Cheltuirea corectă a banului public şi asigurarea liberei concurenţe sunt principii introduse în practica administrativă odată cu procesul de modernizare a ţării, proces început de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi continuat apoi de regele Carol I şi de urmaşii săi la tronul României.
Pentru exemplificare, vă prezentăm un anunţ de licitaţie publică al prefecturii judeţului Argeş, apărut în ziarul „Voinţa Naţională” din data de 6 aprilie 1897.
Şi pe atunci exista caietul de sarcini care putea fi solicitat de către ofertanţi, aceştia din urmă trebuind să depună o garanţie. Prea mult lucrurile nu diferă. Posibil sistemul electronic de achiziţii şi… parandărătul să fie cele care fac diferenţa…
"Se face cunoscut că în diua de 8 (opt) Maiu viitor a. c. 2 jum. P.M. se va ţine licitaţie publică în această prefectură, str. Brătianu, No. 07 din Piteşti, pentru darea în intreprindere a constucţiunei Palatului Administrativ al acestui judeţ pe locul de la Buliga din Piteşti, întocmai după planurile, devisul şi caetul de sarcini, cari se pot vedea la prefectură în toate dilele de lucru de la 9+12 dimineaţa şi de la 2-6 p.m.
Valoarea construcţiunilor, după devis, este de 195.000 lei una+sută+nouă+deci si cinci mii.
Licitaţia se va ţine prin oferte sigilate şi în conformitate cu art. 08-79 din legea contabilităţei publice, fără supralicitaţie şi fără drept de supraoferte.
Pentru a fi admişi la licitaţie, concurenţii ce vor îndeplini condiţiunile specificate în caetul de sarcini vor trebui să depună o garanţie de provisorie de 4% din valoarea totală a lucrarilor după devis.
Garanţia definitivă va fi de 6%.
No. 9931"