Deși este primul lucru care trebuie precizat în raportul de triaj, unele persoane omit cu bună știință să precizeze faptul că au călătorit în afara țării, în ultimele 14 zile. Facem apel către toți pacienții care vin la spital și se prezintă la cortul de triaj, să comunice personalului medical, datele exacte referitoare la zona din care au sosit, perioada, simptomele resimțite și dacă au respectat măsurile de autoizolare impuse celor care sunt recent întorși în țară! Dacă pacienții ascund aceste informații, sau faptul că au intrat în contact cu persoane suspecte sau bolnave de coronavirus, se poate ajunge foarte ușor la o contaminare în masă a tuturor pacienților și a personalului sanitar. Fiți responsabili, altfel puteți fi dumneavoastră vectorii unei contaminări a întregului spital!
Acesta este motivul pentru care triajul epidemiologic al tuturor pacienților are loc în curtea spitalului, unde este amplasat un cort special. Aici, pacienții sunt întrebați dacă au călătorit în străinătate, dacă au intrat în contact cu persoane suspecte sau infectate și ce simptome prezintă. Cei cu infecții respiratorii sunt investigați în spații separate și internați în noua secție de Boli Infecțioase, din vechiul pavilion al Spitalului Orășenesc Mioveni.
Conform articolelor 326 și 352 din Codul Penal vizând zădărnicirea combaterii bolilor și falsul în declarații, “Declararea necorespunzătoare a adevărului, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea unei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”, iar “Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Având în vedere necesitatea unor clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), vă reamintim faptul că, toate persoanele care intră în România, din orice altă țară (începând cu data de 25 martie) intră obligatoriu în izolare la domiciliu, chiar dacă prezintă simptome de boală, conform Ordonanței Militare nr. 3/2020!
Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.Toți au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
Nerespectarea deciziei de izolare voluntară la domiciliu atrage o serie de sancțiuni și contravenții, prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 857/2011, care vizează contravenții la normele privind prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și la normele de igienă pentru unitățile sanitare.
Conform Hotărârii nr. 857/2011, Art. 34, litera m) nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice.
În concuzie, fiți responsabili, fiți sinceri cu medicii, doar așa putem proteja personalul medical și sănătatea dumneavoastră!