“Pentru persoanele cu diabet, perioada sărbătorilor de iarnă poate fi provocatoare, având în vedere diversitatea mâncărurilor disponibile. Cu toate acestea, este posibil să vă bucurați de sărbători în mod sănătos și să gestionați nivelul glicemiei cu succes”, spune dr. Marina Adina Constantin, medic specialist în Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul Spitalului Mioveni.
“ Iată câteva sfaturi utile pentru o dietă sănătoasă de Crăciun pentru cei cu diabet:
1. Planificare în avans:
Stabiliți un plan alimentar înainte de evenimente pentru a vă controla consumul de carbohidrați și calorii. Aveți grijă la dimensiunile porțiilor și evitați supraalimentarea și „ronțăielile” dintre felurile principale de mâncare (nuci, alune, covrigei, biscuiți, etc);
2. Alegerea alimentelor:
Alegeți alimente bogate în fibre: legume sărace în carbohidrați (dovlecel, vânătă, ciuperci, castravete, conopidă, spanac, ș.a), sub orice formă ar fi acestea: crude, salate, murături, preparate termic la cuptor/grătar. La aperitiv vă recomand să mâncați cât mai multe legume pentru că acestea pot ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge;
3. Limitarea carbohidraților simpli:
Reduceți consumul de zahăr adăugat și făinoasele. Dacă alegem totuși să le consumăm, cantitatea acestora să fie mică și să fie după o masă bogată în proteine și fibre vegetale, nu între mese sau pe stomacul gol;
4. Surse de proteine slabe:
Pentru menținerea sațietății, includeți carnea de pasăre fără piele, peștele, pe lângă preparatele tradiționale din carne de porc, din care o să mâncăm de poftă, nu de foame;
5. Gătire sănătoasă:
Alegeți metode de gătire cum ar fi coacerea la cuptor, gătirea la abur sau grătarul în locul prăjirii. Evitați sosurile grase precum maioneza, alegeți sau preparați un sos pe bază de iaurt grecesc degresat și adaugați arome cu ierburi aromatice și condimente în loc de sare și zahăr;
6. Monitorizarea glicemiei:
Verificați în mod regulat glicemia și ajustați dieta în consecință. Este important să fiți conștient de răspunsul organismului dvs. la diferite alimente;
7. Evitarea băuturilor carbogazoase și a băuturilor cu zahăr:
Optați pentru apă, ceai sau băuturi fără calorii(cu moderație ) în locul sucurilor cu zahăr adăugat sau din fructe proaspăt stoarse care nu sunt sănătoase pentru un om cu diabet. O limonadă făcută în casă cu 1-2 l apă minerală, suc de la o lămâie, mentă și câteva picături de îndulcitor pe bază de ștevie poate fi o alternativă mult mai sănătoasă la sucurile din comerț. Atenție sporită trebuie acordată și consumului de alcool care influențează atât greutatea, cât și profilul glicemic;
8. Activitatea fizică și odihna:
După masa de Crăciun, vă recomand să integrați activități fizice, cum ar fi 1-2 ore de mers pe jos și să nu subestimați importanța somnului de calitate în această perioadă;
8. Comunicarea cu familia:
Comunicați deschis cu familia și prietenii despre dieta dvs. specifică dacă aveți diabet. Aveți nevoie de susținerea lor atât în alegerea preparatelor, cât și în a nu vă influența să consumați peste măsură.
Amintiți-vă că preparatele mai sănătoase îi pot ajuta și pe membrii familiei fără diabet sau obezitate să își mențină sănătatea, astfel încât toată familia va avea de câștigat.
Prin aplicarea acestor sfaturi puteți să vă bucurați de atmosfera festivă fără a compromite glicemia. Nu uitați că această perioadă este despre liniște și conexiunea cu cei dragi, nu doar despre mâncare.
Este important de precizat că la mine se pot prezenta atât pacienții care au diabet, cât și cei care au nevoie doar de un plan de nutriție(neavând alte boli asociate), dar și pacienții care prezintă o afecțiune metabolică.
Pentru consultații este nevoie de programare la numărul de telefon 0372.791.212 și de bilet de trimitere de la medicul de familie.
Vă doresc sărbători liniștite alături de cei dragi și să ne vedem cu bine în Anul Nou!”