Ați vrut oameni noi în politică? Au venit! Și sunt de AUR, dragii noștri! Doar situația este puțin… maro, iar prezența la vot a demonstrat-o din plin. Ce ne spune aceasta? Ne spune nu doar că simțul civic al cetățenilor este… low-level, ci mai ales că, de data aceasta, partidele și oamenii care le populează au reușit performanța să-i scârbească până și pe cei care, în mod tradițional, mergeau să dea, de cele mai multe ori, un vot… împotrivă. De aceea absenteismul istoric nu poate fi decât o consecință a prestației celor care (nu) ne reprezintă. Dacă vi se pare că partidele au învățat, totuși, ceva din lecția asta, vă înșelați. Nimeni nu se grăbește să-și asume nimic, înfrângerile sunt declarate victorii, înfrânții își aranjează succesorii pe care să-i poată manevra, iar pandemia a căzut pe locul doi, după războiul declanșat pe marginea împărțirii portofoliilor.
Procente
În judeţul Argeş, prezența la vot s-a încadrat în media națională. Din 174.704 de alegători, doar 33,38% au venit la urne. Marele câștigător a fost AUR – 6,92% -, care a obținut un deputat, în persoana controversatului general Mircea Chelaru. PSD și-a conservat bine popularitatea, dar asta și pe fondul unei munci susținute a echipei de conducere. Cu 43,32% și-a asigurat doi senatori și cinci deputați. În privința PNL, lucrurile sunt mai complicate. Filiala a reușit să se plaseze la coada clasamentului național, cu un scor de 18,01%, scor care pentru unii e un mare eșec ce trebuie asumat, iar pentru alții o victorie demnă de sărbătorit. Cert este că liberalii au reușit să-și adjudece un senator și doi deputați. USR PLUS a avut noroc cu urbanul și s-a clasat pe a treia poziție, cu 14,45%, câștigând un senator și un deputat. Pro România a reușit să treacă pragul în Argeș – 5,16%, dar nu și la nivel național. De asemenea, PMP – 4,51% – s-a aflat la un pas de intrarea în Parlament. Dacă l-ar fi avut pe independentul Virgil Baciu, care a contabilizat 2,09%, lucrurile ar fi putut sta altfel. Cum s-a tradus aducerea deputatului Cătălin ,,Mitralieră” Rădulescu în fruntea PER și a listelor? Printr-un 1,02% pentru partid! Un fleac, s-a… ciuruit!
Cine sunt noii parlamentari ai Argeșului
*SENAT
Ovidiu Puiu – PSD
Cristina Stocheci – PSD
Dănuț Bica – PNL
Narcis Mircescu – USR PLUS
*CAMERA DEPUTAȚILOR
Simona Bucura-Oprescu – PSD
Nicolae Pavelescu – PSD
Nicolae Georgescu – PSD
Remus Mihalcea- PSD
Aurel Bălășoiu – PSD
Adrian Miuțescu – PNL
Daniel Constantin – PNL
Ionuț Moșteanu – USR PLUS
Mircea Chelaru – AUR.
PSD a îngenuncheat dreapta și în mediul urban
Ar fi fost de așteptat ca dreapta să fi obținut un rezultat mulțumitor măcar în zona urbană a Argeșului, aici unde se plasase destul de bine – chiar foarte bine, pe alocuri -, la alegerile prezidențiale, europarlamentare și locale. Se pare că nemulțumirile la adresa măsurilor luate de Guvern în pandemie, plus listele care nu au fost convingătoare nici pentru membrii de partid, și-au spus cuvântul în mod decisiv. PSD a câștigat în toate orașele, detașat pe alocuri, chiar și la Câmpulung, acolo unde USR PLUS a câștigat primăria, prin Elena Lasconi. PNL a fost cel mai sancționat, fiind retrogradat pe locul 3 de către USR PLUS în Pitești, Mioveni, Ștefănești și Câmpulung. Zăcăminte generoase de AUR s-au găsit inclusiv la oraș, formațiunea plasându-se pe locul 4 în Pitești, Mioveni, Câmpulung, Curtea de Argeș, Topoloveni și Costești. Doar la Ștefănești, fața AUR a fost luată de către PMP. În fapt, în mediul urban, doar la Ștefănești PMP a reușit să obțină peste 5%. În schimb, PRO România a trecut pragul în orașele Pitești, Mioveni, Curtea de Argeș, Topoloveni și Costești.
