Pe vremea noastră (aşa cum spunem noi, ăştia, săriţi de 30 şi ceva…), în perioada adolescenţei aveam tot felul de frământări şi drame interioare, de la întrebarea… ,,Când să-mi încep viaţa sexuală?” şi până la alegerile ce ţin de fumat, băut sau drogat. În cazul majorităţii tinerilor, anturajul era cel care dădea tonul, iar cei mai influenţabili ajungeau să facă excese doar pentru a fi şi mai pe placul aşa-zişilor prieteni.
Astăzi, tema care naşte mari frământări şi discuţii în rândul adolescenţilor este… homosexualitatea. În multe dintre anturaje, a ajuns să fie considerat cool faptul că eşti gay sau măcar bisexual. Iar dacă nu eşti, cel puţin trebuie să încerci, că ar fi păcat să nu experimentezi libertatea de a face ce vrei cu corpul tău. Dar ce te faci cu sufletul?…. Nu mai punem la socoteală faptul că, România, nu este cea mai bună ţară în care să îţi asumi această identitate…
Cabinetele psihologilor sunt pline de părinţi şocaţi şi disperaţi. Ei sunt primii care au nevoie de consiliere atunci când află din gura copilului că… ar fi homosexual. Sub protecţia anonimatului, un psihoterapeut piteştean ne-a declarat faptul că moda de a fi gay a ajuns să corupă tot mai mulţi tineri.
,,Tinerii trebuie să înţeleagă că nu faţă de părinţii lor au vreo datorie să-şi lămurească în mod onest această chestiune. Părinţii, până la urmă, vor trebui să se obişnuiască, iar drama pe care o trăiesc, şi care este de înţeles, nu ar trebui să se răsfrângă, în mod constant, asupra copiilor. De aceea, îi încurajez pe părinţii care se confruntă cu această problemă să ceară ajutorul specialiştilor, pentru că ei, primii, trebuie consiliaţi. Datoria tinerilor, în schimb, şi cea mai importantă dintre ele, este faţă de ei înşişi. Una este să descopere, încă de mici, că sunt atraşi de persoane de acelaşi sex, însă cu totul dramatică este varianta în care ajung să fie gay fără să fie cu adevărat, influenţaţi fiind de anturaj şi încurajaţi în acest fals demers de aşa-zişii prieteni. Niciun prieten adevărat nu te va sfătui, vreodată, şi nu te va încuraja să mergi pe această cale, fără a încerca, mai întâi, să-ţi asumi identitatea ta biologică, cu excepţia cazurilor în care acest lucru îţi repugnă total.” ne-a declarat psihoterapeutul.
Potrivit acestuia, în mirajul modei de a fi gay cad în special tineri instuiţi, inteligenţi şi educaţi.
,,La o primă vedere, poate părea paradoxal că bună parte dintre adolescenţii care cad într-o astfel de capcană sunt copii inteligenţi, talentaţi, cu o educaţie foarte bună, copii cu o mare capacitate de a sintetiza şi de a procesa informaţia. Însă nu este niciun paradox în această realitate. Faptul că suntem fiinţe înzestrate cu raţiune este o chestiune care are şi un revers pe care puţini îl conştientizează. Uneori, cu cât ajungem să… gândim mai mult, cu atât ne îndepărtăm mai mult de noi şi asta pentru că ne negăm, sau ne neglijăm, cealaltă natură a noastră, cea instinctuală. Dacă ne-am depărtat de noi este pentru că am uitat să ne ascultăm acest… al şaselea simţ. Sau că nu ştim cum să o facem. Uităm că instinctul, sau vocea subconştientului, este cel care ne oferă răspunsul corect. Am întrebat tineri care spuneau despre ei că sunt gay dacă au iubit, vreodată, o persoană de sex opus. Răspunsul, în majoritatea cazurilor, a fost DA. Ei, acel instinct, acea pornire naturală de a avea afecte faţă de o persoană de sex opus, este adevărul. Şi de acesta ar trebui să ţină cont atunci când se confruntă cu această dilemă, de multe ori, indusă. Restul… sunt probleme nerezolvate. Restul înseamnă un anumit exemplu de model parental, în care rolurile în familie sunt inversate (mai ales atunci când mama are un caracter mai puternic, mai ferm decât tatăl), poate însemna teama de a fi refuzat, poate proveni dintr-o timiditate excesivă… Sunt multe motivaţii care pot fi depistate şi lămurite cu ajutorul unui specialist. La toate acestea se adaugă acest adevărat cocktail de hormoni care, la vârsta adolescenţei, uneori generează direcţii dramatice în viaţă. Chiar dacă se află la o vârstă dificilă, însă, i-aş sfătui pe aceşti copii minunaţi şi deştepţi, cu care mi-e foarte drag să stau de vorbă, să facă un efort de a înţelege că viitorul lor nu trebuie să fie dictat nici de capriciile hormonilor, nici de trenduri, nici de aşa-zişi prieteni, nici de anturaje în care e cool să fii gay. Pentru că nu îşi pun doar fundul la bătaie, dacă îmi este permisă o exprimare puţin mai neprofesională, ci la bătaie este pus chiar sufletul lor. De ce să alegem să experimentăm ceea ce ţine de zoaiele interiorului nostru, când este atât de multă lumină acolo?” a conchis domnul psihoterapeut.