4,2K
Primarul Gheorghe Stancu sustine ca se simte ca intr-o piesa de Caragiale avand o asemenea concurenta
Sa stai in luna aceasta la tara cred ca este o adevarata desfatare, mai ales daca te mai mananca si condeiul. Zilele trecute am tras o fuga pe la „tara” mea, acolo unde pregatirile electorale erau in toi. Adunate la poarta, babele satului transau problema: „Asta al PDL ne-a adus o galeata plina cu cozonac, ulei, zahar, bomboane fondante, foina, al PSD ne-a infipt o felicitare in poarta, dar de unde sa aibe bani, ca au furat astilaltii!” Pe strada, oamenii PDL faceau lista pentru biciclete, sa stie pentru cine le rezerva, iar la terasa bodegii din centru membrii USL te imbiau din strada: „Hai, bre nea Dane, sa te cinstesc cu o bere! Hai, bre, ca am si o plasa p-aci, nu fii chitros!” Si la Bascov, ca si la mine la tara, lucrurile tin tot de schitele lui Caragiale. Cand am ajuns in biroul sau, primarul in functie, Gheorghe Stancu, se uita pe listele adversarilor si nu-i venea sa creada: din atatia oameni de valoare pe care ii cunostea in comuna, mai nimeni nu se regasea. In schimb a identificat o lunga lista de bautori fruntasi, oameni care au colaborat cu Securitatea sau neamuri intregi aflate pe lista pentru Consiliul Local, cu catel si purcel. De aici a inceput si discutia noastra…
Cu Iisus rastignit pe-o parte, si candidatul tolanit pe alta!
A inceput campania electorala. Ce miscari de trupe sunt pe la dumneavoastra, prin comuna?
Campania electorala a inceput demultisor. O parte din asa-zisii candidati la Primaria Bascov deja au abordat un stil… neortodox, sa zicem. In preajma sarbatorii de Inviere, necunoscand nici macar satele si strazile comunei, candidatul UNPR a crezut de cuviinta sa imparta pe langa cozonaci si anumite felicitari in care, pe o parte era chipul candidatului, iar pe partea cealalta parte chipul lui Iisus Hristos rastignit pe cruce.
Candidatul era rastignit pe ceva?
Nu era rastignit. Deocamdata…
Il rastigniti dumneavoastra?
Nu, electoratul il va rastigni. Nu am crezut ca voi trai sa vad asa ceva. Cred ca si oamenii au fost surprinsi de un asemenea gest. Mai bine vine la Biserici sa le ajute, daca tot este indragostit de ele, desi, la noi in comuna, de ani de zile Primaria ajuta bisericile, construieste biserici, le subventioneaza, vine in sprijinul lor cu materiale de constructii si sponsorizari.
Ceilalti candidati cum se misca?
Deja au inceput sa atace prin anumite articole de presa, indoctrinand populatia ca unele persoane, ca mine, Pendiuc, Botarca, ne-am plafonat pe scaune, privim lumea de sus si nu rezolvam problemele comunitatii. S-au dat exemple ca in alte tari primarii se schimba o data la doi-trei ani. Intr-adevar, in majoritatea tarilor europene este asa, dar acolo unde satul romanesc este urbanizat si problemele sunt rezolvate. In Romania, insa, dupa 20 de ani, satul romanesc este foarte mult ramas in urma. Consider ca pentru a se dezvolta, persoanelor pe functie de conducere, care au realizat ceva si au proiecte, merita sa li se acorde increderea pentru ca stiu ce au de facut. Daca vine un strain care nu cunoaste nici satele, este foarte greu. Nu spun ca scaunul meu este de neinlocuit, dar va spun ca am gasit o comuna limitrofa Pitestiului foarte mult ramasa in urma si am adus-o pe locul doi pe tara ca ritm de dezvoltare si urbanizare si pe locul sapte ca atragere a fondurilor europene din toate cele 2.860 localitati din Romania.
Am tras linie si…
La final de mandat stiti cum este, se revad promisiunile facute acum patru ani si se trage linie: ce ati realizat, ce nu ati realizat. Cum stau lucrurile din acest punct de vedere?
La mine, mandatul 2008-2012 a fost o continuare a celorlalte mandate. Avem cateva recorduri de neegalat: sistemul de alimentare cu gaze de 92 de km si sistemul de alimentare cu apa realizat in proportie de aproape 100% . Am inceput si modernizarea magistralelor si a conductelor de aductiune, pentru ca exodul in constructii ne-a prins descoperiti in ceea ce priveste solutiile oferite anterior de catre proiectanti. Avem 58 de drumuri comunale si satesti; aproape 80% dintre ele sunt modernizate prin asfaltare. Vom umbla la majoritatea anul viitor, pentru ca se lucreaza la modernizarea conductelor de canalizare. Nu in ultimul rand a trebui sa gasim solutii si pe partea de utilitati: canalizarea. 75% dintre cetatenii comunelor au toalete in casa si a trebuit sa gasim solutii pentru racordarea la un sistem modern, centralizat. Am facut toate acestea in contextul in care, in ultimii doi ani, Guvernul nu ne-a mai dat nimic si a trebuit sa gasim alternative.
Pe domenii de activitate, a trebuit sa modernizam drumurile, am rezolvat in totalitate problema portilor de intrare in localitate, a semnelor de circulatie, a indicatoarelor stradale, am achizitionat un tractor si o remorca si peste 4000 de pubele, am amenajat platforme de gunoi, am dotat cu centrale termice de mare capacitate locuitorii din zona blocurilor, am subventionat gigacaloria, am amenajat centrul comunei si suntem pe final cu complexul cultural si lucrarile la gradinita cu program prelungit.
