2,2K
Bancile din Romania au primit astazi o lovitura grea de imagine dupa ce DIICOT a destructurat o grupare infractionala, formata din 48 de persoane, care a fraudat BRD, BCR si CEC cu suma de 22 de milioane de euro. Lovitura de teatru a venit odata cu anuntul numelor celor implicati in retea: Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte BRD si alti trei angajati din Ministerul Economiei.
Prima reactie oficiala pe marginea acestui scandal a venit din partea BRD, reprezentantii institutiei rezumandu-se sa declare: ,,Nu suntem afectati de acest eveniment”. Potrivit unor surse din sistemul bancar, procurorii DIICOT au intrat pe firul fraudei dupa ce oficiali de la BCR au sesizat BNR-ul ca in legatura cu un credit acordat unui IMM.
Aurel Saramet, Alexandru Claudiu Cercel – Duca, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu nu au fost gasiti la adresa de domiciliu, fiind cautati de DIICOT la aceasta ora.
Frauda bancară de milioane: Şaramet a fost suspendat, angajaţii ministerului – concediaţi
Potrivit DIICOT, grupul infractional format din 48 de persoane a actionat in perioada 2010 – 2012, fiind coordonat de Daniel Ruse, care a obtinut 40 de credite de la 16 unitati bancare, pe baza unor prin utilizarea unor documente falsificate. Grupul infractional a obtinut, tot cu documente false, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii. Procurorii sustin ca gruparea a fost sprijinita de persoane importante din sistemul bancar, precum Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M., Alexandru Claudiu Cercel – Duca, vicepresedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Dragos Florian Diaconescu.
Cel mai complex caz de frauda bancara de pana acum a avut loc in 2005 si a vizat un dosar de acordare ilegala de credite ce a vizat BCR, Romanian International Bank si Banca Romaneasca. De-a lungul anilor, sistemul bancar din Romania a fost zguduit de mai multe falimente rasunatoare ale unor banci, cazul Bancorex fiind cel mai rasunator „faliment” bancar.
In cursul zilei de astazi, aproximativ 100 de persoane vor fi aduse la audieri la sediul DIICOT. Ancheta DIICOT a fost inceput acum sapte luni si a fost realizata cu sprijinul SRI.