2,3K
Scapati din vizorul politicienilor, oamenii de afaceri din Arges au discutat relaxat, pe alocuri scrasnit, printre dinti, despre ceea ce-i doare
Camera de Comert si Industrie Arges (CCI) a organizat, recent, Topul Judetean al Firmelor si Balul Oamenilor de Afaceri! In premiera, conducerea CCI (Ion Branescu, presedintele CCI si Ion Capatana, directorul general) a decis sa nu invite niciun politician, motivand ca oamenii de afaceri merita sa stea relaxati macar o seara. Decizia a fost una controversata: o parte a oamenilor de afaceri si-ar fi dorit sa le spuna vreo doua politicienilor, cealalta parte s-a bucurat ca a fost scutita de figurile unor personaje din ce in ce mai antipatice. Adevarul este ca oamenii s-au simtit mai relaxati. Ion Capatana s-a dezlantuit pe ringul de dans, John Branescu si-a varsat supararea pe presa si justitie, iar Liviu Iliescu, patronul de la Cornul Vanatorului, a dat frau liber chemarii bahice si supararii pe cei care nu inteleg ca patronului ar trebui sa i se pupe picioarele, pentru ca pe spinarea sa traieste si statu’, si angajatu’. Cu cei trei ne-am intretinut la o discutie sincera si degajata, careia ii vom da curs in cele ce urmeaza pentru ca merita toata atentia.
Reporter: Domnule Capatana, mai explicati-mi o data, ca nu m-am dumirit: de ce nu ati invitat si politicienii la Gala de final de an?
Ion Capatana: Cum de ce? Ca sa va simtiti voi bine. Sa se simta bine si oamenii de afaceri.
Rep: De ce credeti ca nu s-ar fi simtit bine oamenii de afaceri, ca noi ne simtim oricum?
Capatana: Stiti ceva, la cati dusmani am, nu mai conteaza unul in plus.
In dialog intra patronul de la Cornul Vanatorului, Liviu Iliescu.
Liviu Iliescu: Hai, domnule, ca dumneavoastra aveti dusmani inchipuiti. Numar pe degete dusmanii pe care ii aveti.
Capatana: Stati asa, ca o lamurim: este asta seara oamenilor de afaceri?
Rep: Este.
Capatana: Si daca eu ii chemam pe politicieni, spuneau apoi: „Ia uite, domnule, asta ne face oameni de afaceri!”
Rep: Mediul de afaceri este, in mare parte, unul si acelasi cu mediul politic.
Capatana: Da, dar ei nu recunosc.
„Saracul de el e suparat rau de tot. L-a tavalit mass-media degeaba”
Iliescu: Pai daca veneau oamenii politici, aveam noi curaj sa spunem ce-am spus?
Capatana: Pai nu aveau! Doi la mana: omul de afaceri este foarte lezat atunci cand vede si director de Finante, si director de Garda, si de Mediu…
Rep: Le sta spritul in gat?
Capatana: Nu, dar asta e optica lor, a oamenilor de afaceri. Zic… „Domnule, astia vad ca primesc premiu si a doua zi ma baga in control”.
Iliescu: Extraordinar! Ai cuvantul meu de onoare daca eu cred treaba asta!
Rep: In plus, domnul Gheorghe Badea chiar a declarat ca ii pare rau ca nu au fost in sala politicieni, ca sa le zica vreo doua.
Capatana: Pai n-a zis, ma, destul, pe unde a fost, ce dracu’ vrea sa mai spuna?
Iliescu: Saracul de el e suparat rau de tot. L-a tavalit mass-media degeaba.
Capatana: Nu e chiar asa, Liviule, tu stii cati bani a cheltuit acolo?
Iliescu: Stiu, stiu, si ii dau dreptate.
Capatana: Si pentru ce, domnule, ca a facut cel mai modern lucru in energie?
„Mi-as baga… in ea de meserie, as duce banii la banca si pe astia i-as lasa muritori de foame”
Iliescu: Dati-mi voie! Saptamana trecuta a fost un simpozion aici, la Ramada, cu Femina. Nici nu stiu ce s-a discutat pe acolo, am crezut ca e vorba de fonduri europene, de turism, si acolo mi-au zis ca e vorba numai de… altceva. Am venit fara masina, ca sa mai beau si eu ceva. La plecare, m-am urcat intr-un taxi. Va dau cuvantul meu de onoare ca va spun o fapta reala. Eu taceam dracu’, ca mutu in papusoi, ce sa ma bag in vorba cu ala de taxi. Nici n-au trecut zece metri, ca ma intreaba: „Ati vazut, domnule, nenorocitii astia?” Care, domnule, ca nu eram decat eu in masina? il intreb. Zice: „Nenorocitii aia care vor sa darame muntii, sa taie copacii, sa strice raurile, pestii!” Care pesti, domnule, despre cine vorbesti? Zice: „Ala, domnule, care vrea sa faca nu stiu ce hidrocentrale!” Zic: nu stiu cine e ala, dar mata il stii cine e? Era un taximetrist normal, la vreo 40 de ani. Zice: „Nu, domnule, dar e un hot, e un bandit, un nenorocit de patron!” Dar mata nu esti patron de masina? „Masina e a mea, domnule!” zice, dupa care ma intreaba: „N-ai vazut, domnule, la televizor, cu padurea, cu raurile?” Nu ma uit, dracu’, la televizor, dar cand am vazut ce e in capul astuia, zic: Ba frate, te intreb ceva: unul care are 10.000 de salariati si da la 10.000 de familii paine sa manance, este un om rau sau bun? „Pai, domnule, depinde din ce punct de vedere” ma ia el pe latura politica. Si cum nu mai rezist, ii zic: eu, in locul lu’ ala care are 10.000 de angajati, stii ce as face? Mi-as baga… in ea de meserie, as duce banii la banca si pe astia i-as lasa muritori de foame. Ca sunt oameni asa, ca tine, ba, care cred ca patronii sunt niste nenorociti. M-am dat jos din taxi si a plecat. Cred ca m-a injurat ala pe drum!…
„ Daca sunt meseriasi, te fac si daca esti corect 100%”
Apare si John Branescu, presedintele Camerei de Comert si Industrie.
