4,9K
Dupa anuntarea verdictului de 22 de ani de inchisoare pentru omor calificat si profanare de morminte in contul fostului politist Cristian Cioaca, era de asteptat ca avocata acestuia, Maria Vasii, sa iasa la rampa cu o serie de acuze. Majoritatea s-au indreptat impotriva judecatorului de caz de la Tribunalul Arges, Gheorghe Neacsu. Intr-un interviu acordat pentru Lumeajustitiei.ro, avocata Vasii a declarat ca Cioaca nu a avut parte de un proces echitabil si ca judecatorul Gheorghe Neacsu a ,,barat" orice afirmatie a martorilor, daca aceasta era in favoarea lui Cristian Cioaca, dand credit, in schimb, tuturor probelor venite dinspre partea acuzarii.
Concret, Maria Vasii sustine ca in timpul urmaririi penale s-a admis ca mijloc de proba rezultatul dispozitivul ADE650, care se presupune ca ar fi capabil sa detecteze cadavrele, iar in urma cautarilor cu acest aparat procurorii au intocmit procese verbale in care au concluzionat ca Elodia Ghinescu a fost omorata si apoi transata de Cristian Cioaca. Problema este ca cel care a brevetat aceste dispozitive ca fiind dispozitive judiciare a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in Marea Britanie… Pe de alta parte, in ceea ce priveste ancheta procurorilor, avocata Maria Vasii a aratat ca majoritatea probelor au fost intocmite fara respectarea procedurilor judiciare. Spre exemplu, Vasii a aratat ca lui Cioaca nu i s-a permis sa aiba acces la proba materiala cu uniforma de politist pentru a se constata daca intr-adevar ii apartine, precum si la compararea acestei probe cu inregistrarile video de la statia Petrom, cu atat mai mult cu cat solutia de condamnare s-a raportat, potrivit avocatei lui Cioaca, la aceasta proba. In acelasi timp, avocata Maria Vasii sustine ca Interpol nu a cautat-o pe Elodia Ghinescu timp de cinci ani, ci doar o scurta perioada de timp. Mai mult, cautarea acesteia in cele 185 de state s-ar fi facut in baza unui mesaj de alerta, cum prevede articolul 97 din Conventia Schengen, unde este statutat ca persoana cautata are dreptul de a refuza divulgarea locatiei in care se afla.
,,Intreaga desfasurare a procesului a fost o demonstratie de forta, o demonstatie care nu a avut nimic din legalitatea unui proces penal, din echitatea procedurilor judiciare. Va rog sa retineti ca dosarul a intrat in instanta in data de 31 ianuarie 2013 si pe 25 iunie a fost declarata deja judecata completa si avem si aceasta sentinta, care nu are nimic din elementele unei hotarari judecatoresti emise in conditii de legalitate.” a declarat avocata lui Cristian Cioaca.