Dănuț Dinu a aflat în această dimineață, din săptămânalul Ancheta, că săptămâna ce tocmai a trecut Consiliul Executiv Județean al Partidului Mișcarea Populară l-a… exclus din partid. De ce? ,,Nu s-a implicat în campania electorală și a avut un rezultat slab la alegerile locale” – este motivația organizației condusă de către Cătălin Bulf. Dinu nu are de gând să lase lucrurile așa și spune că va merge și în instanță dacă partidul nu va reveni asupra deciziei.
Este dificil de spus ce s-a întâmplat cu PMP Argeș în campania electorală. A avut atât la Consiliul Județean cât și la Primăria Pitești doi candidați cu potențial. E drept, nu cu potențial de primar sau de președinte de CJ, dar cel puțin cu potential de a aduce un consilier-doi. La Pitești, PMP a reușit să obțină doi consilieri locali, în schimb, la județ, Virgil Baciu nu și-a obținut nici măcar lui locul în consiliu. Cât a fost vina candidaților? Aici chestiunea este discutabilă, dar din afară s-a văzut că oamenii au muncit în campanie, fiecare cu instrumentele pe care le-a avut la îndemână și abordând strategiile pe care le-a considerat de cuviință. Întrebarea care se pune este: oare PMP i-a ajutat cu ceva, ca partid? Organizația în sine nu a stat niciodată prea bine la capitolul procente și nici în județ nu se poate lăuda cu organizații bine puse la punct. Pe de altă parte, din cele puțin peste 10.000 de voturi adunate de PMP în tot Argeșul, 3.800 au fost aduse de Dănuț Dinu, în calitate de candidat la Primărie, iar alte aproximativ 3.800 au fost acordate pentru lista de Consiliu Local a PMP.
Dinu nu are de gând să renunțe cu una, cu două, considerând că merită mandatul câștigat. Și nu doar că îl merită, ci că este o consecință directă și aproape exclusivă a muncii sale. Acesta a făcut apel la decizia partidului și susține că va merge inclusiv în instanță, cu toți cei care au semnat excluderea sa, pentru… abuz. Abia astăzi, după ce a aflat în presă despre excluderea sa, primise și decizia de la partid.
Dinu crede că în spatele deciziei s-ar afla, în fapt, teama lui Cătălin Bulf de a-și pierde scaunul de președinte după ce, anticipează acesta, va obține rezultate catastrofale la parlamentare. Bulf ar fi văzut în Dinu un potential rival la conducerea partidului, așa că… a rezolvat problema. Cel puțin aceasta este opinia proaspătului exclus din partid.
În altă ordine de idei, decizia PMP dă naștere unui precedent periculos și în Argeș: partidele se pot lepăda mult prea ușor de consilierii lor, inclusiv de cei care au muncit și care au adus voturi, chiar dacă populația a fost cea care i-a girat cu încredere. Jocurile politice devin, astfel, mai importante decât decizia cetățenilor.
Pe de altă parte, precedente de gen au mai existat în țară și s-au soldat cu câștigul de cauză al celor de care partidul a dorit să se lepede. Dănuț Dinu este convins că va avea câștig de cauză la finalul drumului pe care îl vede unul lung, de cel puțin doi ani de aici înainte.
În primă instanță va contesta decizia de excludere din partid la forul de Arbitraj al filialei județene. Probabil că cei de aici vor păstra decizia conducerii filialei. Pasul doi va fi să conteste decizia la Comisia Națională de Arbitraj. Dacă nici aici nu va avea câștig de cauză, atunci va merge în instanță și, spune Dănuț Dinu, nu poate fi înlăturat din funcția de consilier până când justiția nu se pronunță. Deja și-a angajat avocați și e pregătit să se ia de gât cu partidul a cărui decizie a scandalizat toată viața politică argeșeană. Mă rog, aproape toată…