Instalarea guvernului Ungureanu nu a schimbat deloc datele problemei: avem aceeasi majoritate ilegitima, din care face parte o formatiune ca UNPR, care nu a participat la alegeri si nu a obtinut niciun vot, nu am vazut nicio schimbare in materie de practici politice, ci doar mimarea disponibilitatii la dialog. Ce vedem in aceste zile din partea puterii este, de fapt, in aceeasi nota si maniera a ultimilor ani. Departe de a dori un dialog sau de a fi dispusa a renunta la practicile nedemocratice, puterea a declansat o ofensiva mediatica impotriva opozitiei. Propaganda agresiva a PDL impotriva USL dovedeste de fapt ca PDL si puterea actuala nu doreste niciun fel de dialog, toata retorica lor despre dialog fiind una falsa si ipocrita. Exista o mare teama in randul PDL, care stie ca va pierde viitoarele alegeri si ca USL va castiga.
Tema dialogului este una falsa si are ca scop inducea in eroare a opiniei publice si de a pasa responsabilitatea. Pe de o parte, personaje precum Ioan Oltean si Sever Voinescu ies public si jignesc opozitia, o califica in diferite feluri si in paralel isi clameaza disponibilitatea la dialog. Oamenii insa nu mai pot fi pacaliti, indiferent cate artificii de imagine ar incerca PDL. O dovedeste faptul ca si azi sunt oameni in strada.
PDL se comporta ca si cum a rezolvat toate problemele acestei tari, a scos Romania din criza, a adus prosperitate si nu i-a ramas altceva de facut decat afise impotriva opozitiei.
Singura preocupare a PDL este de a-si salva cele cateva procente ramase si de a evita penibilul unei clasari pe locul trei la viitoarele alegeri. Ne intrebam cum de isi permite PDL o asemenea campanie de atacare a USL. PDL are bani de afise impotriva opozitiei, in timp ce romanii se confrunta cu o criza majora a medicamentelor.
Guvernarea pedelista a desfiintat Agentia Nationala de Programe, cea care avea competenta elaborarii si derularii programelor nationale de sanatate, inclusiv a celor de cancer. In consecinta, managementul acestor programe a devenit amatorist, dupa ureche, iar rezultatele se vad. Din pacate, insa, le simt oamenii si nu autoritatile.
Introducerea sistemului de clawback a generat exporturi paralele sau nemaimportarea anumitor tipuri de medicamente. De fapt, guvernarea actuala a dorit sa nu mai dea bani pe medicamente si sa oblige importatorii si producatorii sa le plateasca in locul guvernului. Decontarea medicamentelor de la 30-90 de zile, cat se realiza in guvernarea liberala, a ajuns acum la un an de zile. Este evident ca distribuitorii au fost demotivati si nu doresc sa suporte aberatiile guvernamentale.
Actuala putere a introdus haos in sistem iar cei care sufera sunt pacienti nevinovati. Singura solutie pe care o are executivul este sa aplice imediat prevederile legii 95/2006 privind reforma in sanatate, sa asigure management profesionist al programelor, sa anuleze legislatia care a provocat disparitia medicamentelor de pe piata, sa asigure fondurile necesare pentru plata medicamentelor si sa il destituie imediat pe presedintele CNAS.
Protestul parlamentar pe care USL l-a initiat (greva parlamentara) este forma de sanctiune pe care noi, ca opozitie, o avem la dispozitie in fata unei puteri din ce in ce mai autoritare, abuzive si totodata ilegitime. Dupa tot ce s-a intamplat in ultimii ani – frauda de la Legea pensiilor, abuzul de angajari de raspundere, practica de tipul „votam pana iese cine vrem noi”, dar si pe fondul acumularii tensiunii sociale, nu puteam sa ne intoarcem in Parlament si sa ne prefacem ca nimic nu s-a intamplat.
Am ales aceasta forma de protest parlamentar din doua motive: unu – pentru a ne pastra calitatea de parlamentari pe care sa o activam pe subiecte de maxima importanta si in cazuri speciale, precum motiunile de cenzura; doi – pentru a pastra legatura cu alegatorii pe care ii reprezentam. Activitatea parlamentara presupune si altceva decat simpla prezenta in plen: activitate in teritoriu, declaratii politice.
Conditia de parlamentar nu trebuie asimilata unui serviciu normal, ci are o greutate simbolica si politica. Indemnizatiile care decurg in mod automat din aceasta conditie vor fi donate. Eu am ales sa fiu alaturi de tinerii liberali in cadrul campaniei nationale de solidaritate cu sinistratii din zonele afectate de ger si ninsoare, in judetul Ialomita, localitatea Armasesti. Am fost placut surprins sa vad ca solidaritatea intre generatii exista si ca tinerii sunt conectati la realitatile economico-sociale din tara si au capacitatea si determinarea de implicare pentru a indrepta, pe cat posibil, efectele dezastruoase ale actualei guvernari.