A apus vremea scorurilor uriașe
Argeșul a rămas un județ roșu, însă roșu s-a mai decolorat puțin, pe fondul apariției altor partide care au rupt simțitor din voturi. Nu am mai întâlnit atât de multe localități în care PSD a obținut peste 60-70%, la fel cum vremea procentelor de 80-90% a apus.
Social democrații au obținut scoruri între 50% și 60% în următoarele localități: Băiculești, Berevoești, Bogați, Boteni, Budeasa, Căteasca, Cetățeni, Ciofrângeni, Coșești, Davidești, Dârmănești, Drăganu, Dobreși, Godeni, Lerești, Lunca Corbului, Merișani, Negrași, Priboieni, Rătești, Rucăr, Sălătrucu, Săpata, Stoenești, Stâlpeni, Tigveni, Valea Mare Pravăț, Vulturești.
Intresant este că social-democrații au performant chiar și în localitățile liberalilor. Spre exemplu, în Tigveni, unde primar este liberalul Savu Gheorghe, PSD a obținut 50,65% la Camera Deputaților și cu câteva sutimi mai puțin la Senat. Savu este și cel care a solicitat demisia întregului Birou Județean al PNL Argeș, argumentând că acesta s-ar face vinovat pentru rezultatele slabe înregistrate în județ.
Social-democrații au obținut rezultate între 60% și 70% la Hârsești, Mălureni, Mihăești, Miroși, Nucșoara, Oarja, Popești, Recea, Slobozia, Stolnici, Ștefan cel Mare, Teiu.
Peste 70% s-a obținut doar la Râca (78,7%), Rociu (75,42%) și Ungheni (74,61%).
În mediul urban, cele mai mari scoruri înregistrate de către PSD au fost înregistrate în Costești (50%), Topoloveni (45%) și Mioveni (44%). De remarcat că primarul din Costești, de care liberalii s-au lepădat, le-a adus social-democraților cel mai mare scor din urban.
PNL a câștigat doar în cinci localități liberale
Liberalii au câștigat alegerile doar în cinci localități conduse de primari PNL. În fruntea clasamentului îl regăsim pe primarul din Hârtiești, Ion Cosmin Ștefan, ales cu 90% la localele din acest an. În localitatea sa, PNL a obținut 63,74% la Camera Deputaților și 62,45% la Senat. Liberalii au mai câștigat în Albeștii de Muscel (41,53% la Camera Deputaților și 42,89% la Senat), Bughea de Sus (37,7% – Camera Deputaților și 40,96% – Senat), Cicănești (33,74% – Camera Deputaților și 34,78% – Senat) și Domnești (32,84% la Camera Deputaților și 42,57% – Senat).
Interesant este că partidul înregistrează mai multe voturi pentru lista de la Senat, semn că parte din electorat a preferat candidatura independentului Virgil Baciu, în detrimentul listei propuse de către liberali.
În celelalte localități cu primari PNL, liberalii au pierdut în fața social-democraților cu aproximativ 15 procente sub PSD la Poiana Lacului, Băbana, Schitu Golești și Valea Danului, cu aproximativ 12 procente mai puțin la Căldăraru, Suseni și Uda, cu 10 procente sub PSD la Albeștii de Argeș, Dragoslavele, Moșoaia, Mozăceni, Poienarii de Muscel și Țițești, cu 8 procente sub social-democrați la Izvoru și alte 4-5 procente distanță de același PSD la Bârla și Ciomăgești.
PNL a înregistrat cele mai usturătoare înfrângeri la ei acasă în localitățile Mioarele, unde a obținut cu puțin peste 18%, față de PSD care are aproape 50%, și la Buzoiești, unde PNL a obținut cu 30% mai puțin decât PSD.
