2014 a fost de departe anul DNA. Aproape jumătate dintre preşedinţii de Consilii Judeţene (adică 17 din 41) şi zeci de primari au fost trimişi în judecată, arestaţi sau urmăriţi penal, o parte dintre ei fiind deja condamnati la inchisoare. Practic, DNA a depăşit planul şi aşteptările multora, însă începe 2015 cu o mare restanţă, una pe care o aşteaptă mulţi dintre români: Traian Băsescu.
Recolta DNA la capitolul preşedinţi de CJ
1. Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bigiu, a fost suspendat din funcţie după ce a fost arestat preventiv pe 7 decembrie 2014 de magistraţii Tribunalului Bucureşti pentru luare de mită în formă continuată. Bigiu este urmărit penal pentru că ar fi cerut şi primit bani în schimbul unor contracte pe bani publici. Cristinel Bigiu a fost membru PNL timp de 17 ani, iar pe 18 septembrie a anunţat că s-a înscris în PSD, în baza Ordonanţei traseiştilor, declarată recent neconstituţională de Curtea Constituţională.
2. Şeful CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, vicepreşedintele CJ, Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi oamenii de afaceri Vasile Axinte şi Pup Emanoil Milică, au fost reţinuţi pe 3 decembrie 2014 de procurorii DNA pentru fapte de coruprie şi în prezent sunt cercetaţi sub control judiciar până pe 15 februarie 2015.
3. Preşedintele CJ Timiş, Titus Bojin, este cercetat sub control judiciar după ce procurorii DNA au făcut pe 10 decembrie percheziţii la sediul CJ şi a fost săltat pentru audieri. Titu Bojin, folosindu-se de funcţia sa, ar fi identificat primării din Timiş cu care un afacerist de casă a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă.
4. Preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, este urmărit penal în rem de procurorii DNA pentru fapte de corupţie săvârşite în perioada 2005-2012. Pe 5 august 2014, Dragos Benea a fost audiat la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce in luna iulie anchetatorii au facut perchezitii la sediul institutiei si la alte 27 de adrese din judet.
5. Preşedintele Consiliului Judetean Botoşani, Florin Turcanu, a fost condamnat, pe 11 decembrie 2014, la şase luni de închisoare cu suspendare, de Curtea de Apel Suceava, decizia fiind definitivă. Magistraţii l-au găsit vinovat de fals şi uz de fals, după ce a consemnat nereal că membri ai PNL Botoşani au fost excluşi din partid, aceştia pierzându-şi astfel funcţiile de consilieri judeţeni sau locali.
6. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost arestat pe 26 octombrie 2014 după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile într-un dosar în care este acuzat de DNA pentru fapte de corupţie. Pe 27 octombrie acesta a fost suspendat din funcţie.
7. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite. Alături de el au mai fost trimişi în judecată şi vicepreşedintele CJ Brăila Florin Mija şi şeful Serviciului Achiziţii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Brăila, Nicolae Moisiu. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribununalului Vrancea.
8. Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată pe 23 iunie 2014 de către procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi complicitate la spălare de bani. Uioreanu a fost arestat preventiv în 29 mai, măsura fiind ulterior prelungită. Pe 3 octombrie, acesta şi-a depus demisia de la şefia CJ. Momentan, acesta se află în arest la domiciliu.
9. Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este cercetat sub control judiciar şi a fost trimis în judecată în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.
10. Preşedintele CJ, Damboviţa Adrian Ţuţuianu, este cercetat de DNA încă din 2013 pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012.
11. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, este urmărit penal de DNA din decembrie 2013 în dosarul privind atribuirea, în condiţii presupus nelegale, a unor contracte finanţate din fonduri locale şi europene.
12. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată în septembrie 2013, fiind acuzat, printre altele, de abuz în serviciu contra intereselor publice. În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 13 persoane, prejudiciul estimat fiind de peste 1,1 milioane euro.
13. Preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost reţinut de procurori în aprilie 2014, acesta fiind trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, definitiv, ca acesta să stea în arest la domiciliu.
14. Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, Vlad Cosma, au fost trimişi în judecată sub control judiciar în aprilie 2014 de procurorii DNA, fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influenţă.
15. Preşedintele CJ Sibiu, Ion Cindrea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în decembrie 2014 de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că şi-a angajat ilegal soţia la biroul său parlamentar. După condamnare, Cindrea a demisionat din toate funcţiile de conducere deţinute în PSD, până la soluţionarea problemelor din justiţie.
16. Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2006, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar a mai fost inculpaşi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu. În noiembrie 2014, Judecătoria Cluj-Napoca a dat al 34-lea termen în procesul lui Oprişan.
17. Fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, a fost condamnat, în iunie 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la nouă ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fraudare de fonduri europene pentru reconstrucţia a două poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro. Decizia nu este definitivă. Pe 24 februarie, ex-prefectul Cristian Soare a semnat ordinul privind încetarea mandatului lui Nicolescu, după ce instanţa supremă a decis definitiv că acesta a fost în conflict de interese. Nicolescu a fost trimis în judecată în februarie 2013.
Recolta DNA la capitolul primari
Tudor Pendiuc, primarul Piteştiului
Tribunalul Bucureşti a admis pe 12 decembrie 2014 propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc, pus sub acuzare pentru corupţie. Pendiuc este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată în dosarul privind încheierea şi executarea unui contract de asociere în participaţiune care ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Piteşti cu 5 milioane de euro.
Adrian Docomoş, primarul din Beiuş
Primarul din Beiuş, Adrian Domocoş, reţinut de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, a fost arestat preventiv ca urmare a unei decizii a Tribunalului Bihor luată în decembrie 2014. Decizia nu este definitivă.
Nicolae Matei, primarul din Năvodari
Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei (PSD), a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pe 10 septembrie 2014, pe baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a înlocuit măsura controlului judiciar dată de Curtea de Apel Constanţa. Matei a fost reţinut, în 29 august, pentru 24 de ore de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Primăria Navodari a fost prejudiciată cu 96.968.771 de lei, reprezentând contravaloarea terenurilor care au fost obţinute de catre persoane apropiate primarului.
Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei
Pe 22 decembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Pe 20 septembrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea lui Antonie Solomon la 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual.
Valentin Frâncu, fostul primar al municipiului Râmnicu-Vâlcea
Pe 26 martie 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Valentin-Emilian Francu, fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, la o pedeapsă de 4 ani închisoare. Sentinţa este definitivă.
Liviu Spătaru, fost primar al municipiului Reşiţa
Pe 28 martie, Curtea de Apel Craiova a hotărât condamnarea lui Liviu Spătaru, fost primar al municipiului Reşiţa, la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi abuz în serviciu în formă continuată.
Florin Boriga, primar Târgovişte
Pe 22 iunie 2014, Curtea de Apel Ploieşti a hotărât condamnarea lui Gabriel Boriga, primar al municipiului Târgovişte, la o pedeapsă de 3 ani şi închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Sentinţa este definitivă.
Gutău Mircia, fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea
Pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova a hotărât condamnarea lui Gutău Mircia, fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. Sentinţa este definitivă.
Sorin Apostu, fost primar Cluj
Pe 7 iunie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât condamnarea lui Sorin Apostu, fost primar al municipiului Cluj Napoca, la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită, complicitate la infracţiunea de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în forma continuată. Sentinţa este definitivă.
Gheorghe Ştefan, primar Piatra-Neamţ
Pe 23 decembrie 2014, procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului oraşului Piatra-Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite; folosirea influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite; spălare de bani.
Claudiu Mihai Tusac, fost primar al oraşului Mangalia
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus pe 3 decembrie 2014 trimiterea în judecată, în stare de libertate a lui Claudiu Mihai Tusac, fost primar al municipiului Mangalia în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu, în formă continuată, conflict de interese, în formă continuată.
Aurel Olărean, primar Rădăuţi
Pe 12 septembrie 2014, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale şi reţinerea primarului municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz, şantaj, complicitate la şantaj.
Gheorghe Ovidiu Nemeş, primar Sighetu Marmaţiei
Pe 14 august 2014, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului oraşului Sighetu Marmaţiei, Gheorghe Ovidiu Nemeş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite.
Guţă Mircea-Marinel, primar Calafat
Pe 18 iulie 2014, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Calafat, Guţă Mircea-Marinel, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de luare de mită şi abuz în serviciu, în formă continuată.
Constantin Boşcodeală, primarul Buzăului
Pe 2 iunie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului Buzăului, Constantin Boşcodeală, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Radu Mazare, primar Constanţa
Pe 8 aprilie, procurorii din cadrul DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a primarului Constanţei Radu Mazăre, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Mazăre este urmărit penal în acest dosar.
Romeo Stavarache, primar Bacău
Pe 3 aprilie 2014, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de tentativă la abuz în serviciu.
Tuturor acestora li se adaugă zeci de primari de comune.