Desi legea interzice angajatorilor sa concedieze o femeie insarcinata, sunt patroni care isi impun propriile reguli. Exista numeroase femei care isi pierd locul de munca dupa ce angajatorul afla ca au ramas insarcinate. Ce drepturi au femeile gravide la locul de munca si ce-ar trebui sa faca in cazul in care sunt concediate, ne spune avocatul Sorin Bogdan Prodescu.
Salariatele gravide sunt protejate prin lege
Astazi exista nenumarate legi si ordonante guvernamentale in toate tarile civilizate care reglementeaza drepturile femeilor gravide. Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca prevede, la art. 2, ca salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare. Legea romaneasca interzice orice fel de discriminare la locul de munca.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti anunti seful in scris ca esti insarcinata pentru a putea beneficia de toate drepturile pe care ti le acorda legea respectiva. Angajatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea si sa dea curs cererilor tale de imbunatatire a conditiilor de munca. De asemenea, acestuia i se interzice sa concedieze o femeie pe perioada graviditatii, a concediului de maternitate, prenatal sau de boala sau pe o perioada care va fi stabilita de legislatia nationala, urmatoare intoarcerii sale din concediu, cu exceptia cazurilor care nu au legatura cu graviditatea, nasterea copilului si consecintele acesteia si alaptarea.
Femeia trebuie sa aiba garantia ca la sfarsitul concediului de maternitate, cand isi reia lucrul, se intoarce pe acelasi post sau pe un post echivalent, remunerat la acelasi nivel. Insa, multe femei din Romania, nici nu apuca sa intre in concediu de maternitate, ca sunt concediate de sefii lor in momentul in care afla ca acestea sunt gravide. Pentru ca traim intr-o tara in care legea este facuta pentru a fi incalcata si nu pentru a fi respectata, trebuie sa iei cateva masuri de precautie inainte de a-ti anunta seful de starea de graviditate. De multe ori trebuie sa te bagi pe sub pielea sefilor pentru a nu te trezi in strada cu un copil mic de crescut. Insa, daca treaba pe care o faci tu este de cea mai buna calitate, cu singuranta ca patronul va aprecia asta si te va intelege si sprijini in momentul in care il vei anunta ca vei avea un copil. Bine ar fi ca pe timpul sarcinii sa poti comunica cu seful tau si sa stabiliti de comun acord programul tau de lucru, astfel incat activitatea ta sa nu aiba de suferit. Din pacate, de cele mai multe ori, sefii nu sunt atat de intelegatori pe cat ar parea la prima vedere si decid sa va desfaca contractul de munca, invocand diverse motive, altele decat cele de graviditate, pentru ca, legal, angajatorul nu are dreptul sa concedieze o salariata gravida.
Iti poti actiona seful in instanta
In cazul in care esti concediata pentru ca ai ramas insarcinata si nu poti rezolva problema pe cale amiabila cu seful tau, ia-ti o serie de masuri de precautie: cere o explicatie scrisa si semnata companiei la care lucrezi in care sa fie specificat clar motivul pentru care ai fost data afara, iar apoi cere-ti dosarul de la departamentul de resurse umane pe care copiaza-l din scoarta in scoarta. Toate acestea vor fi probe care te vor ajuta sa-ti revendici drepturile in instanta. Actiunea se introduce la tribunal. In instanta, salariata trebuie sa demonstreze cu acte doveditoare de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog ca este insarcinata si ca de fapt acesta este motivul principal pentru care a fost concediata. Salariata poate obtine reincadrarea in munca doar pe cale judecatoreasca, dupa ce a facut dovada motivelor reale pentru care a fost concediata.
Drepturile salariatelor gravide
Trebuie sa stii de la bun inceput ca ai dreptul la un program de munca mai lejer, in cazul in care medicul tau iti elibereaza un certificat in care solicita acest lucru pentru sanatatea ta si a bebelusului. Pe timpul sarcinii ai dreptul la un program de lucru mai scurt si nu trebuie sa-ti faci probleme daca medicul tau te-a chemat la consultatie in timpul orelor de munca. Legea prevede ca toate aceste absente motivate cu adeverinta medicala sa fie platite de catre angajatorul tau.
Femeile insarcinate sau care se afla in perioada postnatala sunt protejate prin lege. Salariatele care se afla in una din aceste situatii au o serie de drepturi menite sa le asigure conditii adecvate de munca si de protectie sociala. La locul de munca salariata gravida are dreptul la pastrarea confidentialitatii privind starea de graviditate, de a fi informata de catre angajator despre prevederile legale din domeniul protectiei maternitatii la locul de munca, de a fi informata de catre angajator, in scris, asupra evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse. De asemenea, gravida are dreptul de a nu efectua o munca daunatoare sanatatii si securitatii ei sau a fatului sau a copilului nou-nascut, de a nu fi expuse la conditii de munca sau agenti periculosi, de a beneficia de concediu de risc maternal (maximum 120 de zile, recomandat de doctorul de familie sau de cel de medicina muncii) pentru salariatele gravide, inainte de data solicitarii concediului de maternitate (a concediului prenatal), in cazul in care angajatorul nu poate sa-i asigure salariatei conditii de munca sau orar de munca pentru a preveni riscurile asociate locului de munca.
Dreptul de a beneficia de concediu de risc maternal pentru salariatele care au nascut recent sau care alapteaza, dupa efectuarea concediului postnatal obligatoriu de 42 de zile si inainte de solicitarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului, precum si dreptul la indemnizatia de risc maternal in conditiile efectuarii concediului de risc maternal sunt alte doua drepturi ale gravidelor prevazute in lege.
Angajatorul are urmatoarele obligatii
» sa nu expuna salariatele gravide, lauze sau care alapteaza la riscuri ce le pot afecta sanatatea;
» sa le schimbe locul de munca celor care isi desfasoara activitatea numai in picioare sau asezat, astfel incat sa li se asigure pauze pentru repaus sau pentru miscare, la recomandarea medicului de medicina muncii;
» sa acorde gravidelor dispensa pentru consultatii prenatale constand in ore libere platite, daca investigatiile medicale se pot efectua numai in timpul programului;
» sa acorde salariatelor care alapteaza pauze de alaptare de cate o ora, in timpul programului, sau sa reduca timpul de lucru cu doua ore zilnic, fara diminuarea salariului;
» sa transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar, salariatele gravide, lauze sau care alapteaza, care presteaza o munca insalubra;
» sa transfere la un loc de munca de zi salariatele care muncesc noaptea, pe baza solicitarii lor scrise;
» sa modifice conditiile/orarul de munca ori sa repartizeze la alt loc de munca salariatele gravide, lauze sau care alapteaza, cu o activitate ce prezinta riscuri pentru sanatate.
Angajatorul nu poate concedia salariata:
» gravida, lauza sau cea care alapteaza, din motive legate de starea sa;
» care e in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau se afla in concediu pentru ingrijirea copilului cu handicap, de pana la 18 ani.
» aflata in concediu de risc maternal, de maternitate sau pentru cresterea copilului in varsta de 2 ani, sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.