E foarte posibil ca aceste rezultate să aibă legătură și cu numeroasele scandaluri dintre primari și liderul PNL Argeș, Adrian Miuțescu. În numeroase rânduri, parte dintre edilii PNL au făcut drum la București pentru ca Miuțescu să fie demis, doar că Ludovic Orban i-a trimis la casele lor. Cu ce costuri? Cu astfel de costuri, se pare…
Liberalii, sub AUR în 7 localități!
Nu în toate localitățile PNL a fost a doua opțiune pentru electorat. În localitățile Stoenești, Merișani, Cocu și Bascov, liberalii s-au plasat nu doar sub PSD, ci și sub USR PLUS. De asemenea, la Vedea, PNL a fost sub PMP, în timp ce la Stâlpeni s-a clasat sub Pro România. În Morărești și Slobozia, chiar și… AUR a luat mai mult decât PNL pe ambele liste, la fel și la Pietroșani, Coșești, Corbi și Cuca, unde AUR le-a luat fața la Senat sau Brăduleț, unde AUR ia mai mult la Camera Deputaților.
De asemenea, la Poienarii de Argeș, PNL este pe poziția a cincea la Camera Deputaților, cu 7,06%, sub PSD, USR PLUS, Uniunea Bulgară din Banat și AUR, în timp ce la Senat se clasează sub PSD, USR PLUS și AUR.
De remarcat este și faptul că PNL a pierdut mult teren cu lista pentru Camera Deputaților. Spre exemplu, Virgil Baciu îi ia fața la Corbi, în mod evident, dar și la Nucșoara, Brăduleț sau Pietroșani. Și la Bradu a pierdut teren, PNL plasându-se pe ambele liste sub PSD, PMP și USR PLUS, la Camera Deputaților.
USR PLUS – dezastru pe rural! În 31 de localități s-a clasat sub AUR!
Dacă pe urban USR PLUS s-a clasat sub PSD, dar înaintea PNL în patru orașe, pe rural situația partidului stă cât se poate de prost. Sunt localități în care aproape că nici nu există. Media pe localitatățile în care a trecut pragul, în rural, este de 6-7%. USR PLUS nu a reușit să obțină nici 5 procente în comunele Boțești, Bârla, Berevoești, Căldăraru, Ciomăgești, Cuca, Dobrești, Hârtiești, Hârsești, Mozăceni, Morărești, Nușcoara, Poienarii de Muscel, Popești, Râca, Recea, Uda și Ungheni
Peste 10% a obținut în doar câteva localități: Bughea de Jos, Bradu, Arefu, Beleți Negrești, Călinești, Cocu, Corbeni, Davidești, Mărăcineni, Merișani, Poiana Lacului, Stoenești, Moșoaia și Suseni.
Mai delicat pentru partid este că în foarte multe localități a fost surclasat chiar și de formațiunea apărută din neant – AUR! Mesajele radicale ale AUR – anti-mască, anti-avort, anti-Europa sau anti-gay au prins mult mai bine decât mesajele radicale ale USR PLUS (anti-PSD, anti vechile partide, anti corupție). USR PLUS a pierdut în fața AUR, la Camera Deputaților, la Senat, sau pe ambele liste, în Albeștii de Argeș, Aninoasa, Arefu, Băbana, Brăduleț, Berevoești, Bogați, Buzoești, Căteasca, Cotmeana, Cepari, Coșești, Dâmbovicioara, Dârmănești, Domnești, Izvoru, Leordeni, Lunca Corbului, Micești, Mihăești, Mușătești, Oarja, Pietroșani, Schitu Golești, Stâlpeni, Șuici, Tigveni, Valea Danului, Valea Iașului, Vlădești și Vulturești.
Cel mai mare scor, în rural, l-a înregistrat la Poienarii de Argeș: 27,53% pe lista de la Senat. La Bascov, la Camera Deputaților și Senat, USR PLUS a obținut puțin peste 20%.
Astfel stând lucrurile, niciun membru al USR PLUS nu a cerut nicio demisie. Din contră, Ionuț Moșteanu a fost propus pentru preluarea unui minister.