John Branescu: Eu cred ca taximetristul se referea la patronii din presa. Glumeam…
Rep: Pornisem discutia de la absenta domnilor politicieni, iar domnul Capatana ne spunea despre oamenii de afaceri care nu se simt bine sau prea liberi in preajma lor.
Iliescu: Eu?! Deasupra mea e Dumnezeu. Nu mi-e frica de nimeni! Eu am avut control cu 25 de politisti intr-o duminica. O zi si o noapte m-au controlat si in chiloti. Cand am vazut ca tipa la oamenii mei, le-am spus: stop, daca unul dintre voi este mai incorect decat astia pe care ii controlati, sa plece! „Ba, stai ba, ca te facem!” mi-au zis. M-a cautat in casa de bani, nu mi-au facut nici pe dracu’! Nici o amenda de cinci lei nu au putut sa-mi dea. Stii de ce?
Branescu: Nu stiau meserie?
Iliescu: N-au avut ce, domnule!
Branescu: Daca sunt meseriasi, te fac si daca esti corect 100%.
Iliescu: Ce vorbesti, domnule!
Branescu: Avem o legislatie atat de incalcita si stufoasa ca oricand te fac cum vor ei!
„Presa are o singura problema: nu raspunde pentru marfa pe care o scoate”
Rep: Domnul Capatana imi spunea intr-o zi ca institutia pe care o conduceti, Camera de Comert si Industrie, s-a transformat in… garsoniera de Comert si Industrie…
Branescu: Dansul a exagerat… Suntem o Camera de Comert. Astea sunt can-can-uri pentru presa.
Rep: Dincolo de can-can, ultimii ani v-au cam decimat. Am ajuns sa va numaram pe degete.
Iliescu: Dansul are probleme cu ziaristii!
Branescu: Ce probleme sa am, domnule?
Iliescu: Ziaristii sunt oameni ca si noi!
Branescu: Eu n-am nimic cu ziaristii, daca sunt femei. Daca sunt barbati, nu-i suport!
Iliescu: Ce e aia ziarist? Este un om de afaceri, este?
Branescu: Presa are o singura problema, ca totul in societatea romaneasca: nu raspunde pentru marfa pe care o scoate. In momentul in care ai responsabilitatea a ceea ce scrii, atunci si societatea se indreapta, pentru ca scrii lucrurile in niste limite normale. Dumneavoastra aveti barometrul cel mai bun, pentru ca urmariti tot ce se intampla, si cred ca de multe ori va este jena ca sunteti din zona respectiva.
Rep: Pe tema asta nu e mult de filosofat: suntem exact ca societatea despre care scriem: o reprezentam exponential. Este adevarat ca nu ar trebui sa fie asa, pentru ca presa trebuie sa fie deasupra societatii, trebuie sa semnaleze si sa amendeze derapajele de orice fel, nu sa derapeze cu tot cu societate, dupa ea.
Branescu: Da, n-ar trebui! Presa e altceva, este o putere in stat. Dar, din pacate, asta e! Eu sunt optimist, sunt convins ca va exista viata si dupa noi! O sa murim ori de inima rea, ori de multa munca, ori de batranete.
Iliescu: Si oamenii de afaceri sunt la fel ca ziaristii, pentru ca reprezinta societatea civila!
„Justitia este prima care ar trebui sa fie reparata”
Branescu: Cand justitia nu este ceea ce trebuie sa fie, totul este bulversat intr-o societate. Iar justitia trebuie sa fie Dumnezeu pe pamant. Dar cand justitia merge pe aranjamente si, din trei instante, doua va dau dreptate, si a treia nu… Justitia este prima care ar trebui sa fie reparata.
Rep: Lasati ca o repara Basescu, doar i-a tras de curand niste pumni in gura.
Branescu: Asta o repara cum ii convine lui! Dar alta e problema: nu exista responsabilitate la justitie, judecatorul este inamovibil, decizia lui este intima, ca asa i-a dictat constiinta. Dreptatea este de un singur fel, numai ca la noi este de felul in care se plateste sau de interesele din spate. Judecatorii trebuie sa raspunda material, moral, de greselile lor. Nu se poate asa ceva! Orice amarat raspunde, numai astia nu raspund in fata nimanui. Noi discutam de principiu. Dar de unde principii in societatea de azi?