3,5K
Executorul judecatoresc Eugen Fieraru si avocatul Mihai Cocaina, ambii deveniti celebri dupa scandalul provocat pornind de la executarea bancii ING pentru o datorie infima, au ajuns sa fie trimisi in judecata de catre procurorii DNA Pitesti, dupa ce au fost cercetati de catre justitiabili o buna perioada de timp. Trimiterea in judecata a celor doi, alaturi de alti inculpati, a fost anuntata prin intermeidul unui comunicat de presa transmis de catre DNA pe internet. Iata ce se mentioneaza in comunicat:
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
FIERARU EUGEN, executor judecatoresc in cadrul Biroul Executorului Judecatoresc „Fieraru Eugen”, din municipiul Pitesti, judetul Arges, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
– tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
BALAN SERGIU-FLORIN, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. (in prezent S.C. UZINELE SODICE GOVORA-CIECH CHEMICAL GROUP S.A.), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
– tentativa la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave,
ARDEIAS LIVIU, avocat in cadrul Baroului Teleorman, arestat preventiv in lipsa, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
– tentativa la doua infractiuni de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
– fals intelectual prevazut in Legea contabilitatii,
COCAINA MIHAI-ANDREI, avocat in cadrul Baroului Arges, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– inselaciune cu consecinte deosebit de grave,
– tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
VAITIS COSTEL, persoana fara calitate speciala, in sarcina caruia s-a retinut tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2009 – 2012, inculpatii Ardeias Liviu, avocat in cadrul Baroului Teleroman, Cocaina Mihai Andrei, avocat in cadrul Baroului Arges, Fieraru Eugen, executor judecatoresc la Pitesti si Balan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infractionala prin care au urmarit obtinerea de sumei totale de 26.436.603,09 lei, prin inducerea in eroare a functionarilor unor agentii bancare din Bucuresti, Sibiu si Pitesti si a reprezentantilor S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A.
Planul in baza caruia inculpatii doreau sa obtina acesti bani viza demararea unor proceduri de executare silita a unor creante, reprezentand cheltuieli de judecata stabilite de instantele civile in favoarea inculpatului Balan Sergiu Florin, creante ale carora valori (intre 11,15 lei si 25.194 lei) erau in mod vadit disproportionate fata de valoarea cheltuielilor de executare. In acest scop, inculpatii au emis facturi si chitante pentru sume de bani care nu aveau acoperire in realitatea obiectiva, in cadrul unor proceduri de executare silita, cu titlu de asa-zise cheltuieli de executare, cheltuieli care derivau si se succedau dintr-un proces in altul, dupa un principiu „tip carusel”, fiind urmariti debitori solvabili din categoria bancilor sau companiilor petroliere.
Procedurile de executare au fost derulate prin biroul executorului judecatoresc Fieraru Eugen si inculpatii au incheiat intre ei mai multe contracte fictive (de asistenta juridica si de prestari servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totala de 26.436.603,09 lei. Din acesti bani, in modalitatea descrisa mai sus, inculpatii au dobandit de la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. suma de 2.036.797,09 lei si au incercat sa obtina suma totala de 24.400.000 lei de la mai multe unitati bancare fara sa incaseze acesti bani ca urmare a opozitiei functionarilor bancari si a faptului ca executarea fusese suspendata provizoriu de catre instanta de judecata.
Independent de faptele descrise mai sus, in mod similar, in cursul anului 2007, inculpatul Ardeias Liviu a incheiat cu inculpatul Vaitis Costel un contract de asistenta juridica pentru a-l reprezenta intr-un proces aflat pe rolul Tribunalului Giurgiu, in contradictoriu cu o societate comerciala. in baza acestui contract, Ardeias Liviu a emis o factura fiscala si o chitanta pentru suma de 350.000 lei, cu titlu de onorariu. Desi aceasta suma nu a fost achitata niciodata de inculpatul Vaitis Costel, Ardeias Liviu a demarat procedurile de obtinere pe cale judecatoreasca, de la firma respectiva, a acestei sume cu titlu de cheltuieli de judecata, insa Tribunalul Bucuresti a redus suma solicitata de la 350.000 lei la 5.000 lei.
Actele de urmarire penala efectuate in cauza au stabilita ca, in perioada 2007 si pana in prezent, inculpatul Ardeias Liviu nu a evidentia in contabilitatea cabinetului sau de avocatura operatiunile comerciale efectuate.
Partile vatamate: Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group S.A., SC OMV PETROM SA si ING s-au constituit parti civile in procesul penal cu suma totala de 4.161.573,24 lei.
La data de 11 octombrie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatilor Fieraru Eugen, Balan Sergiu Florin si Cocaina Mihai Andrei pe o perioada de 24 de ore (comunicatul nr. 731/VIII/3 din 12 octombrie 2012).
La data de 12 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a luat fata de inculpatii Fieraru Eugen, Cocaina Mihai-Andrei, Balan Sergiu-Florin masura obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile, masura care a fost prelungita succesiv de catre procurori.
La data de 15 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a dispus fata de inculpatul Ardeias Liviu arestarea preventiva in lipsa pe un termen de 30 de zile de la data punerii in executare a mandatului.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."