4,9K
O fotografie face cat o mie de cuvinte, asa se spune. Ceea ce putini stiu insa este faptul ca imagini din zona Muscel au fost suprinse in unele dintre primele poze realizate. Fotografiile pe care un profesor argesean le posteaza pe facebook reprezinta, fiecare dintre ele, o bucata din istoria Muscelului. Adrian Savoiu a avut o initiativa moderna de a promova trecutul Campulungului si a creat un cont de facebook unde posteaza fotografii de exceptie din trecut. El este cel care a initiat Domeniul Muscel pe facebook. Practic, profesorul de limba si literatura romana preda o lectie de istorie online.
Datand din anii 1890 si pana in apropierea celui de al Doilea Razboi Mondial, fotografiile realizate in alb si negru sunt in sine foarte rare si sunt facute de primii fotografi ai vremii, precum Franz Duschek, sau Nicolae Th. Stefanescu.
Ziaristii vremii organizau baluri
De la carti postale ilustrate sau fotografii unice cu personaje ale urbei si pana la ipostaze ale vietii de zi cu zi a oamenilor din zona, colectia online a profesorului muscelean starneste mai mult interes decat toate manualele de istorie la un loc. Fiecare fotografie postata este insotita de cate un scurt comentariu, de obicei referitor la personajul sau personajele din imagine, anul si autorul fotografiei. Pentru prima data sunt publicate imagini fotografice din Romania, realizate pe meleagurile muscelene ale secolului al XIX-lea si in perioada interbelica. Campulungul avea, pe atunci, o viata sociala foarte intensa, iar ziaristii vremii organizau evenimente publice, petreceri si baluri mascate. Intr-una dintre fotografii apar doua personaje costumate pentru balul mascat din anul 1929, eveniment organizat de ziaristi.
Bulevardul Pardon in fotografii de peste 100 de ani
Unul dintre cele mai fotografiate locuri este celebrul Bulevard Pardon din Campulung. Locul de promenada al campulungenilor a fost imortalizat in imagini si arata aproape la fel ca in vremurile noastre. In colectia online de fotografii-document apar si membrii Consiliului Comunal Campulung, din anul 1906, iar chirurgul Dumitru D. Baciu a fost fotografiat in copilarie, calare pe un cal de jucarie, sculptat in lemn. Pestera si Defileul Dambovicioarei, satul Rucar sau Baile Cretulescu, preoti, invatatori, elevi de liceu, tarani si militari, care au trait in preajma anilor 1900, cu totii au fost imortalizati in fotografii.