Iesirea din recesiune nu este evidentiata decat in calculele reci si cinice ale premierului Emil Boc insa, din nefericire, nu se va regasi si pe masa de Paste a romanilor. Multi dintre ei vor trebui sa se multumeasca, mai degraba, cu coada de la miel, aceasta fiind oferita tuturor pe post de… prima de Paste din partea guvernantilor, sustine consilierul judetean Constantin Polexe, vicepresedinte in cadrul PNL Arges.
,,Un calcul cat se poate de sumar al costurilor pentru bucatele specifice acestei mari sarbatori ne arata ca am avea nevoie de doua salarii minime pe economie pentru a face toate cumparaturile necesare. Preturile cresc cu fiecare zi ce ne apropie de Paste, un kilogram de miel ajungand sa coste chiar si 220.000 de lei. Tocmai de aceea, multi dintre romani se vor consola, probabil, cu un surogat de drob si cu o friptura din pui, ca este mai ieftina. In conditiile in care tot mai multi romani raman fara un loc de munca iar salariile macelarite de Boc si ai lui anul trecut sunt invers proportionale cu explozia preturilor, ma intreb si eu: n-ar trebui sa le stea guvernantilor nostri oul in gat?” s-a intrebat, retoric, vicepresedintele PNL Constantin Polexe, exprimandu-si speranta ca Pastele viitor nu va mai fie facut cu Boc in capul mesei.
Consilierul judetean sustine ca, desi nu face parte din categoria celor cu venituri modeste, a fost pur si simplu ingrozit de modul in care comerciantii au ales sa umfle preturile, netinand cont ca puterea de cumparare a romanilor este din ce in ce mai scazuta. Astfel, constata Constantin Polexe, in piete, preturile legumelor au explodat pur si simplu, determinandu-i pe romani sa alerge disperati dintr-un loc in altul pentru a prinde un produs mai ieftin. Rosiile au sarit de la 5 de lei/kg la peste 6 de lei/kg, iar castravetii de sera s-au fixat la pretul de 6 de lei pe kg. Cartofii nu se vand sub 1,8 de lei pe kilogram, mai ales ca aproape toate cantitatile din magazine si tarabe provin din import. Un kilogram de miez de nuca se vinde cu 15 de lei, iar pentru cei care nu au cum sa prepare, un cozonac poate fi cumparat cu 15 de lei si chiar 30 de lei. Branza, in functie de sortimente, nu se vinde sub 13 de lei kilogramul. La asa preturi putem doar intui cat de saraca va fi masa romanilor in anul de gratie 2011.