,,Deocamdată, capacitatea spitalelor din județ nu este depășită. Avem 600 de paturi disponibile. Spitalele Valea Iașului, Leordeni, Câmpulung sunt sub capacitate. S-a schimbat mult atitudinea pacienților față de boală, pentru că li s-a dat voie să se trateze și să se evalueze acasă.” aceasta este vestea bună pe care ne-o dă Gabriel Copciag, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești.
,,Problema noastră, în cazul unui val doi mai puternic, este ca acesta să nu vină cu bolnavi grav, pentru că acolo este punctul critic, la ATI.” – aceasta este vestea proastă pe care ne-o dă același director de spital.
Secția de ATI a Spitalului Județean Argeș are 27 de paturi Covid, 15 în interiorul spitalului și alte 12 în TIR-ul ATI. Argeșul a intrat în pandemie cu 12 specialiști în ATI pe tot județul. 8 dintre aceștia sunt la Spitalul Județean. Celor patru rezidenți detașați li se termină în curând detașarea și vor pleca. Doctorul Gabriel Copciag speră ca cele patru posturi scoase la concurs să fie ocupate, pentru a putea face față după plecarea rezidenților, și mai speră ca Guvernul să le ușureze situația din punct de vedere legislativ.
,,S-au terminat examenele de medici specialiști. Oamenii și-au dat specialitatea, se consideră că sunt medici specialiști, că știu, că pot intra în pâine. Anul școlar al lor, de pregătire, se termină în ianuarie. Atunci le-ar veni parafa și documentele. Așa era legislația înainte de pandemie. Acum cred că ar fi timpul să-i lase să profeseze, că tot au susținut examenele, în luna noiembrie, maximum 1 decembrie. De ce mă interesează asta? Pe rezident nu îl poți băga singur în linia întâi de gardă, trebuie să fie sub supravegherea seniorului. Dacă vor da drumul medicilor care și-au susținut examenele, se rezolvă treaba cu criza de medici pe ATI.” ne-a declarat doctorul Copciag.
Partea proastă este că, până la noi ordine și directive, personalul este epuizat, iar salariile, foarte motivante, nu atenuează starea de extenuare. ,,Personalul nostru e epuizat, cred că este foarte stresat. Noi am dat concedii de odihnă prin rotație și încercăm cât putem să-i protejăm. Am mărit salariile și sporurile la maximum – 85% – pentru cei din linia întâi. Din punct de vedere al ajutorului pe care l-am fi putut da, zic că am făcut totul. În plus, când ne-am ales meseria, am știut la ce riscuri ne expunem. Dincolo de asta, însă, avem nevoie de oameni noi în sistem, de urgență.” ne-a mai declarat directorul medical, conchizând cu o mare amărăciune a sa: ,,Creșterea numărului de cazuri este în marile centre universitare. Studențimea nu ține cont de nimic, nu se protejează, nu-i pasă, iar de suferit suferă cei în vârstă, că la ATI nu avem tineret. Sunt îngrijorat de nepăsarea tineretului.”