După şase luni de mandat, Dan Hodoş, consilier al primarului Piteştiului, a demisionat. Într-o scrisoare deschisă, acesta a declarat că a sperat să schimbe lucrurile din interior, să mai scuture puţin un sistem învechit şi anchilozat, să determine echipa de acolo să facă lucrurile într-un mod profesionist şi eficient. Numai că, spune acesta, n-a avut cu cine. Pentu că echipa atât poate şi atât… vrea. Motiv pentru care şi ,,actele administrative sunt lipsite de transparenţă şi eficienţă”. La Primăria Piteşti nu există viziune, oamenii competenţi în numeri pe degete, iar rezistenţa la schimbare este enormă, motiv pentru care, spune Hodoş, Piteştiul o să decadă în continuare, în timp ce alte oraşe înfloresc şi atrag tot mai mulţi investitori.
Scrisoarea sa deschisă a fost ca un pumnal pentru conducerea primăriei. Tizul său, Dan Teodorescu, director vechi în cadrul Primăriei Piteşti, s-a grăbit să-i dea replica. Şi a găsit şi explicaţia pentru care oamenii din sistem sunt ineficienţi şi incompetenţi: salariile mizerabile au dus la această stare de fapt! Şi legile făcute de sus, mai puţin inspirat. Că altfel… Dar treaba este mult mai… ,,complexă”, ca să-l cităm pe domnul Teodorescu, cel care spune cam aşa:
,Administrația publică din România e mai complexă decât pare la prima vedere. Lucrează cu oameni, pentru oameni, si este guvernată de legi mai bune sau mai putin inspirate, utilizând resursele disponibile si fiind obligată să creeze prioritizari între ce dorim si ce putem sa realizam.
Poate ca in administratie există în acest moment un deficit de personal competent si implicat, dar zecile de ani de salarii mizerabile din administrația publică ce efect credeti ca poate avea?
Mi-e teamă însă că 6 luni reprezintă mult prea putin pentru a intelege, a te face inteles; cu atât cu cat experienta anterioară in sistemul public era inexistentă.
Imi pare rau ca va contrazic ferm intr-un sigur lucru. Pentru oricine are habar de sistemul public, si aici nu ma refer la majoritatea celor care comentează si isi dau cu parerea pe internet, calitatea de Consilier al Primarului reprezintă din start un cec în alb, o dovadă de încredere și o oportunitate, inclusiv pentru a schimba ceva. Depinde, evident, de multe daca aceasta oportunitate e exploatată sau rămâne doar o ipoteză.
În mod normal, calitatea de Consilier al Primarului intr-un oras ca Pitestiul, fie ca e pentru 6 luni sau 6 ani reprezintă o oportunitate de excepție, si îndrăznesc să spun că lăsând deoparte aspectele de suprafață oferă o experiență deosebita, pe care foarte mulți salariați din companii multinaționale, care activează în domenii așezate, reglate si cu reguli extrem de clare nu o dobândesc în mult mai mult timp.
Am văzut un comentariu la postarea dumneavoastra in care cineva (întâmplarea face ca stiu cine este ) va felicita si va doreste sa ajungeți Primar. E bine, e frumos sa aveti ambiții, dar pentru a reuși ceva trebuie sa-i convingeti pe ceilalți ca aveti ceva de spus, ceva de oferit.”
Din câte se pare, domnul Teodorescu este îngrijorat, mai degrabă, de posibilitatea ca celălalt Dănuţ să aibă ambiţii de a candida la Primăria Piteştiului decât de faptul că, bine plătiţi de data aceasta, colegii săi din primărie tot ineficienţi sunt… Iar ceea ce se întâmplă în Prirmăria Municipiului nu este decât o copie fidelă a ceea ce se întâmplă în mii şi mii de primării din România, în care primarele îşi face echipa lui de acoliţi, de pipiţi, de curăţători de scame, de rubedenii, cunoştinţe şi alte pile, e fericit că are o secretară, o contabilă sau o consilieră mai ocheşică, să-i îndulcească lungile ore petrecute în folosul cetăţeanului şi dispune asupra banului pe care-l direcţionează spre zone din care iese comisionul făcător de avere. Că de aceea avem primari care, totuşi în ciuda ,,salariilor mizerabile”, cum spune domnul Teodorescu, şi-au ridicat nişte mizerabile de vile, cu lifturi mizerabile prin ele, au terenuri de sute de mizerabile de hectare şi nişte conturi declarate atât de mizerabile, încât sunt mai mici decât mizerabilele sume care nu se află la vedere.
Mai citeşte şi