3,2K
Printre standurile expozitiei cu vanzare de produse traditionale organizate pe platoul din Centrul Civic al Mioveniului, unul ne-a atras in mod special atentia. Zeci de papusi, coborate parca din povestile bunicilor, erau gatite in costume populare lucrate manual, dar nu asa cum mai vazusem in magazinele de suveniruri, cu o ata rosie insirata repede pe o carpa alba. Straiele astea aratau la fel ca cele mai sofisticate costume populare, cu o bogatie de detalii care ne-a dus cu gandul la intrebarea, fireasca, cine are atata rabdare si indemanare sa faca asa ceva.
Mesterul iscusit este Marilena Iosifaru, din Corbeni-Arges. "Mama papusilor", cum ii mai zice lumea, isi aminteste si acum cu placere de papusile din carpe cu care se juca in copilarie. A invatat sa le faca de la bunica ei, asa cum de la mama a invatat sa lucreze la razboiul de tesut.
In timp, pentru ca foile de porumb erau din belsug, iar lana nu mai avea cautare, a facut mii de papusi, devenind pasionata de mestesugul asta. A deschis la Corbeni chiar si o scoala de facut papusi, pentru ca vrea ca traditia si mestesugurile romanesti sa nu se piarda.
"Papusi nationale nu prea exista. Cand am vazut ce urat sunt imbracate papusile chinezesti care au umplut magazinele, parca ar fi paiate, am zis sa fac haine ca lumea si pentru ele. Asa m-am apucat sa cumpar papusi din magazin si sa le imbrac in straiele noastre de sarbatoare, sa se mandreasca si ele! Vin oamenii, vad si se bucura, ca-si amintesc de pe vremuri… Unii mai cumpara sa dea cadouri sau sa si le puna in casa ori pe la pensiuni, ca da bine. Ma ajuta fata si nora mea. Muncim tare mult la ele, ca facem totul de mana, cusut marunt, diferite modele, nu le facem toate la fel. Ne sunt dragi si ne bucuram ca ducem traditia mai departe. Papusile alea… Barbie nu le putem imbraca, ca sunt prea subtiri, nici nu le stau opincile in picioare.
Uite cum e asta: i-am lipit niste sandale de talpi, are picioarele ca niste bete. Nu poti s-o incalti. Am botezat-o Elena Udrea, chiar daca e asa subtirica!” ne-a declarat "mama papusilor".