Ce anume nu am realizat? Am intarziat finalizarea lucrarilor la Gradinita cu program prelungit. Prin HG trebuia sa primim niste bani, era obligatoriu, si nu am primit decat 10% cu toate solicitarile noastre si rapoartele justificative. A trebuit sa gasim resurse locale. Pe 1 iunie vom face bucurie copiilor cu aceasta gradinita foarte-foarte moderna. Tot la intarzieri as pune si centrul cultural, unde avem o biblioteca de 80.000 de volume, cu sala de spectacole de 280 de locuri, amfiteatru, centru de informatizare a persoanelor, sala pentru tineret. Am bagat si sectia de politie intr-un corp, cel tarziu in iulie inauguram acest proiect. Nu am inceput inca lucrarile pentru amenajare de trotuare. Am fost atacat ca merg copiii cu TIR-urile in spate si nu sunt trotuare. In primul rand nu poti face acoperisul dupa ce ai zugravit casa, deci nu puteam sa facem trotuarele fara sa avem canalizarea efectuata si pe o parte si pe alta a celor doua drumuri nationale.
Pai eu sa va invat cum se face, domnule primar? Trebuia sa faceti trotuarele, luati si spaga de la executant, apoi le spargeati pentru canalizare si le mai faceati o data, cu acelasi executant, de la care mai luati o data spaga… Asa mai procedeaza colegii dumneavoastra primari…
Nu fac asa ceva! Nu puteam sa rezolv trotuarele fara sa am apa, gazul, canalul si anumite fibre optice care au fost puse subteran. Si mai este o problema! Si daca aveam bani si aveam aceste utilitati, situatia juridica a terenului nu este rezolvata, trotuarele tin de Drumurile Nationale. Nu poti investi pe un teren ce nu-ti apartine. Va trebui sa facem un trasnfer de proprietate si deja am facut demersuri in acest sens. In toata lumea, cine este administrator cosmetizeaza si pomii, face si santurile… Numai la noi unii sunt cu buzunarul si altii cu munca.
„Lista mea arata si ea intr-un mare fel!”
Trecand si la chestiuni politice, cum v-ati inteles in interiorul USL cu lista pentru Consiliul Local?
Am rezolvat-o… bine. Din 15 consilieri, eu am avut 11, PNL avea doi si PDL, doi. Am mai sacrificat de la mine anumiti consilieri, asta este situatia, dar si cei care sunt de la PNL sunt foarte buni si cred ca vom face echipa buna in localitate.
Viceprimarul ramane la dumneavoastra in partid?
E la mine deocamdata, dar nu stiu daca vom mai merge cu el, ca are probleme de sanatate, dar ramane postul PSD. Din 1996 avem majoritatea in Consiliul Local si viceprimarul de fiecare data. Am de la PC un baiat tanar, este diplomat, am de la PNL un profesor de matematica, un economist si un intreprinzator local. Lista mea arata si ea intr-un mare fel, ia uitati-va: am contabil, economist, maistru, profesor, diplomat, economist, librar, educator, factor postal, patron… Sunt oameni cu credibilitate in zona.
Celelalte partide cum stau la capitolul candidati pentru Consiliul Local?
Celelalte partide… vreau sa va spun ca daca ar veni Caragiale si s-ar inspira de aici, ar iesi niste schite extraordinare! Nu am crezut ca la 20 de ani, intr-o comuna limitrofa, cu cetateni de toate categoriile – ingineri, studenti, doctori, foarte multi cu facultati -, sa nu gasesti niste persoane oneste, cu capacitate de gandire, sa fie apreciate si acceptate de comunitate. Or, sunt anumite partide care au adunat cativa betivi de pe strada, sunt cateva partide care au pus pe lista sot, sotie, cumnat, frate, var…. Sunt liste de consilieri in care au fost pusi pe liste unii care din sase in sase luni se mai duc pe la Vedea….
Aveti concurenta serioasa!
Uitati aici, in tabel! Lista de consilieri a Partidului Poporului, varianta Cojocaru, in care sunt: David Daniel Vasile, David Georgeta, David Aurelia, David Alexandru, David Elena, David Simona, adica… pensionar, casnica, pensionar, elev, student, vanzator, croitoreasa… Nu am nimic impotriva, e dreptul lor sa candideze, dar asa, toti dintr-o casa?
La PDL cum stau lucrurile?
Nedelea Valentin este candidatul PDL si acum patru ani a luat 3,4%. A venit cu o lista pe care am vrut sa o si contest: la nimeni nu scrie domiciliul, doar Comuna Bascov. Dar nu am contestat-o pentru ca nu am crezut ca sunt atat de… in fine. Am crezut ca vin si ei cu alta… Nu va spun pe cine am de la Partidul Ecologistilor! Aici e bomba! Pe Sima Virgil: are 78 de ani, este fost colaborator al Securitatii. Sotia sa, Sima Cristina, care este profesor la scoala lui Fratica de la Bradu, a candidat si ea mandatul trecut si n-a iesit nici consilier. Ce sa mai, de rasul tipografiei! Pe langa faptul ca este mai… special, trage cu pusca dupa caini, dupa ciori, nu vorbeste nici cu cumnatii si nici cu verii. A pus pe lista… ce sa va spun… vreo patru vecini, pe unul pe care-l batuse in urma cu sase luni…
Deja va invidiez, o sa va distrati la maximum! Apropo, ce se poarta anul acesta in materie de mita electorala?
Mi se fabrica mie ziare…
Au venit bicicletele de la PDL?
Am inteles ca sunt la Fratica vreo 10.000, mai multe nu stiu. I-o fi dat si astuia de la mine cateva… Dar lumea le ia bicicleta si se plimba tot cu omul care a facut ceva pentru comunitate.