1,9K
,,Campionatul International de Gatit in Aer Liber” este un eveniment tip competitie si este organizat la nivel international. La acest eveniment participa competitori din Romania si din strainatate. Evenimentul va fi organizat in mai multe editii, fiecare dintre acestea in mai multe etape. Editia a IV-a este constituita din cinci etape: Iasi, Bucuresti, Pitesti, Timisoara si Cluj-Napoca.
Aparut pe fondul unui vid in zona artei culinare, Campionatul isi propune sa aduca in Romania conceptul de „bucatarie-cultura”. Fie ca ne place sau nu, bucataria, generic vorbind, ocupa un spatiu extrem de important in viata fiecaruia dintre noi. Ridicarea gatitului de la rangul de „obligatie conjugala” la statut de arta presupune schimbarea unei mentalitati impamantenite. Campionatul International de Gatit in Aer Liber se adreseaza atat specialistilor (maestri ai artei culinare, bucatari) cat si amatorilor (celor pasionati de gatitul in aer liber). De ce in aer liber? Conceptul isi propune sa scoata bucatarul din spatiul sau traditional de lucru, transformandu-l intr-o vedeta, iar celui pasionat de gatit, sa-i stimuleze imaginatia, sa-i ofere ocazia sa-si exerseze talentul, altfel decat o face de obicei. Campionatul le ofera, astfel, amandurora, oportunitatea de a se intalni si de a da frau liber creativitatii (nu este impusa tematica in competitie).
Programul Campionatului din anul 2011 cuprinde 5 etape, 5 cupe, dupa cum urmeaza:
Cupa Moldovei, 4-6 martie
Iasi, Piata Unirii si Hotel Unirea
Cupa Bucuresti, 27-29 mai
Bucuresti, Parcul Tineretului
Cupa Argesului, 24-26 iunie
Pitesti, Jupiter City
Cupa Banatului, 1-3 iulie
Timisoara, Platoul Stadionului Poli
Cupa Polus Center, 9-11 septembrie
Cluj, Polus Center
Conditii oferite:
Fiecare concurent sau echipa de concurenti va primi un stand (3m x 3m) si o suprafata de 9 mp de teren aferent standului pentru gatit in aer liber. Standurile concurentilor vor dispune de o sursa de energie electrica numai daca acest aspect este specificat de concurent cu 2 saptamani inaintea competitiei. Standurile concurentilor vor dispune de o masa pentru lucru si 3 scaune. Standurile concurentilor vor dispune de o masa tip tejghea pentru prezentarea preparatelor in fata juriului. Toti concurentii vor primi sursa de foc necesara: lemne de foc, gaz lichefiat, carbune in functie de cantitatile specificate la inscriere. Concurentii sunt liberi sa-si ornamenteze standul dupa cum doresc si sa-si promoveze propriile insemne.
»Evaluarea concurentilor
Comisie de evaluare pentru profesionisti
(minimum 5 persoane – specialisti in gastronomie)
»Comisie de evaluare pentru amatori
(minimum 5 persoane – specialisti in gastronomie)
»Comisie Somelieri – comisie de evaluare pentru asocierea preparatelor culinare cu bauturile
(minimum 3 persoane specialisti in vinuri)
Criteriile de evaluare:
1.Gustul produselor culinare (maximum 25 puncte)
2. Prezentarea produselor culinare in forma finala – aspectul preparatului (maximum 25 puncte)
3. Dexteritatea concurentului (maximum 25 puncte)
4. Igiena concurentului (maximum 25 puncte)
Distinctii oferite in cadrul evenimentului:
Cupa Clasei Preparate Culinare Reci, Cupa Clasei Gatit in Aer Liber, Cupa Sectiunii Creatie, Cupa Sectiunii Dulciuri, Cupa Sectiunii Meniu Alternativ, Cupa Sectiunii Gratar, Cupa Sectiunii Plita, Cupa Sectiunii Creatie. Fiecare concurent va primi diploma indiferent de rezultat.
Concurentul care se apropie cel mai mult de 100 puncte castiga Cupa sectiunii. Concurentul care castiga cele mai multe Cupe de sectiuni, castiga si Cupa etapei. Concurentul care castiga cele mai multe Cupe de etape, castiga si Cupa Campionatului.
Programul evenimentului
Programul unei etape
Vineri
»18,00 – Festivitatea de deschidere a competitiei
18,15 – Degustare de vinuri
18,30 – Concert de jazz
19,30 – Gastro Show oferit de bucatari
Duminica
»8,00 – inscrierea concurentilor
»9,00 – Preluarea standurilor de catre concurenti
»10,00 – Startul competitiei de gatit in aer liber
»14,00 – Jurizarea concurentilor
»16,00 – incetarea competitiei, deliberarea juriului
»16,15 – Demonstratii cu Maestrii Artei Culinare
»17,00 – Demonstratii cu Maestrii Artei Culinare
»18,00 – Demonstratii cu Maestrii Artei Culinare
Demonstratii de Sergiu Nedelea
»20,00 – Decernarea premiilor
20,30 – Concert de muzica
22,30 – incetarea programului
Gastro Show
Un stil nou de divertisment pentru public lansat de organizatori la etapa de iarna sustinuta la Cramele Halewood din Azuga in anul 2008. Programul cuprinde demonstratii live cu Maestrii Artei Culinare pe scena mare a evenimentului.
Gastro Cultura
Un stil nou de divertisment pentru public lansat de organizatori la etapa de vara sustinuta Parcul Izvor in anul 2009. Programul cuprinde demonstratii live cu diverse persoane pasionate de realizarea unor retete din istoria omenirii.
Parada Somelierilor
Demonstratii realizate de somelieri (incursiune in lumea vinurilor, sabrari de sticle, umplerea cu spumant a unei piramide de pahare). Demonstratiile sunt coordonate de Sergiu Nedelea si oferite de catre Federatia Somelierilor din Romania participante.