Deși este un an electoral cu miză extrem de importantă, 2019 a debutat cu un fel de amorțeală, de parcă societatea civilă ar fi fost răpusă de sarmalele și cozonacii de peste sărbători. Cum văd jurnaliștii argeșeni cele două runde de alegeri – europarlamentarele și prezidențialele? În bună parte sunt sceptici că ,,Deșteaptă-te, române!" și-ar fi făcut efectul între timp…
*Denis Grigorescu, Jurnal de Argeș: ,,Un an al marilor speranțe"
,,2019 îl văd ca pe un an al marilor speranțe, un an ce va fi probabil cu campanii electorale murdare și la baionetă. Mi-aș dori ca în 2019 să ajungă la Bruxelles europarlamentari care să nu devasteze gramatica limbii române și care să nu vorbească o engleză și franceză de baltă. Mi-aș dori să văd politicieni noi și buni și fără cazier. Poate că cer mult, dar cred că să vrei normalitate nu e mult."
*Mircea Sărărescu, PROArgeș.ro: ,,Românii vor rămâne numai cu circul"
,,În buna tradiție a poporului român, cel puțin din perioada acesta contemporană nouă, vom avea încă un an agitat, plin de scandaluri și înjurături, ceva zgomot de cătușe, acuzații din toate părțile către toate părțile. Adică circ pentru electorat, lupte între partide și oameni politici. Din păcate, românii vor rămâne numai cu circul. Vom continua foarte probabil în același discurs obositor al statului de drept, cu un război surd între actuala majoritate și președinte (inclusiv partidele care îl susțin). În fapt, nu cred că românii sunt mai corupți decât restul europenilor. Nici noi, muritorii de rând, nici clasa politică, nici oamenii de afaceri. Noi știm să ne murdărim între noi și să ne împingem în gropi cel mai bine, dar nu ne implicăm activ în viața socială. De fapt asta cred că este problema. Suntem ca fotbaliștii noștri: vrem să fim fițoși, cu mașini de lux, îi comentăm pe Messi și Ronaldo, dar noi nu putem să facem un stop, să dăm cu piciorul corect în minge sau să alergăm cinci minute la intensitate maximă pentru că fumăm în cluburi. Nici măcar faptul că, pentru șase luni, deținem Președinția Consiliului Uniunii Europene nu va aduce prea multă liniște în țară. Vor fi ședințe mai mult tehnice, probabil partidele din arcul de guvernământ vor încerca să tragă seva cât mai mult.
Din păcate, în afară de ce fonduri europene am atras sau nu și de statul de drept nu cred că vom avea și alte subiecte de discuție reale în campania pentru prezidențiale. E cam ca în capul primarului de la Pitești care vrea să ne ia bani ca să circulăm prin centrul Piteștiului, dar orașul nu are o strategie de dezvoltare a infrastructurii, parcări care să fie la îndemâna cetățeanului și transport public în comun eficient. Avem teme extrem de dificile care ne afectează din politica aceasta comunitară pe care noi nu le atacăm în țară. Iar europarlamentarii noștri votează ca cei de aici. După cum zice liderul de grup. Numai că acolo liderii de grup nu sunt nici măcar români. Sunt germani, olandezi etc.
În privința luptei pentru președinție, e clar că președintele în funcție are, în ciuda defectelor, derapajelor și neajunsurilor sale prima șansă să intre în turul al doilea. Dacă va câștiga sau nu, depinde de contracandidat. Oricum, Iohannis, ca om politic, este mult sub Traian Băsescu. Are însă o mult mai bună susținere în Europa. Așa cum s-a întâmplat și până acum, nici în campania pentru Cotroceni nu vor fi discutate teme reale. Niciodată nu a fost cum zicea Ponta, că ar fi putut sta să mănânce floricele și să iasă președinte. Cei care consumă popcorn și se uită la ei suntem noi. De exemplu, până acum, Iohannis abia a pus în dezbatere o reformă în educație care de fapt nu este reformă, ci suntem puși să alegem dintre toate variantele posibile. Atenție însă, politica se va schimba doar atunci când și populația și mediul economic vor forța dezbatarea unor teme. Deocamdată, va fi încă un an "ei cu ei, noi cu noi"."
*Claudiu Dița, Argeșul: ,,Va curge cu promisiuni, acuzații și invective"
,,Anul 2019 cred că va fi mai prost decât 2018, iar explicația este una singură: este un an cu două runde de alegeri, așadar bătălia-bâlci de la centru se va accentua. Va curge cu promisiuni, acuzații și invective – unele din convingere, altele de ochii lumii. În Argeș, PSD – așa măcinat de conflicte interne cum este de mult timp – va continua să domine și să facă legea, deoarece social-democrații știu să tragă la aceeași căruță când e vorba de a-și proteja “avuția” din Argeș. Opoziția mizează prea mult pe reacția străzii și prea puțin pe forța proprie pentru a se impune."
