Să petreci bună parte din viață în compania morților poate fi un lucru foarte reconfortant: decât să auzi, zilnic, o grămadă de vii înșirând inepții pe bandă rulantă, mai bine îți petreci ziua cu un mort a cărui tăcere îi conferă aura înțelepciunii. Numai că viața poate fi ironică uneori, așa cum a fost și cu Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, care s-a trezit, brusc, aruncat în groapa cu vii. Vii care se răscoală și-i reproșează că îi tratează ca pe niște morți. Acum, vedeți dumneavoastră, să fii tratat precum mortul poate fi un semn de respect: se spune că despre morți numai de bine, nu? Pe când despre vii, aproape de fiecare dată este de spus câte ceva de rău și foarte rău. Pe de altă parte, mortul e mereu în centru atenției… De unde rezultă că, dacă președintele CJ te tratează ca pe un mort, atunci trebuie să te consideri privilegiat. Despre morți, vii, răniți și alți politicieni am murit de nerăbdare să vorbim cu șeful lor, șeful morților vii. Doamnelor și domnilooooor, Daaaaan Manu, între două reprize de aprins flacăra Centenarului!
,,La capitolul viață politică sau socială au pierdut pulsul demult…"
Domnule președinte, pentru că a trecut suficient timp, făcând o comparație, cum e mai bine: cu viii sau cu morții?
Știți vorba populară – ”Despre morți, numai de bine”… Respectul trebuie purtat și celor vii, și celor morți. Acum depinde și din ce punct de vedere putem cataloga o persoană la vii sau la morți. Avem exemple printre noi de persoane sau de așa zise personalități ce se doresc vii, în spirit, mai ales, însă la capitolul viață politică sau socială au pierdut pulsul demult…
Cătălin Bulf, un consilier județean ce pare a fi viu (dar numai prin comparație), a venit în fața presei cu concluziile unui medic ce a lucrat, ca și dumneavoastră, la ,,Morgă". Iar concluziile spuneau că activitatea cerebrală a celor care lucrează cu… materia moartă este redusă. Dumneavoastră, din cei 10% din creier pe care un om îi folosește în mod curent, cât la sută din materia cenușie v-ați folosit?
Ținând cont de faptul că în mod normal, dincolo de capacitățile intelectuale ale unui individ oarecare, chiar și ale domnului Bulf, cel puțin 20 de procente în energia corpului este consumată de creier, e greu de crezut că folosim doar 10% din capacităţile sale. Pe lângă aceste procente, unii dintre noi ne mai antrenăm creierul și în alte activități diverse, nu doar în explicații la tablă… Din experiență, am învățat că mulți dintre critici merg pe o mână moartă…
Mulți au murit instantaneu atunci când au văzut ce salariu aveți. Dacă ar fi să faceți autopsia pe acești oameni… ce ar scrie pe certificatul de deces?
Că au murit de grija altuia… Apropo de activitatea cerebrală, probabil că unora, în mod special, la analiza cortexului cerebral, s-ar constata lipsa circumvoluțiunilor sau s-ar găsi vreun neuron ce s-a sinucis, de singuratate sau de plictiseală.
,,Vor suporta corectura la sânge a domnișoarei Maria Dinu…"
După majorările consistente de salarii, angajații din subordinea dumneavoastră se mișcă mai cu… viață?
Cu viață se mișcau și înainte, însă acum pot spune că sunt mai implicați, poate și pentru că au înțeles că salariul lor este condiționat de activitatea pe care o depun. Altfel spus, dacă nu au rezultate, există varianta să fie trecuți pe… linie moartă.
Angajaților despre care se spunea că sunt buni doar de mutat o hârtie dintr-un birou într-altul, li s-a intensificat activitatea cerebrală?
Acum, fiecare angajat nu mai plimbă hârtiile dintr-un birou într-altul, fiecare trebuie să își execute atribuțiile cuprinse în fișa postului și chiar trebuie să își redacteze hârtiile – adrese, rapoarte de activitate, referate etc. – corect gramatical, altfel vor suporta corectura la sânge a domnișoarei Maria Dinu…
Să știți că unora dintre angajații dumneavoastră, majorarea salariului s-a produs la pachet cu creșterea aroganței. Măcar e impozabilă aroganța asta, sau o lăsați să se manifeste în plenitudinea sa?
Parafrazând bancul cu groparul în cimitir, ca să păstrăm nota acestui interviu nonconformist – ”Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta!”. Putem spune că la serviciu, râdem, glumim, dar facem aroganțe doar după ce părăsim incinta…
Dacă ar fi să le răspundeți, și chiar v-aș ruga să o faceți, celor care spun că îi tratați pe consilierii județeni din Opoziție ca pe niște morți, care ar fi contra-replica dumneavoastră?
În administrație nu ar trebui să conteze culoarea politică, ci doar voința de a face lucruri bune, pentru cetățeni și pentru județ. Dacă unii consideră că tratez consilierii din opoziție ca pe morți, dacă asta e percepția generală, e doar în urma activității lor în consiliul județean și în viața județului. În plus, dacă ar fi să ne raportăm din punct de vedere medico-legal, consilierii din opoziție ar trebui să fie mândi că sunt tratați cu toată atenția mea. Mai ales că mor să li se dea atenție…
P.S.: V-am stârnit curiozitatea? Atunci citiți restul interviului în săptămânalul Ancheta, la pachet cu pamfletul cu care Bitpress.ro vă face cinste, ca de fiecare dată!