De mai bine de două săptămâni, în presa locală mocneşte scandalul legat de cheltuielile făcute de echipa Handbal Club Argeş, sponsorizată aproape integral de către Consiliul Judeţean Argeş. Consilierul Narcis Sofianu a livrat către presă doi fluturaşi din care reiese că s-ar fi cumpărat sticle de whisky, vodkă şi bere, afirmând şi că, pe banii judeţului, s-ar fi închiriat apartamente sau s-ar fi mers în vacanţă. Chiar dacă în toată această perioadă subiectul s-a inflamat şi cu informaţii potrivit cărora conducerea clubului nu ar fi înaintat către CJ Argeş rapoartele contabile, nimeni din conducerea echipei nu a venit cu lămuriri, lăsând loc speculaţiilor de tot felul. Inclusiv acelor speculaţii potrivit cărora antrenorul Titel Răduţă ar fi… fugit din Piteşti pentru a antrena, la Sighişoara, o echipă de juniori.
Din fericire, şi ne bucurăm că a făcut-o pentru cititorii Bitpress.ro, antrenorul Răduţă a ales să facă mărturisiri complete despre acest întreg scandal, lămurind fiecare aspect care a fost imputat echipei, zvonurile legate de persoana sa şi maniera în care s-au cheltuit banii la Handbal Club Argeş. Dacă ar fi să concluzionăm lunga conversaţie pe care am avut-o, căci domnul antrenor era extrem de dezamăgit şi mâhnit de toată situaţia, lucrurile ar sta la polul opus a celor afirmate de consilierul judeţean Narcis Sofianu care, afirmă Titel Răduţă, a lovit în echipă doar dintr-un interes politic şi pentru a părea incisiv în perspectiva unei candidaturi la Primăria Piteşti.
,,Din decembrie nu am primit niciun bănuţ”
Pentru început, antrenorul Răduţă a ţinut să facă cititorilor o scurtă prezentare a sa şi a activităţii pe care a avut-o în ultimii ani, în special a perioadei în care a antrenat echipa argeşeană de handbal:
,,Sunt fost sportiv de performanţă, component al Lotului Naţional, un loc 13 la marcatori, participant la Olimpiadă la trei campionate internaţionale, europene şi alte competiţii importante, trei supercupe… Ca antrenor am activat la Piteşti o perioadă, am promovat echipa în Prima Ligă acum şapte ani. Din cauza faptului că a intrat în incapacitate de plată clubul, a trebuit să plec şi am primit ofertă de la Federaţie la Centrul Olimpic de Excelenţă, la Sighişoara. În paralel am antrenat două loturi de tineret: un lot de Juniori şi unul de Cadeţi. Am primit ofertă de la Piteşti şi m-am întors, în urmă cu trei ani, fiind piteştean. Am acceptat oferta în ideea de a face o echipă competitivă şi de a obţine anumite performanţe. Timp de trei ani, din cauza schimbărilor la vârful Consiliului Judeţean, lucrurile nu au mers foarte bine, dar din punct de vedere al performanţelor în ultimii doi ani, am încheiat în 2014 pe poziţia a doua în clasament, poziţie care ne-a oferit un loc în prima ligă. Însă, din cauza situaţiei financiare, neavând un buget consistent pentru participare, nu ne-am înscris. A venit şi preşedintele Federaţiei să ne invite, a fost şi şedinţă la Consiliul Judeţean şi s-a ajuns la concluzia că nu este momentul ca echipa piteşteană să se înscrie în prima ligă. Mai rău, banii alocaţi echipei, cei 7,5 miliarde de lei, sunt încă blocaţi. Asta înseamnă că din decembrie noi nu am primit niciun bănuţ. Bugetul pe anul acesta calendaristic s-a votat în luna mai abia după trei şedinţe. Au existat tot felul de sesizări, a verificat şi Curtea de Conturi întreaga activitate a Consiliului Judeţean, iar acum există un audit din partea consiliului la Clubul Handbal Argeş.”