*Edi Vasile, Argeș TV: ,,În Argeș nici statul paralel nu mai este ce a fost"
,, Anul 2019 va fi unul extrem de interesant la nivel național. În Arges, nu! La noi în județ, nici statul paralel nu mai este ce a fost și nici mișcările politice. Se anunță un an trist precum melodiile romantice ale Monicăi Anghel interpretate de Araxi Negoșanu. Cred ca de anul acesta depind următorii zece ani ai acestei țări. Sunt câteva scenarii în care putem specula o escaladare a conflictului între președinte și Dragnea&Comp. – care Comp. devine din ce în ce mai restrânsă. Dacă Dragnea câștigă lupta cu statul paralel, cu care juca tenis deunăzi, va avea o putere mai mare decât a lui Năstase în vârful său de formă. Asta dacă nu va ajunge la pușcărie sau în exil pe modelul Udrea, Ghiță sau Mazăre. Din punct de vedere politic cred că va fi moment de început pentru unele formațiuni politice noi și de dispariție a unora mai vechi. Cert este că dreapta va fi de-a dreptul explodată! Și împărțită… Fără mari șanse de a se uni din motive de interese personale.
În Arges, situația va fi la fel… La fel ca acum 10-15-25 de ani. La PNL avem un Adrian Miuțescu muncitor, dar temător ca nu cumva să îi ia careva locul, înconjurat de o echipă mică și frustrată la fel de temătoare ca și el și extrem de neinspirată. Primarii stau încă la PNL pentru că PSD nu mai are nevoie și de alte guri la masă, că altfel… PNL cred că va avea o deziluzie la alegerile următoare, cel puțin la nivelul județului Argeș.
La PSD avem aceeași echipă de servitori ai lui Liviu Dragnea, presărată cu mitraliere și probleme penale sau de incompatibilitate. Un PSD care nu dă acestui județ nicio perspectivă pozitivă de dezvoltare… Vinovată de involuția acestui județ este gașca de la Vâlcea! Nu mă credeți? Sunați-l pe Gâdea! Nu Mihai Gâdea de la Antene, ci pe Gâdea de la Teleorman care știe trocul și pentru ce și pentru cine s-au vândut unii de fac pe corecții prin Argeș.
În rest, jale și tristețe! Mă ia cu nervi numai când mă gândesc la câte ar fi de spus despre apusul acesta tern al județului Argeș, despre sfârșitul nostru ca societate reprezentativă în tara asta, despre declinul demografic, economic și politic – capitole la care județul Argeș se afla pe un trend ascendent de câțiva ani…"
*Marius Dumitrescu, SuperTV: ,,Singura șansă este o mobilizare puternică la vot"
,,Cred că va un an crâncen pentru partidele politice. Reprezentare acestora în Parlamentul European este foarte importantă, fapt dovedit. Din păcate, PSD va avea un număr mai mare de europarlamentari, din cauză că PNL este praf și USR și restul opoziției mult prea slabi. Singura șansă este o mobilizare puternică la vot, altfel… nu văd nicio ieșire."
*Costi Iordache, Bitpress.ro: ,,Sper că ,,paralelii" nu sunt prea paraleli de interesul național"
,,2019 va fi, în mare, un an asemănător cu ceilalți ani electorali. Preconizez că, la europarlamentare, interesul va continua să fie la fel de scăzut, pentru că oamenii nu realizează nici acum importanța lor. La vot se va duce tot activul de partid și cel civic, destul de anemic. Omul de rând își va vedea în continuare de contorul de gaz sau de curent. Prezidențialele au fost mereu spectaculoase, cu răsturnări de situație, cu patimi. Românul a rămas tot cu sindromul tătucului, tot sub imperiul omului salvator, care trebuie să-l conducă și de la care vine lumina, deși PSD a cam stins lumina actualului președinte dacă ne gândim că i-a smuls cu forța niște atribuții extrem de importante. Cred că totul depinde de contracandidații lui Iohannis, pentru că dacă PSD nu vine cu vreo ofertă uimitoare, credibilă sau măcar decentă – lucru de care mă îndoiesc – actualul președinte va câștiga detașat. Mai rămâne de văzut cine și ce cartușe va trage în campanie, așa cum ne-am obișnuit. E drept că nu-mi place când justiția devine actor în perioadele electorale și preelectorale. La fel, nu-mi place nici când statul paralel își bagă coada, deși, ținând cont că suferim de lipsa unei opoziții puternice, uneori se impune și implicarea celor din umbră, mai ales că cei din… lumină sunt de ferească Dumnezeu și alții ca ei. Nu pot decât să sper că ,,paralelii" nu sunt prea paraleli de interesul național și că au printre ei oameni educați și cu grija țării. În Argeș, cred că PSD va vedea pentru prima dată cât de puțin popular a devenit, în ciuda disciplinei de partid. Se vor convinge că generațiile tinere nu dansează după muzica lor."