bine:
*în 2020 cumpără un apartament de 60 mm în București;
*tot în 2020 cumpără un alt imobil de 2,54 mp, tot în București (probabil un garaj);
*și tot în 2020 cumpără un apartament de 40 mp în Olimp și mai achiziționează și un Land Rover, pentru drumurile de pe autostrada Soarelui;
*în 2021, pentru că le place mult la Olimp, mai cumpără un apartament de 40 mp tot acolo!
*cei doi mai dețineau, din 2010, o casă la Pitești.
Dar ceea ce este de-a dreptul spectaculos este că nu figurează cu absolut niciun împrumut, ceea ce înseamnă că, iată, se poate trăi boierește din salariul de la stat. Pe numele soției mai apare și firma Atlas Survey SRL cu sediul în Pitești, fără niciun angajat și cu un profit, pe 2020, de 296.773 lei. De la această firmă a încasat dividende în valoare de 275.000 de lei, cât un apartament de două camere, într-un cartier mai modest al Piteștiului.