1,2K
In perioada 2-5 martie a avut loc, la Bucuresti, Conferinta Biroului Executiv al Consiliului National al Elevilor. Pe agenda liderilor nationali ai elevilor s-au numarat atat intalniri informale, cat si formale cu diferiti factori decizionali din mediul educational romanesc.
Prima intalnire a avut loc cu Presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, Mihai Dragos si cu reprezentantul platformei suport a Consiliului National al Elevilor, Wedu.ro, Doru Stefanescu.
S-au pus bazele proiectului "Scrisoare catre Basarabia", de catre Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, reprezentat prin directorul general, domnul Cristian Dumitru, in parteneriat cu Consiliul National al Elevilor. Mai exact, este vorba despre un concurs de eseuri, avand ca reper data de 27 martie 2013. Totodata, proiectul are drept scop promovarea identitatii si culturii nationale.
Pe agenda s-a aflat si o intalnire cu doamna Ecaterina Andronescu, Presedintele Comisia pentru invatamant, cercetare tineret si sport din Senatul Romaniei, fost ministru al Educatiei, discutandu-se, astfel, despre invatamantul tehnologic, examenul de Bacalaureat, programul national ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, prezenta elevilor in Consiliul de Administratie al unitatilor de invatamant, Statutul Elevului si Regulamentul de Organizare si Functionare al Consiliului National al Elevilor. De asemenea, domnul Liviu Pop, Presedintele Comisiei de Munca, Familie si Protectie Sociala din Senat, fost ministru al Educatiei, a abordat, in cadrul intalnirii cu reprezentatii elevilor, teme precum situatia invatamantului tehnologic, voluntariatul in randul tinerilor si posibilitatea elevilor de lucra part-time pe parcursul scolii si a vacantelor.
O alta intalnire a avut loc cu reprezentantul Ministerului Culturii, doamna subsecretar de stat Irina Cajal-Marin, in cadrul careia s-a identificat nevoia de culturalizare a elevilor si ce metode pot fi luate pentru a-i indemna sa mearga la teatru, filarmonica sau alte medii culturale de acest gen.
Domnul ministru al tineretului si sportului, Nicolae Baniciou, a discutat cu reprezentantii elevilor despre concursul de proiecte al Ministerului, concurs la care pot aplica organizatiile de elevi si modalitati de finantare a diferitelor proiecte pentru elevi.
Nu in ultimul rand, teme precum Regulamentul de Organizare si Functionare al Consiliului National al Elevilor, Statului Elevului, prezenta elevilor si existenta Comisiilor scolare in unitatile de invatamant, votul elevilor in Consiliul de Administratie din mediul preuniversitar, respectiv Olimpiadele scolare si programul ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, au fost abordate in cadrul intalnirii cu domnul prof. univ. dr. Remus Pricopie, ministru al Ministerului Educatiei Nationale. Totodata, organizatorii competitiei nationale de proiecte ”Europa mai aproape de Consiliul National al Elevilor!”, Diana Ioana Morea, Andrei Catalin Gherghu si Andrei Bogdan Petre, au dezbatut detaliile celei de-a doua editii. Tot in aceasta perioada reprezentantii elevilor din Romania s-au intalnit si cu membii Fundatiei Leaders, in cadrul intalnirii discutandu-se despre urmatoarele activitati si initiative pe care cele doua organizatii urmeaza sa le implementeze impreuna.
Presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia Miron, declara: ”In cadrul primei intalniri din acest an a Biroului Executiv al Consiliului National al Elevilor, cu reprezentantii diferitelor institutii cu rol decizional si organizatii cu rol in dezvoltarea invatamantului si a elevilor, s-au comunicat o serie de propuneri care urmeaza a fi concretizate si inaintate in baza legala. Vom contribui la cresterea calitatii educatiei, asigurandu-ne in continuare ca parerea elevilor va fi luata in considerare.”
Conform calendarului Consiliului National al Elevilor, urmatoarea intalnire nationala a reprezentantilor elevilor va avea loc la mijlocul lunii martie, la Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, in cadrul proiectului ”CiNE voteaza?”.