1,8K
Alegerile pentru Parlamentul European nu au avut pana acum o miza foarte mare. De data aceasta, insa, miza este una importanta pentru ca in urma acestor alegeri partidele isi vor verifica popularitatea de care se mai bucura in randul electoratului. Si pentru fiecare partid in parte va fi un examen de trecut.
Tudor Pendiuc, primul examen real
PSD va da examenul propriei guvernari. Daca oamenii sunt multumiti de guvernarea lui Victor Ponta, se va vedea si in procente sau in prezenta la vot. De asemenea, vom vedea si daca masinaria de vot a PSD mai este la fel de puternica sau daca a inceput sa scartaie.
In Arges, acesta va fi primul examen real pe care il va da Tudor Pendiuc, presedintele interimar. Ce-i drept, pana acum nu a reusit sa coaguleze partidul in jurul sau, dar este greu de crezut ca primarii, extrem de importanti in aceasta ecuatie, vor sabota alegerile doar pentru a-i arata lui Pendiuc ca nu este bun de presedinte cu norma intreaga la PSD Arges.
Lista PSD pentru Parlamentul European:
1. Corina Cretu
2. Ecaterina Andronescu
3. Catalin Ivan
4. Dan Nica
5. Damian Draghici
6. Maria Grapini
7. Daciana Sarbu
8. Ioan Mircea Pascu
9. Viorica Dancila
10. Sorin Moisa
11. Victor Bostinaru
12. Ciprian Tanasescu
Ion Popa, doua examene intr-unul
La PNL, examenul il da Crin Antonescu. Este prima lupta pe care o poarta pe barba sa, fara sa aiba un PSD in spate. Vom vedea, asadar, de cata popularitate se mai bucura prezidentiabilul liberal si vom putea anticipa, functie de rezultate, si ce scor va obtine daca va ajunge sa candideze pentru Presedintia Romaniei.
Pe plan local, in Arges, Ion Popa va trebui sa munceasca de doua ori: o data in calitate de sef de partid, si inca o data in postura de candidat la presedintia Consiliului Judetean. La fel ca si in cazul lui Crin, la aceste alegeri nu va mai avea alaturi pe fostii parteneri de la PSD. In plus, propunerea lor pentru Parlamentul European, Mircea Diaconu, a fost exclusa de pe liste in urma complicatiilor generate de incompatibilitatea in care s-a aflat. Cu alte cuvinte, daca nu ies prea bine la Europarlamentare, Ion Popa ar putea invoca lipsa… motivatiei.
Lista PNL pentru Parlamentul European:
1.Norica Nicolai
2.Adina Valean
3.Ramona Manescu
4.Cristian Busoi
5.Renate Weber
6.Eduard Helvig
7.Mihai Turcanu
8.Claudia Banchescu
9.Romeo Stavareche
10.Andrei Muraru
11.Lucia Varga
12.Florin Roman
PDL, in concurenta directa cu PMP
In ceea ce priveste PDL, rezultatele alegerilor pentru PE va stabili si locul pe care il mai ocupa in clasamentul partidelor de opozitie. Cu un partid prezidential in spate – Partidul Miscarea Populara – si condus de un presedinte lipsit de charisma, o plasare proasta ar amplifica migrarea dinspre Vasile Blaga, inspre Traian Basescu. Pentru ca PMP este un partid tanar, chiar si un scor apropiat, in favoarea PDL, ar putea fi privit drept o infrangere.
In Arges, ca si la centru, se va da un razboi fraticid intre PDL si PMP, pentru ca prietenii de ieri sunt adversari de astazi. Lupul tanar de la PMP, Daniel Dragomir, pare a fi mai determinat decat lupul cel harsait de la PDL – Catalin Teodorescu. Si cum PDL Arges nu a stat niciodata bine la infrastructura de vot, este foarte posibil sa avem parte de surprize mari.
Lista PDL pentru Parlamentul European:
1.Theodor Stolojan
2.Monica Macovei
3.Traian Ungureanu
4.Marian Jean Marinescu
5.Daniel Buda
6.Orest Onofrei
7.Dragos Florin David
8.Iustin-Marinel Cionca-Arghir
9. Mihai Cristian Apostolache
10.Gabriela Montoiu
Nu am comentat in niciun fel candidatii celor trei partide, ci v-am prezentat listele ca atare, intrucat credem ca va fi in primul rand un razboi al partidelor. Fireste, conteaza si implicarea celor nominalizati, notorietatea lor, campania pe care o vor face, dar despre toate acestea mai avem timp sa discutam.