Pro România a fost răpusă de AUR, iar PMP… de Virgil Baciu!
Munca celor de la PRO România Argeș a fost în van. Partidul nu a trecut pragul la nivel național. În Argeș, liderul Bogdan Ivan a tras cât a putut, până când Covid-ul l-a tras pe dreapta. În urban, partidul a reușit să obțină peste 5% la Pitești, Mioveni, Curtea de Argeș, Topoloveni și Costești. În rural, însă, pragul de 5% l-a trecut în doar 42 de localități. Ar fi fost cu mult mai multe dacă AUR-ul nu le-ar fi dat peste cap toate socotelile. Cele mai bune rezultate ale PRO România au fost obținute în zona de nord a județului, semn că omul de afaceri Dan Grecu a tras lista după el.
În privința PMP, partidul nu a prea convins în mediul urban. Doar la Ștefănești a reușit să treacă pragul. În mediul rural, peste 5% a obținut în 39 de localități. În unele a fost scos din cărți de către AUR, iar în altele, chiar de fostul membru PMP, candidatul independent Virgil Baciu.
Partidul pare să-l compătimească în special pe candidatul la Senat, Florin Bichir, despre care spun că ar fi meritat un loc la Senat. Cât despre liderul Cătălin Bulf, solicitările de demisie nu au întârziat să apară.
A plouat cu AUR și în orașe, și în comune!
,,Țara noastră AUR poartă”, la fel și în Argeș, unde am dat de el din… poartă-n poartă. Ca să vă faceți o idee, pe fondul absenteismului de proporții, un 5% obținut de AUR într-o localitate a însemnat vreo 20 de voturi, nimic mai mult. Pe fondul dezamăgirilor, a nemulțumirilor de toate felurile și, mai ales, a lipsei de educație, aproape orice manipulator carismatic și cu inițiativă ar fi putut obține acest rezultat. Milioane de români cred că nu există Covid-ul, că masca e o prostie, că gay-ii trebuie arși pe rug, că România trebuie să iasă din Europa, că avortul trebuie interzis, că locul femeii e la cratiță, că ne vor cipa o dată cu vaccinul, că virusul nu se ia prin pupat de icoane ș.a.m.d.. N-au făcut decât să le hrănească oamenilor furia, lipsa de toleranță și apucăturile extremiste. Și uite așa, grație politicienilor noștri plini de… valoare doar în discursurile lor închipuite, care au reușit performanța de a umple de lehamite trei sferturi de țară, ne-am umplut de AUR până la gât. Inclusiv în urban! În Argeș, am avut AUR în toate orașele, peste pragul electoral, cu o medie de 8 procente. Chiar și la Pitești, AUR a obținut 5,83% la Camera Deputaților și 6,37% la Senat, clasându-se peste PRO România.
În rural, puține sunt localitățile în care nu a obținut peste 5%. În schimb, peste 10% a obținut, fie la Senat, fie la Camera Deputaților, fie la ambele, în localitățile Albeștii de Argeș, Aninoasa, Arefu, Băbana, Brăduleț, Berevoești, Căteasca, Călinești, Cocu, Cuca, Corbeni, Coșești, Dârmănești, Dobrești, Leordeni, Lunca Corbului, Mozăceni, Merișani, Morărești, Poienarii de Argeș, Pietroșani, Slobozia, Schitu Golești, Suseni, Tigveni, Valea Danului, Valea Iașului și Vlădești.
Cele mai mari procente le-a obținut la Senat, în localitățile Cuca – 15,34%, Mărăcineni – 16,69%, Pietroșani – 17,22% și Morărești – 19,29%.
Cât despre PER…
…partidul acela în care fostul pesedist Cătălin Rădulescu ,,Mitralieră” a intrat cu tancul, alegerile acestea i-au consimțit decesul politic. Cel care spunea că toți primarii PSD îl iubesc și îl susțin nu a trecut pragul electoral decât la Brăduleț, în restul localităților balansând între 0,1 și 2%.