4,K
Dupa ce si-a… electrificat Olcit-ul, argeseanul Dan Marinescu asteapta sponsori pentru transformarea in automobile electrice a celorlalte doua masini din garaj: un Fiat Seicento si un Volkswagen Beetle
„Iata ca se poate”, este sloganul inscriptionat cu vopsea alba pe primul vehicul electric din tara. Cel care a facut posibila, in 2010, o idee indrazneata careia multi nu i-ar fi dat sorti de izbanda este inginerul Dan Marinescu. Pasionat de mecanica si indragostit iremediabil de masini, argeseanul a inchiriat un garaj in Maracineni, in urma cu doi ani, si s-a apucat de treaba. Cobai i-a devenit Oltcitul personal, la care a adaptat sase baterii, un calculator, un motor de la Remat, care l-a costat in jur de 150 de lei, si niste contactori. Ceea ce a iesit a devenit deja istorie: prima masina electrica omologata in Romania, care are dreptul sa circule pe drumurile publice.
10 lei la suta de kilometri
Principalele motive pentru care inginerul s-a decis sa-si transforme radical masina au fost legate de protectia mediului ambiant si de reducerea costurilor legate de combustibil. „E mai economic, pentru ca circuli cu 10 lei la suta de kilometri, in benzina fiind echivalentul a doi litri. Consumul ar fi cam 20 de kilowati” dezvaluie inventatorul. Dupa ce totul a fost gata, Dan Marinescu si-a botezat creatia. „Eltcit mi s-a parut cel mai potrivit, este o combinatie de la Electric Oltcit sau Electric Citroen, dar tot asa de bine, putea veni de la Electric for city. Eltcit era marca, dar modelul? Asa am gasit XP, care nu are nicio legatura cu Windowsul, ci vine de la ICSP, adica <<Iata ca se poate>>”, ne-a explicat inginerul.
Dupa ce incarca bateria la o priza normala timp de opt ore, soferul se urca, porneste masina care o ia din loc fara pic de zgomot si poate parcurge fara intrerupere 35 de kilometri. Toate modificarile l-au facut pe inventator sa scoata din buzunar 3500 de euro, dar satisfactia cea mai mare pentru el este ca fiecare banut a meritat. Perfectionist cum e din fire, Dan Marinescu spune ca vrea sa investeasca in continuare in Eltcitul sau, primul pas fiind acela de pozitionare a celor sase baterii, doua in fata si patru in spate, care in prezent nu se incarca toate la fel.
Vrea sa „electrifice” inca doua masini
In garajul inginerului argesean isi asteapta randul alte doua automobile care vor avea motor electric: un Fiat Seicento si un Volkswagen Beetle. Aceasta din urma va deveni o adevarata bijuterie pe roti, tinand cont ca este construita in 1976 si va deveni astfel un automobil de epoca electric.
„As vrea cat mai repede sa le pun motoarele electrice si sa le adaptez, dar deocamdata astept sponsori”, spune Dan Marinescu.
Curiosi de reusita argeseanului, zeci de pasionati ai automobilelor i-au scris pentru a-i cere sfaturi. In momentul de fata, in tara sunt omologate patru masini electrice, cele trei colege ale Eltcitului fiind insa aduse din strainatate.