,,Având un lot subţire, nefiind plătit de foarte mult timp, am ales să caut o altă opţiune”
Antrenorul Titel Răduţă a adus lămuriri legate şi de plecarea sa la Sighişoara, acolo unde antrenează Centrul de Excelenţă de la Sighişoara şi, în paralel, Lotul Naţional de Cadeţi.
,,Eu nu am fugit din Piteşti şi nu pot fi judecat că am dat curs unei alte propuneri. Timp de şase luni nu am fost plătit nici eu, nici jucătorii, deşi s-a obţinut o performanţă de a promova în prima ligă. Situaţia a fost extrem de critică, s-au împrumutat bani ca să se termine competiţia de anul acesta, să se desfăşoare competiţia până în mai. În situaţia aceasta incertă, foarte mulţi jucători au plecat. Erau jucători de valoare, pe care eu m-aş fi bazat. Având un lot subţire, nefiind plătit de foarte mult timp, am ales să caut o altă opţiune. Am primit o ofertă de la Federaţia Română de Handbal să antrenez Centrul de Excelenţă de la Sighişoara şi, în paralel, Lotul Naţional de Cadeţi. Rolul meu ca antrenor este să antrenez, prin definiţie. Eu nu administrez şi nu sunt contabil, nu sunt economist al clubului sau alte funcţii care să umble cu banii. Ca atare, nu mi se pot pune în cârcă sticle de whisky sau bomboane sau că mă duc să stric copiii în altă parte.”
,,Am făcut muncă voluntară timp de şase luni, am înţeles situaţia”
Bitpress.ro: La acest moment, mai aveţi relaţii contractuale sau vreun fel de colaborare cu HC Piteşti?
Titel Răduţă: Eu am avut contract ca antrenor care a expirat la finele lunii iunie, dar eu puteam să-l reziliez unilateral oricând anul acesta, pentru că nu am fost plătit. Am făcut muncă voluntară timp de şase luni, am înţeles situaţia, nu am vrut să pun clubul sau Consiliul Judeţean într-o imagine urâtă, mai ales în timpul competiţiei, când puteam să dau apă la moară jucătorilor şi mai plecau şi alţii.
,,Nu cred că a fost un chiolhan sau un dezmăţ dacă la sfârşitul unui an, la o cantină, s-a organizat o masă festivă”
Bitpress.ro: V-aş ruga să lămuriţi acum şi partea cu cheltuielile controversate, despre ce a fost vorba, cine a beneficiat de ele?
Titel Răduţă: Vă spun ceea ce ştiu eu: în trei ani de când sunt la Piteşti, s-au organizat o masă festivă. Legea 1447, la articolul 12, litera B, precizează că se pot organiza mese festive la sfârşitul unui an competiţional, în urma unor rezultate, unde se decontează şi băuturi alcoolice, fără a se depăşi o sumă de bani, undeva la 60 de lei de persoană. Pe fluturaşii apăruţi în presă apare o sticlă de whisky, o sticlă de vodkă şi 70 de sticle de bere, ceea ce înseamnă trei navete. Atunci când eu am fost la masa aceea, a fost toată echipa de seniori, cinci antrenori, un vicepreşedinte şi un preşedinte, din ceea ce îmi amintesc. Nu cred că a fost un chiolhan sau un dezmăţ dacă la sfârşitul unui an, la o cantină, s-a organizat o masă festivă. Eu, în ultimii cinci ani, am intrat în restaurant de două ori, la două nunţi. Eu nu îmi beau nici cafeaua într-un restaurant, nici sărbătorile nu mi le-am făcut într-un restaurant în ultimii cinci ani.
