Anul 2015 este unul de răscruce pentru multe dintre personalităţile vieţii publice argeşene, fie că vorbim de oameni politici sau de oameni de afaceri. Tudor Pendiuc şi Constantin ţin, cu siguranţă, capul de afiş!
Tudor Pendiuc – începutul declinului
Unul dintre cei mai longevivi primari ai României, Tudor Pendiuc, pare să trăiască în aceste clipe ceea ce ar putea fi începutul declinului său. În 2015, acesta va afla dacă va fi sau nu trimis în judecată. Şi va fi trimis, dacă ţinem cont de conţinutul dosarelor în care este implicat şi, mai ales, de trendul justiţiei. Tudor Pendiuc a fost arestat la finele anului trecut pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. Procurorii consideră că edilul a prejudiciat bugetul local al Municipiului Piteşti cu cinci milioane de euro. Potrivit procurorilor, Pendiuc ar fi făcut demersuri ilegale de prelungire a contractului de asociere în participaţiune între S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. şi societăţile private CNCD şi GIREXIM UNIVERSAL S.A. Şi tot primarul Pendiuc ar fi determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, deşi cele două firme private nu deţineau autobuzele în proprietate, acestea fiind achiziţionate în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului. Pentru serviciile sale, primarul ar fi primit de la omul de afaceri Valentin Vişoiu un apartament în Bucureşti, situat într-un cartier rezidenţial, în valoare de 130.900 euro, care i-a parvenit fiicei sale, Ema Pendiuc.
2015 este un an sub semnul justiţiei şi pentru oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, implicaţi, alături de primarul Tudor Pendiuc, în aşa-zisul dosar Publitrans. Toţi, însă, sunt atât de bogaţi încât riscul unor ani de închisoare ar fi pe deplin meritat. Este valabil şi pentru primarul suspendat, despre care se spune că ar deţine averi foarte mari şi cât se poate de nedeclarate în afara ţării. Ca atare, puţină răcoare cu gândul la viitorii ani de belfereală, cu siguranţă că nu îl deranjează. Spunem asta gândindu-ne la mulţumirea pe care Pendiuc o afişa cu câteva zile înainte de a fi săltat de către DNA, ştiind ce urmează. Părea satisfăcut cu gândul că a ştiut să profite din plin de faptul că s-a aflat la butoanele banului public. Probabil că singura chestiune care îl deranjează este implicarea propriei fiice, Ema Pendiuc, în problemele cu justiţia. Dar Ema e fată mare şi pare că-şi moşteneşte tatăl în multe privinţe.
Constantin Nicolescu îşi aşteaptă sentinţa
2015 este un an greu şi pentru Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al CJ Argeş. Acesta a fost condamnat de către Curtea de Apel la nouă ani şi jumătate de închisoare. Sentinţa este una cât se poate de grea şi, chiar dacă nu este definitivă, fiind atacată cu recurs, nu pare a anunţa o răsturnare spectaculoasă de situaţie. În cel mai bun caz, Nicolescu ar putea beneficia de ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că ar fi accesat ilegal bani europeni pentru reabilitarea a patru unităţi şcolare din judeţ.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa din judeţul Argeş, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme şi diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea.