Magistraţii Judecătoriei Sector 5 au decis că omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, poate fi liberat condiţionat, cu toate că prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii şi nici măcar cheltuielile judiciare. Hotărârea instanţei nu este definitivă.
Procurorii au la dispoziție trei zile pentru a face contestație.
Reprezentantul DNA a susținut în fața magistraților că nu există dovezi că Dan Voiculescu ar fi redactat lucrările științifice în penitenciar, acesta fiind un "profitor al carențelor legislative".
"Solicităm respingerea cererii de eliberare. Dacă nu s-ar pune cele 11 lucrări științifice, Dan Voiculescu nu ar fi îndeplinit fracția de o treime. Voiculescu a fost disciplinat, a fost recompensat, dar acesta nu poate fi eliberat condiționat în acest moment. Doar 57 de zile au fost câștigate prin muncă, restul prin lucrări științifice. Un număr de peste 300 de zile au fost câștigate prin scrierea de lucrări științifice. Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscrisele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carențelor legislative. Activitatea științifică nu poate fi demonstrată. Este o modalitate vicleană de a ieși din penitenciar. Executarea doar a unei treimi din pedeapsă arată că scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat." a afirmat procurorul DNA.
Tribunalul Bucureşti a respins definitiv, în 10 ianuarie, cererea omului de afaceri Dan Voiculescu de liberare condiţionată şi a decis ca acesta să poată depune o nouă solicitare după data de 24 mai. Instanţa a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiţionat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formula o nouă cerere.