,,Le-am luat un trening în trei ani şi, din când în când, câte un rând de tricouri de joc”
Bitpress.ro: Cât despre presupusele vacanţe?…
Titel Răduţă: În perioada de pregătire pe care am efectuat-o în ultimii doi ani, nu am făcut cantonament de pregătire, nu vacanţă! Cantonamentele noastre de pregătire fizică şi generală au fost efectuate în pădurea Trivale şi pe pista din spatele stadionului. Nu am cheltuit bani pe cantonament, de vacanţe nici nu mai spune vorba! Mai mult, turneele de verificare pe care toate echipele le fac, noi nu le-am efectuat, am făcut doar jocuri de verificare în localităţi apropiate precum Bucureşti, Craiova, Ploieşti, unde ne duceam în ziua jocului şi ne întorceam, ca să nu facem cheltuială în privinţa cazării şi mesei. Nici pentru echipament nu am făcut cheltuială. Le-am dat doar o pereche de adidaşi de sală, cu toate că orice jucător are nevoie de echipament şi pentru afară, le-am luat un trening în trei ani şi, din când în când, câte un rând de tricouri de joc. Anul acesta am luat doar un rând de tricouri şi le-am mai folosit pe cele din anii precedenţi.
,,Este o dispută politică care pe mine nu mă interesează”
Bitpress.ro: Domnule antrenor, al cui este interesul să se declanşeze un astfel de scandal?
Titel Răduţă: Din punctul meu de vedere este vorba de o dispută politică, deşi sportul nu are culoare politică, nu reprezintă nici PSD, nici PNL. Echipa de handbal reprezintă de ani buni doar Judeţul Argeş, iar finanţarea, în procent de 90%, este a Consiliului Judeţean.
Bitpress.ro: Doar de dragul interesului politic s-a aruncat cu noroi în echipă?
Titel Răduţă: Bineînţeles! Altfel nu era blocat de două ori bugetul echipei în şedinţă de Consiliu Judeţean. Este o dispută politică care pe mine nu mă interesează, pentru că eu sunt antrenor de handball şi ştiu că oricând partidele se pot schimba la vârf. Iar asta nu înseamnă că un an finanţezi o disciplină, şi în alt an, altă disciplină. Ceea ce am înţeles eu din discuţiile de la şedinţele respective este că oamenii din politică nu ştiu ce implică un club sportiv care angrenează în activitatea sportivă cinci echipe: una de seniori şi patru echipe de juniori. În cele patru echipe de junior sunt peste 100 de copii. Pentru toate acestea noi am primit 7,5 miliarde, deşi anul trecut am avut 9 miliarde, iar o echipă, fără 25 de miliarde, nu are ce căuta în Liga întâi. Prin comparaţie, dar numai pentru a vă face o imagine de ansamblu, bugetul unei echipe de basket din Piteşti este de aproximativ 38 de miliarde, care este un buget normal chiar şi fără să aibă structura de juniori pe care o avem noi şi care necesită cheltuieli. Trebuie să plăteşti trei săli, trebuie să le plăteşti competiţie, trebuie să le plăteşti transport, trebuiesc retribuiţi, într-o anumită formă, antrenorii care antrenează acele echipe…
,,De ce să arunci cu murdării în presă, doar de dragul de a atinge nişte poziţii politice prin oraşul acesta, ca să arăţi că eşti un justiţiar?”
Bitpress.ro: La acest moment, echipa are un alt antrenor? În ce situaţie se află?
Titel Răduţă: La echipă se doreşte continuarea activităţii, cu toate că rezultatele vor fi mai slăbuţe. De ce? Pe data de 6 septembrie începe anul competiţional. Acum suntem în august, şi la ora asta sunt foarte puţini jucători care au semnat cu această echipă. În primul rând, înainte să vorbim de un antrenor, trebuie constituită o echipă din punct de vedere numeric. Cu doi jucători eu nu pot semna un contract, pentru că mi se impune un obiectiv şi trebuie să fiu cinstit şi să spun dacă îl pot îndeplini sau nu. Trebuie să am cel puţin 13-14 jucători şi, în funcţie de valoarea individuală, pot cântări valoarea echipei şi să spun pe ce loc pot termina. Eu ceea ce am promis în ultima perioadă din punct de vedere al echipei, am realizat.
