Scriam acum ceva timp despre problemele de la Filarmonica Piteşti, acolo unde instrumentiştii au protestat pentru drepturile lor salariale. Fără a mai relua toată problematica (o regăsiţi, pe larg, în articolul ,,Deşi sunt nişte intelectuali, instrumentiştii Filarmonicii Piteşti nu înţeleg de ce e obligatoriu să aibă salariu de femeie de serviciu!”), articolul a declanşat vii controverse. ,,De ce instrumentiştii de la Filarmonică vor, domnule, salarii de 7.000 de lei, când, uite, actorii de la
În articolul de faţă nu ne propunem să facem şi alte consideraţii pentru că vrem să vă reţinem atenţia cu o serie de date extrem de interesante. Am obţinut, pentru dumneavoastră, salariile brute câştigate de către angajaţii şi colaboratorii care lucrează în instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Argeş. Am vrut să aflăm cât câştigă un actor, cât câştigă un instrumentist, cât câştigă un regizor, un muzeograf, un restaurator sau un bibliotecar, dar şi managerul care îi coordonează sau contabilul are lucrează la statele de plată.
La teatru, colaboratorii câştigă mai bine decât angajaţii!
În linii mari, la o primă vedere, constatăm că cel mai mare salariu al unui actor de grad I A de la ,,Davila” este de puţin peste 4.000 de lei, iar cel mai mic de aproximativ 2.000 de lei. Mai bine remuneraţi decât actorii sunt soliştii! Astfel, un solist de grad I A primeşte 4.205 lei. Cât un actor cu state vechi de plată primesc şi balerinii, instrumentiştii şi regizorii. Teatrul Davila are şi colaboratori, unii dintre ei câştigând mai mult decât angajaţii. Astfel, un butafor este remunerat cu 5.000 de lei, în timp ce un regizor artistic primeşte 5.645 lei.
Salarii mici, mici de tot…
Cele mai mici salarii se încasează, potrivit datelor puse la dispoziţie de C.J. Argeş, de către angajaţii de la Centrul de Cultură I.C. Brătianu (Vila Florica). Aici găsim, de altfel, şi cei mai puţini angajaţi, spre dezamăgirea managerului Gabriel Bratu, obişnuit să lucreze cu colective impresionante de oameni. De asemenea, instituţia nu are nici colaboratori externi.
Bibliotecarii, cenuşăreşele sistemului
Salarii mici se încasează şi la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Piteşti. În medie, un bibliotecar pleacă acasă cu aproximativ 2.000 de lei, doar cei de gradul I A beneficiind de venituri de puţin peste 3.000 de lei.
La Muzeu, managerul câştigă cât cinci muzeografi!
În jur de 2.000 de lei este şi media salariilor de la Muzeul Judeţean Argeş. Prin contrast, la zeci de milioane de lei vechi distanţă, managerul şi-a tras cel mai mare salariu din zona instituţiilor de cultură argeşene, stabilind că i se cuvin peste 9.000 de lei pe lună!
Cât se câştigă din ,,Doina Argeşului”
La Centrul Cultural Judeţean Argeş se câştigă rezonabil. Spre exemplu, un instrumentist al Doinei Argeşului câştigă, în medie, 2000 de lei, în timp ce un solist câştigă, în medie, 3.500 de lei. Rezonabilitatea nu este dată de valoarea prestaţiei ci de periodicitatea ei, ansamblul prestând, în general, la evenimente organizate de C.J. Argeş, la zile de comună sau chiar şi la evenimente de… partid.
Muzeul Goleşti, schema de partid…
Muzeul de la Goleşti are cea mai încărcată schemă de personal, 20 de muzeografi, 10 restauratori şi 10 conservatori având grijă de moştenirea lăsată de marea familie a Goleştilor. E drept că acolo trei sferturi dintre angajaţi au şi carnet de partid…
La Şcoala Populară, contabilul e mai… popular decât managerul
La Şcoala Populară de Arte discrepanţele sunt la ele acasă. Spre exemplu, consilierul câştigă cât îngrijitorul, iar contabilul are aproape de două ori salariul managerului.
Top salarii manageri
Muzeul Judeţean Argeş – 9.131 lei
Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti – 7.086 lei
Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Piteşti – 7.043 lei
Teatrul Al. Davila – 5.213 lei
Centrul Cultural Judeţean Argeş – 4.914 lei
Centrul de Cultură I.C. Brătianu (Vila Florica) – 3.466 lei
Şcoala Populară de Arte şi Meserii – 3.466 lei