Scriam la începutul anului despre bătaia de joc a statului în privința ONG-urilor, lăsate absolut fără niciun avertisment fără cele mai importante surse de finanțare. Și nu doar statul s-a retras din finanțarea multora, ci le-a interzis și firmelor mici să poate contribui financiar, iar persoanelor fizice le-a îngreunat, pe cât a putut, posibilitatea de a vira acel procent de 2%. De ce? Pentru că poate!
Iată-ne trecuți de jumătatea anului, moment în care unul dintre cele mai performante ONG-uri din Argeș, Asociația ,,Lasă-mă să-ți aud glasul”, se află la un pas de închidere. Consiliul Județean Argeș, prin Direcția pentru Protecția Copilului, au considerat că nu merită niciun sprijin din partea statului.
,,Bugetul nostru era format 80% din fonduri provenite din declaratiile de 2% din impozitul pe venit, din sponsorizarea firmelor cu un profit mai mare de 1000 euro si de la C.J. Arges, prin D.G.A.S.P.C. În 2018, in urma prevederilor legislative, timpul de colectare a formularului 230 (2% din impozitul pe venit) a fost mult prea scurt, deorece formularele trebuiau depuse personal sau cu procura notariala, suma de multe ori fiind mai mare decat cea virata in baza unui formular. In plus, firmele mici nu au mai putut finanta, potrivit noii legii.
Statul, in acest caz Consiliul Judetean prin D.G.A.S.P.C, ne anunta prin adresa 11226/23.04.2018 urmatoarele: <cofinantarea serviciilor sociale acordate de furnizorii privati licentiati, vor primi bani din bugetul de stat dupa ce toate serviciile sociale ale D.G.A.S.P. au fost finantate>.
Toate acestea au facut ca in acest an sa pierdem trei surse mari de finantare:
-firmele mici care nu au mai putut finanta asociatia;
-strangerea unui numar foarte mic de declaratii 230 (2% din impozitul pe venit);
-pierderea totala a finantarii C.J. Arges prin D.G.A.S.P.C., care insemna un sfert din cheltuielile Asociatiei." – este, pe scurt, situația în care se află ONG-ul cu pricina, și ca el mult altele.
,,Avem nevoie de sustinerea financiara, de care in prezent nu beneficiem. Mai mult decat atat, fara sustinerea dumneavoastra, a comunitatii, in scurt timp ne vom inchide portile." – este strigătul de disprare al Iulianei Iancu, sufletul Asociației ,,Lasă-mă să-ți aud glasul”.
De la începutul anului și până în prezent, doamna Iancu nu a stat cu mâinile în sân, încercând să implementeze tot felul de programe care să vină în sprijinul copiilor cu autism.
Astfel, în data de 3 septembrie, Asociația care își desfășoară activitatea la Albeștii de Argeș a semnat acordul de colaborare în proiectul pe POCA, implementat de ASOCIATIA HELP AUTISM, prima organizație de utilitate publică din țară. Proiectul se desfășoara în colaborare cu Guvernul României, Uniunea Europeană și Instrumente Structurale.
,,La nivel de tara, din sute de ONG am fost alesi impreuna cu inca 39 de organizatii pentru competenta si rezultatele pe care le avem la nivel de tara cu beneficiarii nostri. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 16 luni, avand scopul de a forma o retea extinsa de ONG-uri din toata tara care sa lanseze alternative la politicile publice existente si care sa faca din tulburarea de spectru autist (TSA) o problema prioritara pentru domeniul educatiei, sanatatii si muncii, astfel incat sa crestem sansa de integrare a acestor copii spre o viata independenta." aflăm de la Iuliana Iancu.
Potrivit acesteia, ,,toti cei 58 de beneficiari ai Asociației sunt inscrisi in gradinite, scoli si licee de masa cu rezultate foarte bune ce pot fi cuantificate. Suntem singurii din judet care desfasuram servicii de identificare, diagnosticare si realizare a programelor individualizate si personalizate. Din dorinta ca acestia sa nu ramana simplii beneficiari ai statului, am infiintat in anul 2017 un atelier de insertie socio-profesionala impreuna cu societatea Electroarges, unde 6 beneficiari ai Asociatiei lucreaza cu drepturi depline, devenind din asistati sociali, contribuabili ai statului."
Pentru a susține proiectul în care s-a angrenat în mod real și măsurabil Asociația, este nevoie de bani. Poate la rectificarea de buget, Consiliul Județean Argeș va reveni la gânduri mai bune, căci, în an centenar, zic că e mai important să ajuți niște copii decât să te fotografiezi tăind panglici și mâncând colaci. Firește, au și acestea din urmă însemnătatea lor spirituală, dar nu pieptăni baba (sau moșul, după caz) atunci când, în jurul tău, țara arde.
Exemplul educatoarei Elena Ocroteală, de la grădinița „Nicolae Romanescu” din Craiova poate îi inspiră și le dă mintea de pe urmă și alor noștri, din Argeș. Dascălul cu pricina i-a îndemnat pe părinți să nu mai cheltuie bani pentru florile de început de an școlar, ci să cumpere acțiuni la Bursa de fericire, donând astfel pentru primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, construit de asociația „Dăruieşte viaţă". Părinții au donat câte 70 de lei, în schimbul cărora copiii lor au primit câte un tricou, dar și acțiuni onorifice la Bursa de fericire.