A devenit o modă ca medicii să prescrie medicamente funcţie de cât de motivaţi sunt de către producătorii acestora. Doctora mea de familie, spre exemplu, cred că săptămânal este curtată de astfel de producători şi invitată pe la tot felul de dineuri la hoteluri de lux din Piteşti. Şi ştiu cel puţin cinci alţi medici care merg cu regularitate la tot felul de cursuri de perfecţionare în destinaţii exotice, cursuri plătite, fireşte, de producătorii de medicamente.
Ei bine, DNA a început să-şi bage nasul şi în zona asta, şi bine face, după ce a declanşat o anchetă de amploare pe piaţa medicamentelor oncologice. Vizaţi sunt mulţi medici – unii chiar şefi de clinici – şi farmacişti care ar fi primit mită din partea companiilor producătoare pentru a prescrie cele mai scumpe tratamente ce urmau să fie decontate de stat.
În acest moment sunt percheziţii la mai multe spitale, la locuinţele unor medici reputaţi, la depozitele unor producători ori distribuitori de medicamente din Bucureşti şi alte şapte judeţe, dar şi la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sălaj, Institutul Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca și la un cabinet oncologic de la Spitalul Județean Sibiu.
Anchetatorii afirmă că medicii de semnătura cărora depindeau achiziţiile ar fi fost răsplătiţi pentru serviciile lor cu excursii extravagante – de exemplu la Paris sau în Las Vegas. Faptele de corupție ar fi avut loc între 2012 și 2015.
Unii dintre medicii implicaţi în această activitate fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi, pentru achiziţia anumitor medicamente, pretind şi primesc foloase sau furnizorii de medicamente le oferă avantaje în acest scop.
Procurorii DNA susțin că multe dintre „sponsorizări” se fac sub formă de excursii oferite medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale, pentru prescrierea anumitor medicamente. În unele cazuri, pentru achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi, medicii beneficiază de o serie de avantaje, a căror acordare este condiţionată de folosirea medicamentelor şi produselor companiilor implicate în cauză (excursii, vacanţe, bunuri de valoare, participări la congrese şi simpozioane, pentru care sunt achitate taxele de participare, transportul, cazarea, masa, activităţile de petrecere a timpului liber şi, uneori, asigurate cheltuieli personale ale medicilor).
Medicii vizaţi de aceste activităţi au fost implicaţi şi în realizarea unor aşa zise studii clinice, pentru care au fost remuneraţi, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensaţi financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente, mai arată procurorii.