Judeţul Giurgiu va atrage un proiect pentru un campus dual, depăşind ca punctaj proiecte similare din Argeş, Ialomiţa sau Prahova. Mai exact, Consiliul Judeţean Giurgiu va atrage astfel fonduri prin PNRR pentru a construi un campus pentru şcoala profesională din municipiul Giurgiu unde să pregătească meserii cu valoare adăugată ridicată în parteneriat cu Universitatea Politehnică.
„Campus politehnic regional pentru învăţământul dual în Giurgiu este un proiect care a fost selectat pentru finanţare PNRR şi va deveni realitate. Este unul dintre cele mai importante proiecte din judeţul nostru din ultimele trei decenii, o investiţie care va aduce oportunităţi la care mulţi dintre giurgiuveni nici nu mai visau. În primul rând, recunoaşterea potenţialului zonei noastre pentru investitori de top. În al doilea rând, stabilirea unor standarde ale învăţământului dual, care devine tot mai important într-o economie atât de dinamică. Şi, cel mai important, copiii noştri vor avea acces la oportunităţi aici, acasă, fără să mai caute locuri de muncă în alte judeţe sau chiar ţări”, a spus a spus Elisabeta Mihalcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu. Proiectul l-a anunţat în 2022 în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, un proiect ZF şi CEC Bank.
Elisabeta Mihalcea este printre extrem de puţinii oameni din conducerea unui consiliu judeţean al unui judeţ din sudul ţării cu experienţă în mediul privat. Elisabeta Mihalcea a lucrat ca analist în cadrul Accenture, agent de achiziţii în cadrul MHS Truck&Bus, importatorul camioanelor MAN în România, analist pentru Hewlett-Packard România şi cunoaşte atât engleza cât şi germana.
Pentru Campusul Dual sunt în total 16 parteneri plus Consiliul Judeţean. Printre parteneri se află şi Universitatea Politehnica Bucureşti şi cinci agenţi economici. Ceilalţi sunt instituţii ale statului, două consilii judeţene – Giurgiu şi Călăraşi – şi trei primării – Giurgiu, Zimnicea şi Călăraşi. Proiectul este unul tip regional şi va deservi toată zona de sud a ţării – Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi. Prin PNRR două licee din Teleorman şi Călăraşi vor obţine finanţare pentru dotarea a două clase.
Ea explică faptul că din statistica obţinută de la Inspectoratul Judeţean, muncitori calificaţi nu au mai fost pregătiţi în Giurgiu în ultimul deceniu. În 2020 erau 110 erau calificaţi în Giurgiu în şcoala profesională. Pentru 2023-2024 sunt 743 de locuri la şcoala profesională clasică şi în sistem dual.
Atragerea de fonduri din PNRR pentru învățământul profesional este o şansă unică pentru zona de sud a ţării să se poată dezvolta şi pentru a atrage investiţii străine. Oamenii de business caută în primul rând, atunci când vin într-un judeţ, pe lângă facilităţile oferite de autorităţi, şi munca bine calificată.