Presedintele Traian Basescu a avut luni, 2 noiembrie, o intalnire cu reprezentanti ai presei locale, din mai multe judete ale tarii, inclusiv din Arges, pentru a prezenta principalele motive pentru care romanii ar trebui sa voteze la referendumul din 22 noiembrie pentru reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un Legislativ unicameral, aspecte importante pentru reformarea clasei politice, care a inceput odata cu introducerea votului uninominal.
Parlament unicameral nu inseamna dictatura
„Simpla intrare in Uniunea Europeana nu rezolva problemele valorilor societatii” a spus Traian Basescu. Presedintele Romaniei a criticat faptul ca adversarii sai politici incearca sa acrediteze ideea ca doreste instaurarea dictaturii prin introducerea parlamentului unicameral si a dat exemplul unor tari precum Bulgaria, Suedia sau Cipru unde se intalnesc astfel de sisteme legislative si unde oamenii nu isi suspecteaza puterea de dictatura.
,,Decizia mea pentru referendum a fost generata de politicienii care nu s-au tinut de cuvant. In 2005, toate partidele au fost de acord cu revizuierea Constitutiei. Nu s-a intamplat nimic. M-au pacalit. Politicienii au avut toate conditiile sa evite referendumul. Au avut la dispozitie si Raportul Comisiei prezidentiale de analiza a Constitutiei si propunerile acesteia pentru eliminarea ambiguitatilor existente. Imi aduc aminte ca imediat dupa alegerile din 2004 un presedinte de partid a spus ca vom avea o noua republica si vedea o Constitutie total rescrisa. A fost un entuziasm mare, insa vointa politica a fost zero. Este evidenta opozitia pe care o are referendumul si se incearca acreditarea ideii ca instaurez dictatura prin Parlamentul unicameral. Pentru cei cu astfel de abordari aduc argumentul ca 14 state din UE au Parlament unicameral si nimeni din acei politicieni, care au spus ca instaurez dictatura, nu a declarat ca in Bulgaria, Suedia sau Cipru este dictatura. Nici pe oamenii din aceste tari nu i-am auzit sa-si suspecteze puterea de dictatura. Este una dintre minciunile practicate de politicieni” a declarat Traian Basescu.
Parlamentul Romaniei, departe de… lorzii Marii Britanii
Seful statului a dat exemple si cu tarile din UE care au Parlament bicameral argumentand insa ca Senatul din aceste state are un alt rol decat in Romania „In Germania, Bundestagul are membri numiti de Landuri cu mandate flexibile iar guvernul Landului le poate revoca mandatul. Olanda are 75 de membri in Senat alesi de consiliile celor 15 provincii. Belgia, stat federal, are 71 de membri in Senat pe patru categorii alegi direct – senatori flamanzi, alesi direct ca reprezentanti ai electoratului francofon iar restul sunt mai multi sau mai putin numiti intre care si mostenitorii la tron. Marea Britanie are Camera Lorzilor cu posturi transmise ereditar. Nu am constatat ca vreun politician roman vrea sa transmita postul ereditar si nu prin alegeri. Presedintele Romaniei nu face senatori si nici lorzi” a declarat seful statului, care a spus ca acestea sunt argumentele pentru faptul ca 13 state din Uniunea Europeana au Parlamente bicamerale.
„Economia banilor nu trebuie privita cu dispret”
Presedintele Traian Basescu a explicat ca sustine Parlamentul unicameral pentru ca vor fi simplificate procedurile de adoptare a alegerilor. „Avem Parlament cu doua Camere cu aceleasi atributii care dubleaza prelungirea timpului de adoptare a legilor, a vizelor, mandatelor sau ordonantelor. in alta ordine de idei este clar ca avem un Parlament difuz ca responsabilitate pentru cetateni. Nimeni nu stie cine este responsabil pentru intarzierea unei legi. Se spune global ca Parlamentul este responsabil. Aceasta responsabilitate globala nu este corecta. Un Parlament unicameral face responsabil pe parlamentar fata de cei care l-au ales. Peste deputati se suprapune si un senator care are doua-trei colegii iar cetateanul nu stie cine este de vina pentru neindeplinirea promisiunilor” a subliniat seful statului.
Traian Basescu sustine ca un alt avantaj al Parlamentului unicameral este reprezentat de reducerea cheltuielilor. „Democratia este mai scumpa ca dictatura dar economia banilor nu trebuie privita cu dispret. Prin optimizarea costurilor se elibereaza resurse foarte importante care se cifreaza la ordinul miliardelor” a adaugat presedintele Basescu.