Bitpress.ro: Vă mulţumim că aţi ţinut să lămuriţi aceste lucruri pentru cititorii noştri, pentru că a fost o lungă perioadă de tărere care a lăsat loc speculaţiilor, informaţiilor sau dezinformărilor de tot felul. Poate că ar fi fost bine ca cei din conducere să fi venit mai devreme cu aceste lămuriri, ca să nu mai fie alimentat subiectul la o manieră care să aducă dumneavoastră sau echipei prejudicii de imagine.
Titel Răduţă: Atât timp cât numele meu nu a fost direct angrenat, eu nu am avut de ce să aduc lămuriri. Eu sunt un tehnician şi răspund doar din acest punct de vedere. Dar vă pot spune părerea mea legat de acuzaţiile făcute. În primul rând, chestiunea cu băutura mi se pare aberantă. Sunt cluburi care depăşesc 100 de miliarde, nu 7,5 miliarde, precum CSM Bucureşti, care are două echipe de vârf, şi echipe din Liga a doua chiar, cu peste 100 de miliarde angrenate, tot din bani publici. Şi toate organizează mese festive, fără a fi scandalurile acestea. }n al doilea rând, se poate distruge echipa, nu e nicio problemă, se poate sista finanţarea, dar să faci asta cu o echipă care, cu bugetul pe care l-a avut, a obţinut nişte performanţe, mi se pare cât se poate de nedrept. Şi pentru ce? Ca să arunci cu murdării în presă doar de dragul de a atinge nişte poziţii politice prin oraşul acesta, ca să arăţi că eşti un justiţiar? Poţi face asta, dar e urât să ataci nişte oameni care au muncit. În sport nu poţi da tunuri, ca să te umpli de bani, în sport nu faci decât să munceşti dacă vrei să ai rezultate.
,, Sportivii mei, la care am ţinut ca la copiii mei, nu au fost nici îmbrăcaţi bine, nici hrăniţi bine, nici nu au beneficiat de condiţii pentru performanţă.”
Bitpress.ro: Ţinând cont de acest episod neplăcut pentru dumneavoastră, v-aţi mai întoarce la echipa piteşteană dacă vi s-ar propune?
Titel Răduţă: Dacă se lămuresc lucrurile şi dacă se doreşte o oarecare performanţă, vin cu plăcere. Anul trecut am avut oferte serioase din prima Ligă şi nu am plecat.
Bitpress.ro: Ce lucruri se pot face cu cele 7,5 miliarde alocate pentru anul acesta?
Titel Răduţă: 4,5 miliarde pot acoperi doar prima jumătate a anului. În primul rând retribuţiile, nu salariile, pentru că sportivii sunt retribuiţi prin indemnizaţie de alimentaţie, indemnizaţie sportivă şi prime de joc. Sunt sportivi care au câştigat şi 13 milioane, şi sub 13 milioane, şi peste, funcţie de valoare. S-au câştigat şi 25 de milioane, iar aici vorbim de cei mai buni. Cei mai tineri, care sunt de perspectivă, au câştigat 7 milioane. Numai jucătorii din afara Piteştiului au beneficiat de casă şi masă, dar în apartamente, câte unul sau doi în cameră şi nu într-un confort deosebit. De asemenea, masa la cantină a celor care nu sunt din Piteşti a fost de 250.000 de lei vechi pe zi. De asemenea, cu banii respectivi trebuie să acoperim sălile timp de şase luni, transportul, ceea ce s-a cheltuit pe organizarea competiţională şi multe altele. Sportivii mei, la care am ţinut ca la copiii mei, nu au fost nici îmbrăcaţi bine, nici hrăniţi bine, nici nu au beneficiat de condiţii pentru performanţă.