2,8K
Pentru cei care nu isi mai amintesc, in primul an de guvernare a PDL (si ma refer la acest ultim mandat), premierul Emil Boc spunea raspicat, ba se mai si batea, savant, cu caramida in piept, ca prioritatea numarul unu a Guvernarii este achitarea datoriilor catre administratiile locale, pe acele proiecte pe care statul si-a asumat angajamentul. Nicio investitie noua nu va fi demarata pana nu se vor fi achitat toate datoriile, pentru ca economia sa reporneasca, oamenii de afaceri care au contracte cu statul sa nu intre in faliment iar locurile de munca sa fie conservate. Va marturisesc sincer ca intelepciunea premierului nostru, pe care nu-l credeam capabil de asa ceva, m-a bucurat peste poate. Numai ca m-am bucurat degeaba! La trei ani dupa, modul in care Boc si ai lui au inteles ca trebuie gestionat bugetul statului s-a dovedit a fi de-a dreptul criminal. Miliarde de lei au fost aruncate pe apa sambetei, lucrarile demarate de catre Guvernul Tariceanu au fost lasate de izbeliste si au inceput sa se deterioreze, foarte multe societati au intrat in incapacitate de plata si apoi in faliment, toate acestea in timp ce noi lucrari absolut aberante in vremuri de criza erau finantate, cu dedicatie speciala, pentru administratiile portocalii sau vopsite intre timp.
Doua proiecte pe Ordonanta 7 se deterioreaza vazand cu ochii
Cazul de la Stalpeni (Arges) este unul relevant. Primarul Ion Popa aproape ca s-a resemnat, dupa ce a facut demersuri peste demersuri si memorii peste memorii. Prin 2006, omul a demarat doua lucrari pe Ordonanta 7, ordonanta prin care statul finanta integral proiecte propuse de catre comunitatea locala. Unul dintre aceste proiecte era construirea unei punti pietonale care lega doua sate ale comunei – Opresti si Radesti – si care ar fi fost o adevarata mana cereasca pentru locuitori, scurtandu-le accesul la DN 73 (implicit la transportul in comun), la statia CFR si la centrul localitatii cu mai bine de 5 km. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 28 de miliarde de lei vechi, fiind alocate doar patru miliarde pana in prezent, in contextul in care constructorul a realizat lucrari de aproximativ 17 miliarde, punand la punct infrastructura podului ce urma sa lege cele doua sate. Noroc ca primarul a facut un contract destept si primaria nu poate fi atacata in instanta, asa cum s-a intamplat in alte cazuri. Si uite asa, un proiect care ar fi trebuit sa se finalizeze in doar doi ani, stagneaza si se deterioreaza cu fiecare zi ce trece.
Acelasi lucru se intampla si cu a doua investitie pe Ordonanta 7 – o minibaza sportiva in satul Radesti. Din cele 6 miliarde de lei vechi nu s-a alocat decat un singur miliard, cat sa tina omul incurcat. Astfel, minibaza sportiva, aflata la nivel de infrastructura, s-a deteriorat vazand cu ochii, banii investiti macinandu-se sub vant si ploi ca atatea miliarde si miliarde investite degeaba de catre Guvernul Tariceanu.
,,Trimestrial raportam la Guvern situatia. Pentru altii se misca banii pe Ordonanta 7, pentru noi… nu stim de ce nu se poate. Parlamentarii puterii au cunostinta de ceea ce se intampla in localitatea mea, ma… sustin si ei dar… fara rezultate. Cei care au castigat lucrarile la licitatie vor da pana la urma statul in judecata, pentru ca lucrarile au fost alocate pe bugetul consolidat al statului. Imi pare rau ca lucrarile stagneaza doar pentru ca nu am si eu o culoare politica, desi romanii nu ar trebui sa fie impartiti astfel” ne-a marturisit primarul Ion Popa.