2,K
Reprezentantii adaposturilor pentru cainii fara stapan trag un semnal de alarma in privina numarului tot mai mare de maidanezi adunati de pe strazi
Parcarile, strazile si pietele Pitestiului sunt impanzite de maidanezi. Din cauza ca pana saptamana trecuta nu a existat o lege a cainilor fara stapani, acestea s-au inmultit intr-o veselie, de cele mai multe ori fiind aduse din comunele limitrofe. Lunar, de pe strazile Pitestiului sunt colectati cate 200 de catei si dusi la biobaza de la Smeura.
Consultari ale populatiei
Nu a fost eveniment de amploare organizat in centrul Pitestiului ca maidanezii sa nu-si faca aparitia. Delegatiile straine au putut vedea cum, pe traseul Piata Primariei-Piata Vasile Milea, cainii umblau nestingheriti prin fata lor, fie ca vorbim de Simfonia Lalelelor sau Festivalul Carpati. Acum, primarul Tudor Pendiuc este pus in situatia de a lua o decizie privind soarta cainilor comunitari: eutanasiere sau sterilizare, aceasta e intrebarea.
„Nu putem lasa cainii sa ne manane de vii in oras. Vom trece la consultarea populatiei, in aceasta privinta. Probabil vor fi sondaje de opinie sau intalniri publice, in care sa aflam parerea cetatenilor. Oricum, cert este ca ei vor fi colectati de pe strazi si dusi la un adapost, unde vor sta 30 de zile, pentru a fi adoptati”, a spus Pendiuc.
„Adaposturile sunt pline”
Pe langa biobaza de la Smeura, in Arges mai sunt si alte adaposturi, la Draganu, Campulung, Mioveni sau Curtea de Arges. Reprezentantii acestora se plang ca nu au niciun ajutor de la autoritatile locale pentru a-si desfasura activitatea si ca maidanezii sunt adusi cu zecile pe luna, dar de adoptat nu-i adopta mai nimeni. La adapostul Valea lui Enache sunt in prezent gazduiti circa 200 de caini.
„La noi sunt adusi in special caini din Baiculesti si Curtea de Arges. Acum avem 200, dar nu vine nimeni sa-i ia. Doar doi catei pe luna sunt adoptati, din pacate, numarul este foarte mic. Adaposturile sunt pline in Arges, iar noi nu beneficiem de ajutor de la autoritati. Cand le ceri politicienilor ceva, se uita la tine ca la un extraterestru”, ne-a spus Monica Rosca, de la adapostul din satul Valea lui Enache, comuna Baiculesti.
La acelasi „orfelinat” al cateilor, numarul puilor colectati de pe strazi s-a inmultit in ultimul timp.
„Am observat ca oamenii au inceput sa le dea drumul si din curti, ca probabil nu mai au cu ce sa-i hraneasca. In zona noastra, sunt adusi cei mai multi joia, cand e zi de targ la Curtea de Arges si-i lasa din portbagajele masinilor. Nu sunt saracele animale de vina ca s-a ajuns in situatia asta, noi suntem cu totul impotriva eutanasierii”, ne-a mai spus Monica Rosca.
Si pentru ca nu au parte de ajutor de la autoritati pentru a ingriji cainii, conducerile adaposturilor sunt nevoite sa se descurce cum pot.
Ajutor de la Brigitte Bardot
„Noi primim ajutor de la Fundatia Brigitte Bardot, care ne trimite lunar circa o tona de mancare pentru caini, asta pe langa ajutorul presedintelui asociatiei noastre care se afla in Italia de vreo cativa ani si nu ne-a uitat. In rest, mai facem rost de cate 50-100 de euro de la unul si de la altul. Oamenii care au nu prea vor sa dea, ca spun ca-n ziua de azi copiii n-au ce manca”, a mai declarat Monica Rosca, de la adapostul Valea lui Enache.
De la inceputul anului si pana acum, la sectia de Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti s-au prezentat peste 300 de argeseni muscati de caini, iar medicii veterinari atrag atentia ca in sezonul rece maidanezii sunt si mai agresivi.
In Pitesti, patrupedele s-au aciuat in absolut toate cartierele, preferatele lor fiind pietele, parcarile, cladirile lasate in paragina, dar si zonele aglomerate. Cele mai periculoase sunt Parcul Strand, unde cainii umbla in haita si ataca, dar si Expo Parc, Eroilor, Centru, Piata Gavana, Razboieni si Trivale.