Ieri, la Parlament a avut loc dezbatererea publica RELANSAREA CREDITARII IN ECONOMIE, manifestare care s-a bucurat de sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor. La eveniment au participat ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, reprezentanti ai Bancii Nationala a Romaniei, specialisti de la institutii financiar-bancare de top, consultanti de la fonduri de garantare si contragarantare. Deputatul PSD, Mircea Draghici, membru al Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor a fost cooptat in colectivul de lucru pentru modificarea si completarea a doua legi speciale, dedicate sectorului de creditare.
Este vorba despre legea insolventei si cea privind executorul bancar. Mircea Draghici a declarat ca noul document se va baza pe ideea ca executorul judecatoresc incaseaza intre 10 si 20 la suta comision pentru recuperarea debitelor, in timp ce un executor bancar are o rata de succes de convigere a datornicului de 35% din cazurile de executare si este platit doar cu un salariu, neridicand cu nimic suma datorata bancii de datornic, spre deosebire de executorul judecatoresc, care pune in spatele datornicului si cei 10 sau 20%, reprezentand comisionul sau personal!
De asemenea, Mircea Draghici a anuntat ca legea insolventei se va schimba, in sensul ca nu poti declansa procedura de insolventa la firmele mari, daca o firma colaboratoare declanseaza procedura petru numai 5000 de RON, asa cum se intampla acum. Situatia din prezent produce grave repercusiuni asupra derularii creditelor contractate de marile societati, in sensul ca odata declansata procedura de insolventa, firma trebuie sa achite integral creditul, fara sa se mai respecte graficul initial de rambursare cu banca creditoare.
Tot la aceasta dezbatere s-a discutat despre Programul “Prima Casa”, considerat de catre banci ca fiind o incercare a Guvernului de relansare a industriei constructiilor si de rezolvare a unor probleme sociale. Mircea Draghici a sustinut ca este nevoie ca statul sa subventioneze o buna parte a dobanzii, petru ca rata maxima preconizata de pana la 600 de euro sa poata scadea la 360 de euro pentru creditele acordate pe 20 de ani. Deputatul social-democrat a argumentat ca in acest fel, cel creditat va putea plati suma contractata, fara sa puna statul in postura de a rambursa creditul in numele beneficiarului:
,,O scadere a veniturilor acestuia va duce inevitabil la nesustinerea ratelor angajate initial, dar prin acest proiect, se reduce practic, riscul creditarii!”
Cu aceasta ocazie, Mircea Draghici a cerut bancilor care vor credita proiectele de investitii in infrastructura din mediul rural – in special CEC-ului si BCR-ului, ca foste institutii partenere la programul SAPARD – sa gandeasca produse noi de parteneriat pentru Ministerul Agriculturii, Planul National de Dezvoltare Rurala, masura 322. Este vorba despre o dobanda sub piata, pentru cele 2,5 milioane de euro pe fiecare proiect, destinat Consiliilor Locale din mediu rural. Acestea au bugete mici si nu pot acoperi partea de dobanda aferenta imprumutului. Deputatul a precizat ca riscul de blocare a proiectelor este unul destul de mare, pe fondul crizei economice, constructorii neavand lichiditatile necesare pentru sustinerea anticipata a lucrarilor prevazute.
De remarcat ca din totalul celor 600.000 de IMM-uri existente in tara, doar putin peste 100.000 de firme au o relatie de credit cu bancile. Mircea Draghici a solicitat ca timpul de raspuns pentru acordarea unui credit sa se reduca la 30 de zile, exact ca in administratie, deoarece in prezent, cei care apeleaza la banii bancilor, asteapta chiar si 4 luni, timp in care afacerea este pusa in pericol.
La ultima interventie, deputatul argesean a sustinut ca eligibilitatea in cazul beneficiarilor de granturi pe fondurile exterene sa fie suficienta si in cazul bancilor:
,,Acestia, de multe ori sunt respinsi de unele banci ca neeligibili la finantare, dupa ce au trecut examenul Unitatilor de Management, al evaluatorilor europeni, categoric mai birocratic si mai exigent!”
Mircea Draghici a primit asigurari ca Banca Nationala va corecta prin norme aspectele semnalate.