2,K
Daca Muzeul National al Artei Contemporane detine sute de picturi cu familia Ceausescu si cu ipostaze din perioada comunista si la Galeria de Arta din Pitesti se afla cateva zeci de astfel de lucrari. Unele realizate chiar cu talent artistic, altele discutabile din acest punct de vedere, cu siguranta ele amintesc de o realitate a unor vremuri dupa care multi au devenit deja nostalgici.
De la imagini ale sotilor Ceausescu si pana la portrete chiar foarte reusite ale marilor ideologi comunisti, expresiile artei comuniste s-au pastrat si la noi. Deocamdata doar in depozitul Galeriei de Arta, pentru ca nu exista inca suficient „avant” pentru a le expune publicului larg, mai ales ca reactia publicului la o astfel de inititiva ar putea fi inca negativa.

Toti artistii care creau in epoca de aur a comunismului erau obligati uneori sa prezinte si aspecte din maretia sistemului, tocmai pentru ca apoi sa-si poata continua in liniste munca de creatie.
Portrete ale lui Marx, Engels, Lenin si Georghiu Dej
La Galeria de Arta „Rudolf Schweitzer-Cumpana”din Pitesti sunt pastrate portrete ale sotilor Ceusescu – un tablou gigantic de pste 1,5 metri inaltime -, dar si ale unor ideologi ai comunismului. Astfel, Marx, Lenin, Engels sau Gheorghiu-Dej au fost pictati de catre artisti ai vremii. Pe langa aceste portrete, galeria mai adaposteste si picturi care infatiseaza ipostaze si personaje tipice pentru acea perioada, unele lucrari facand referire si la reforma agrara din 1945. Un tablou de dimensiuni mari infatiseaza o echipa completa de CFR-isti, oameni ai muncii, apreciati de sistem, iar alte picturi prezinta momente din activitatile de la caminul cultural sau Petrochimia de la Pitesti, o adevarata perla a industriei comuniste.
