*Amintiri din tânăra noastră democrație. Rubrică de aducere aminte.
*Se știe că românul are memoria scurtă. Este și motivul pentru care, aproape zilnic sau ori de câte ori ne vom aduce aminte, vă vom prezenta ce se întâmpla în țărișoara noastră cu… ăhă ani în urmă.
Recent, Curierul zilei a împlinit 24 de ani, o adevărată performanță pentru orice socitate privată din România a cărei medie de viață este de aproximativ 8 ani, baremi pentru un organ de presă, supus în permannță presiunilor. Dacă Ion Cristoiu a introdus în media jurnalismul găinii cu trei picioare, Curierul a fondat în Argeș presa de fapt divers, ceea ce a atras multă vreme oprobiul concurenței (Argeșul liber) pentru care calitatea mass-media trebuia păstrată cu orice chip. Astăzi, presa de fapt divers este la fel de vie, morții și accidentele făcând în continuare ,,tiraje" pe print și on-line, semn că românul are vocație de bocitoare.
Să fi fost în urmă cu 23 de ani, în 1995, când Curierul zilei serba încă o zi de la înființare, fiind și primul zilar care a introdus pe piață genul acesta de aniversare cu invitați din zona administrativă, politică și de business. Dacă unii, în numele calității presei, au rămas încremeniți în proiect chiar și în ziua de azi, Curierul, cu toți morții și babele violate de la prima pgină, s-a dovedit a fi inovator în multe privințe. Rămâne celebru în memoria presei argeșene războiul între cel mai vechi ziar al județului și ,,veneticii" care au rupt piața în două.
Mă uitam pe fotografiile din arhiva lui '95, la oamenii momentului care conduceau destinele județului și mi-am dat seama că timpul a rămas în loc mult timp în Argeș. Aceleași personaje au stat la butoanele puterii poate nepermis de mult, s-au rotit dintr-un post în altul. Pe altele și acum le regăsim pe cai mari, semn că am rămas, într-un fel, captivi în continuare. Alții… s-au dus. Constantin Stroe, spre exemplu, era unul dintre puținii respectați și în 1995. Și respectat a rămas până la ultima suflare. Dar să vă las, mai bine, în compania fotografiilor!
Ca o ,,premieră absolută" în Argeș, Curierul zilei introducea și ,,Premiile ziarului". I-am remarcat pe ,,Bărbatul fatal" Dan Manu, ,,sincerul cu presa" (ha-ha!) Tudor Pendiuc, pe ,,transparentul" (ha-ha-ha!) Constantin Nicolescu, dar și pe jurnalistul cu ,,cea mai corectă atitudine față de Curierul zilei) – Gabriel Grigore (jurnalistul cu cea mai bună scriitură din presa argeșeană, în opinia mea). Lista completă o savurați mai jos!
Și uite așa arăta, un an mai târziu, în 1996, echipa Curierul zilei. Oare câte redacții mai au, astăzi, o așa redacție?… Probabil că nici cele de la centru…
În final, spun și eu un ,,La muți ani,vouă!" și felicitări pentru perseverență!