Fără doar și poate Preafericitul Daniel, personaj absolut detestabil pentru lipsa sa de empatie, patima grandorii și apetitul pentru zona de business bisericesc este omul Centenarului; este singurul care pare să fi făcut ceva în anul ăsta în care am fi vrut să lăsăm istoriei ceva măreț. Sau… mărețel… Ceva, orice… Nu ne-a ieșit, iacă-tă, decât în zona în care manager de proiect nu este statul, ci BOR, cea mai de succes agenție imobiliară din România.
Inaugurată cu tot fastul, catedrala a devenit rapid loc de pelerinaj, drept-credincioșii luându-și porția de binemeritată autoflagelare, așteptând cu zilele la cozi imense pentru ca, într-un final, să geamă de spirituală plăcere, striviți de grandoarea kilelor de aur zidite în interior. O bătrână din Mioveni povestește cum a fost, lunea trecută, la un pas să intre în catedrală, după ore de stat la coadă, dar că o dată ajunsă pe trepte s-a terminat programul de lucru al gardienilor care străjuiau intrarea, așa că a luat coada de la capăt a doua zi. Femeie la 80 de ani, altfel… foarte ,,țapănă" și parcă bucuroasă că a depus la temelia catedralei jertfa sa de răbdare și creștinească umilință, plus că experiența aceasta i-a adus și o scurtă intervenție la Știrile PROTV, la pachet cu invidia vecinelor de la Mioveni. Iată, așadar, că femeia pleacă pe ultima turnantă a vieții sale cu bucuria că Domnul are în sfârșit casa care se cuvine chiar peste drum de… grădina Maicii Domnlui, adică a Casei Poporului, unde alți apostoli ai poporului propăvăduiesc legislativ întru binele supușilor lor.
La anul, catedrala va primi și cel mai mare clopot din Europa, primul din cele şase, având ca basorelief chipul cioplit al Patriarhului Daniel. Turnat la Innsbruck, clopotul are 25 de tone, iar sunetul său va trezi întru Domnul jumătate de Capitală.
Despre acest monument al slavei și făloșeniei s-au spus multe. S-au spus lucruri din convingere sau lucruri doar pentru că e bine ca electoratul să te asimileze drept… politician cu frica lui Dumnezeu. S-a lăudat și s-a hulit. S-a desființat și s-a preamărit.
,,Am vizitat multe orașe din Europa și nu numai și există asemenea catedrale, și mai mari și mai mici, dar au fost făcute la vremea lor. Credința nu stă în grandomanie, în gigantism, ci, din contră, în smerenie și bun simț. Preoția ar trebui să fie o chemare, o simțire, să ai har și să împrăștii o stare de beatitudine, de fericire. Religia este în sufletul fiecăruia, cel puțin eu nu mă mai regăsesc în biserică. Nu am văzut-o sa îmi dau seama de arhitectură, estetică, etc. Dar dacă o să mă duc, o să mă duc ca la circ, ca la teatru, etc. Prefer de 1000 de ori bisericuța din lemn de la ACH de pe malul Argeșului, de lângă parcul Lunca Argeșului.” ne-a declarat Sorin Apostoliceanu, viceprimarul Piteștiului.
Mai multe opinii despre cum se văd lucrurile de la noi, din Argeș, citiți în numărul de săptămâna aceasta al săptămânalului Ancheta!