2,8K
In Monitorul Oficial nr. 837 din 25 noiembrie 2011 a fost publicata noua Lege privind regimul deseurilor, Legea nr. 211/2011, care abroga OUG 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata de Legea 426/2001 cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit Directorului Executiv Adjunct al ARPM Pitesti, Sorina MARIN, „noul act normativ armonizeaza legislatia nationala cu noile directive ale Uniunii Europene, aducand clarificari privind ierarhia deseurilor, incetarea statutului de deseu, obligatiile celor implicati in gestionarea deseurilor (producatorilor, detinatorilor, colectorilor, transportatorilor, tratatorilor, valorificatorilor, eliminatorilor de deseuri), precum si obligatiile primariilor rurale si urbane.
De asemenea, legea aduce clarificari privind raspunderea extinsa a producatorului, prin: incurajarea adoptarii, inca din faza de proiectare a produselor, a unor solutii care sa reduca impactul asupra mediului, incurajarea productiei si comercializarii de produse cu utilizari multiple, durabile din punct de vedere tehnic, acceptarea produselor returnate si a deseurilor rezultate dupa ce produsele nu mai sunt folosite si punerea la dispozitia publicului a informatiilor disponibile cu privire la caracterul reutilizabil si reciclabil al produselor.
Totodata, legea aduce precizari privind responsabilitatea pentru gestionarea deseurilor, si anume: producatorul sau detinatorul de deseuri are obligatia de a efectua operatiunile de tratare sau de a transfera aceste operatiuni unui operator economic autorizat, sa transporte deseurile numai la instalatii autorizate pentru efectuarea operatiunilor de tratare, sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege. Aceasta persoana trebuie s? fie instruita in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate.”
Producatorii de deseuri si autoritatile administratiei publice locale, au indatorirea ca, pana in 2020, sa atinga un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala a cantitatilor de deseuri menajere si un nivel de pregatire pentru reutilizare, reciclare, de minimum 70% din masa cantitatilor de deseuri nepericuloase provenite din activitati de constructie si demolari.