Multi argeseni si-au luat ,,teapa” in momentul in care si-au cumparat o locuinta in stadiul de constructie. Fie constructorul nu a mai terminat locuinta, fie a facut-o de mantuiala. Tocmai de aceea, specialistii in domeniu va sfatuiesc ca atunci cand semnati un contract de vanzare-cumparare pentru o locuinta in stadiul de constructie, sa tineti cont de mai multe aspecte!
In primul rand, contractul de vanzare-cumparare pe care il semnezi impreuna cu dezvoltatorul trebuie sa fie cat mai transparent, fara clauze ascunse sau in defavoarea ta. Termenele convenite pentru finalizarea constructiei si predarea acesteia, graficul platilor, sanctiunile stabilite de parti pentru intarzierea in edificarea constructiei sau in achitarea fractiunilor de pret trebuie sa fie cat mai clar stabilite. Este foarte importanta clauza prin care partile determina competenta de judecata a eventualelor litigii, avand in vedere ca prin aceasta clauza se poate determina ca litigiul sa fie judecat de un tribunal arbitral sau de o instanta de judecata care are sediul in alta localitate. Prin urmare, riscati sa pierdeti si bani si timp pretios facand naveta in alt judet pentru a rezolva problema in instanta.
In al doilea rand, aveti grija sa prevedeti in contract penalizari pentru fiecare zi de intarziere a lucrarii. Daca nu s-au prevazut daune pentru intarzierea construirii imobilului, situatia va fi un pic mai complicata, deoarece, daca se va ajunge in fata instantei de judecata, va trebui facuta dovada prejudiciului suportat de client si produs prin intarzierea constructiei. De asemenea, aveti grija la stipulaile din contract, privitor la urmatorul aspect: unii dezvoltatori prevad ,penalitati de 0,02% din pretul proprietatii, insa cu conditia ca totalul penalitatilor sa nu depaseasca 10% din pretul proprietatii. S-ar putea ca, daca lucrarile intarzie nepermis de mult, dumneavoastra sa fiti cel care iese in pierdere.
La fel de importante sunt si clauzele privitoare la caracteristicile detaliate ale apartamentului: suprafata construita si cea utila, amplasamentul, finisajele, eventualele surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare sau sportive periodice, istoricul terenului sau al cladirii si posibile dezavantaje ale vecinatatilor. In plus, nu trebuie omisa nici verificarea existentei tuturor autorizatiilor, aprobarilor si avizelor necesare edificarii constructiei. Cumparatorul trebuie sa inteleaga ca proiectul de contract propus de catre dezvoltator poate fi negociat si nu este un contract de adeziune care trebuie semnat in forma propusa de dezvoltator. Poate tocmai de aceea este indicat ca atunci cand semnati un astfel de contract, sa aveti alaturi si un avocat.
Si cumparatorul poate – si chiar este indicat – sa prevada clauze in contractul de vanzare-cumparare. Este recomandata introducerea unor clauze exprese privind posibilitatea de a declara rezolutionat contractul, in situatia in care dezvoltatorul depaseste termenul de finalizare a constructiei si de dare in primire. In plus, se poate stipula un avans in cuantum mic, iar restul pretului sa fie achitat de catre cumparator la finalizarea constructiei si perfectarea actelor de vanzare-cumparare. In aceasta situatie dezvoltatorul va fi motivat sa respecte termenul stabilit.